TECHNİCS RSB 305 Kasetçalar Kayıt hız ayarı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan koray79
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

koray79

Üye
Merhaba yine sıkıntılı bir konu ile karşınızdayım.😕:D:D uzun zamandır kullandığım kasetçalrım ile kayıt yaptım kendi yaptığı kayıtı gayet güzel çalıyor. fakat bu cihazda yaptığım kayıt başka kasetçalarlarda hızlı çalıyor 3 farklı cihaz ile denedim hepsinde hızlı çalıyor .
işin ilginç tarafı diğer cihazlar ile yaptığım kayıtlar technics kasetçalarda gayet güzel çalıyor . sanırım technics kasetçaların kayıt ayarı sorunlu.
servis manuelden bunu ayarlayabileceğim bir yer varmı servis manueli ekde yukledim . kasetçaların motor ayarına ellesem bu sefer diğer cihazlarda yapılan kayıtlar hızlı yada yavaş çalacaktır. technics in kayıt ayarı için service manulde ayarlayabileceğim bir yer varsa
Yardımcı olursanız sevinirim.

RS-B-305a.webp

Ekli dosyalar

Zor bir soru galiba hiç çözümü yokmu

Eski tüm kasetli teyplerdeki magnetik bant hızı kayıtta (record) ve çalarken (play) 4.75 cm/sn' dir, o yıllardaki standartın bir gereği olarak. O yıllarda bu sabit hız standartı mevcuttu. Teyp motorunun trimpotlu bir devir ayarı varsa (genellikle de olması gerekir) ince bir saatçi tornavidası ile bir kaseti teypte çalarken kendi kulağınızla onu doğrudan kulaklıkla dinlerken, bu dinlenen müzik sesinde distorsiyon (hızlı müzik sei veya ağır müzik sesii duyulmadan) ince bir tornavidayla bu çok hassas devir ayarını (4.75 cm/sn hız ayarını) bizzat kendiniz yapmalısınız.

Askere gitmeden, onu sabırla evde beklerken ve askerdeyken (asteğmen öğrenciyken) walkman'deki motor hız ayarını, müziği kasette doğrudan wakman kulaklığıyla dinlerken kendi kulağımla sesini iyi kontrol ederek (sesin en kaliteli çıktığı yerde) kendim ince bir tornavida ucuyla kalibre ediyordum, seksenli yıllarda.

Kulaktan duyulup yapılan bu kalibrasyonla ancak daha önceden bu müzik sisteminde kayıt edilmeden dışardan getirilip takılıp dinlenen bir kaset için yapılan bu kalibrasyonda standart hız olarak 4.75 cm/sn hızla çalınıp doğru devirle çalınmış ve ayarlanmış motor devir ayarı olacaktır. Kayıt esnasında da aslında "play" tuşundaki mevcut olan motor devir ayarının "record" kısmında da değişmemesi ve ayni kalması gerekiyor.

Eğer değişiyorsa mekanik sistemi çok detaylı inceleyip teyp lastiği, ara kasnakları ve tüm donanımı çıkarıp çok iyi iyice temizlemeniz ve yerine takmanız gereklidir. Ondan sonrasında "play" ve "record" kısmında devir kayması, azalması veya artması görülmüyorsa bu konuda bu mekanik sistemde herhangi bir sıkıntı yok demektir.

Örneğin teyp lastikleri uzayıp sünemiş veya kendi orijinal elastiketlerini geçen yıllar içindeki fazla kullanımlarla kaybetmiş de olabilir. Yedekleriyle hepsi değişirse çok daha iyisi olur. Kolay gelsin.

Detaylı bilgiler için teşekkürler (4.75 cm/sn hız ayarını yapacak test kalıbrasyon kasetim yok motor devrini çok az kısıp denedim sorun aynı. sonra eski haline getirdim İlginç olan bu cihazda yaptığım kayıt cihazda doğru çalıyor fakat başka kasetçalarlarda hızlı çalıyor. 3 farklı kasetçalar ile denedim ayrıca başka kasetçalarda yaptığım kayıtı bu cihaz doğru çalıyor. cihazda 2 motor var biri sadece playde çalışıyor diğer motor ileri geri sarmaları yapıyor lastikler bol görünmüyor . Aynı lastiği bulacağımı bilsem lastikleri değiştirmeyi denerdim 2 lastik var sarmaların lastikleri ince buyuk volanı çeviren lastik kalın mekanizma çok karışık olduğu için sökmeyi cesaret edemedim. Orjinal kasetlerimde var bu cihaz ve diğer cihazlar onları normal çalıyor . sanırım benim anladığım kadar kayıt yaparken mekanik bir sıkıntı var yada kasetler den olabilirmi sonuçta boş kasetler yıllardır duruyor dönme sırasında sıkılaşma yada bollaşma olursa yine kayıtta hız değişimi olurmu.? karışık ve işin içinden çıkılması zor bir konu.

saaaaa.webp

Ekli dosyalar

• 31RzOicdNiL._AC_UF1000,1000_QL80_.webp
    31RzOicdNiL._AC_UF1000,1000_QL80_.webp
    15.6 KB · Görüntüleme: 5

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,228
Son üye
saidkaradogu