Tek buton on-off mantığı

Katılım
2 Mar 2015
Mesajlar
138
Puanları
1
Yaş
44
Merhaba. Tek buton on off devresinin mantığını anlatabilir misiniz? Bir yere kadar açıklıyorum. Sonrası yok. Yardımcı olması için açık ve kapalıyken fotolarını attım.
 

Ekli dosyalar

  • Adsız.jpg
    Adsız.jpg
    441.6 KB · Görüntüleme: 150
"bu devre çalışmaz bence"

düzeltiyorum. bolubeyi çalışmasını anlatığı gibi çalışacaktır.
 
Son düzenleme:
Ben de devreye ilk bakışta @mehmetmumtaz gibi bu devrenin çalışabileceğini zannetmiyordum. Yine de bi inceleyim dedim. Güzel düşünülmüş bir devre olmakla beraber tasarlayanı tebrik etmek gerek. Üşenmedim proteusta aynı devreyi çizip simüle ettim. Ben de arşivime alıyorum.

tek_buton_on_off.png



Devreye enerji uygulandığında R3 ve R1 üzerinden beyz polaması alan Q2 iletime geçer, led yanar. Q2’nin iletime geçmesiyle beraber A noktasındaki gerilim yaklaşık 0 Volta çekilir. A noktasındaki gerilim 0,7 Voltun altında kaldığı için B noktasına bağlı olan C2 kondansatörü maksimum A noktasındaki voltaja kadar şarz olabilir. Dolayısıyla Q1’i iletime geçirebilecek beyz polarması oluşmaz.

Bu arada C1 kondansatörü R3 ve R2 üzerinden besleme gerilimine şarz olur. Butona basılmasıyla beraber C1 uçlarındaki gerilim C2 yi de besleme gerilime şarz etmekle beraber Q1’in beyz polarmasını sağlar ve Q1 iletime geçer. Bu işlem neticesinde C1, Q1’in beyz emiteri üzerinden deşarz olur. Q1’in iletime geçmesi C noktasındaki gerilimi yaklaşık 0 Volta çeker. C noktasındaki gerilimin 0 Volta düşmesiyle Q2’nin beyz polarması kesilir ve led söner.

R4 ve R6 üzerinden beyz polarması alan Q1 iletimde kalmaya devam eder. C noktasındaki gerilim Q1’in iletimde olması nedeniyle yaklaşık 0 Volttur. Bu nedenle C1 tekrar besleme gerilimine şarz olma imkanı bulamaz.

Butona tekrar basıldığında C1 boş olduğundan C1 uçları ilk anda kısa devre gibi davranacağından B noktasındaki gerimi 0 Volta çeker. Q1 beyz polarması kesilir ve Q1 kesime gider.

R3 ve R1 üzerinden beyz polarması alan Q2 tekrar iletime geçerek başlangıca dönülmüş olur. Butona her basışta anlatılanlar periyodik olarak devam eder.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,902
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst