Tarla koşullarına uygun sensör tercihi önerisi

ahmtuluu

Üye
Merhabalar,
Tarla için su analiz cihazı geliştirme projem var. İlk prototipi yapıp sahada kullandım ve karşılaştığım sorunlar şunlardı:
-Suyu gölden veya sulama kanalından su motoru ile su ölçüm hazneme çekiyordum ancak bir süre sonra su motoru yosunlandı.
-Kullandığım Ph sensörünün kalibrasyonu sürekli bozuluyordu.
-MCU olarak esp32 kullanmıştım ancak tarlada internet kesilince mobil uygulamadan verileri görememeye başladım.
Bu sorunları şu şekilde çözmeyi planladım;
-Su motorunu kaldırıp direkt tarlaya giden borular üzerinden ölçüm alacağım bir sistem tasarladım.
-Selenoid vanalar ile suyun giriş çıkışını kontrol ederek ana hortumdan ek hortum çıkartarak ölçüm alacağım bölgeye çekeceğim.
-Ph sensörü sorununa hala çözüm bulamadım çünkü piyasadaki sensörlerin hepsi uzun süre kullanım için uygun değil.
-İnternet sorununu ise kullanacağım LoRa modülü ile verileri internet olan yere gönderip oradan sunucuya aktaracağım.
İlk prototip için MCU esp32 veya arduino kullanmayı düşünüyorum. (Güç tüketimini, LoRa ile haberleşmede sorun var mı gibi şeyleri kontrol etmek için uzun süre testini yapacağım.) Testler bittikten sonra PCB sini tasarlayacağım ve piyasada kullanılacak bir ürün haline getireceğim. PCB tasarlarken MCU olarak ise düşük güç tüketimi nedeniyle STM32L0 işlemcisini kullanmayı planlıyorum. Batarya olarak nasıl bir tercih yapmalıyım ve bu konu hakkında önerileriniz neler? Kullanmak istediğim LoRa modülü SX1262. LoRa yerine başka hangi teknolojiyi kullanabilirim?
Teşekkürler

-Suyu gölden veya sulama kanalından su motoru ile su ölçüm hazneme çekiyordum ancak bir süre sonra su motoru yosunlandı.
Şöyle bir yaklaşım olabilir:
PH ölçüm için, suyu ölçüm noktasına kadar getirmektense ölçümü suya götürmek ve orayı ölçüm noktası yapmak:
PH probunu mekanik olarak suya daldırmak, Ölçüm zamanı küçük bir servo, stepper veya lineer aktüatör ile suya indirilir, ölçüm alınır, sonra tekrar yukarı çıkarılır, bu, çok kısa süreli bir "enerji harcaması" ile yapılabilir hatta PH probu mekanik yöntemle temizlenebilir, temizleme sıvılarına daldırılabilir, silinebilir vs..

Ph sensörü sorununa hala çözüm bulamadım çünkü piyasadaki sensörlerin hepsi uzun süre kullanım için uygun değil.
Böylece uzun süreli ölçümden kurtulursunuz. Ölçüm kabini gereken şekilde izole edilip çevre etkisi değerlendirilir.
PH sensörü ile ilçüm yaparken döğru ölçüm için ısı probu da kullanmak gerekir.

Kullandığım Ph sensörünün kalibrasyonu sürekli bozuluyordu.
Hatta probu suya indirip çıkaran mekanik kullanıldığında, kalibrasyon sıvılarına da daldırıp otomatik kalibrasyon bile yapılabilir.

LoRa yerine başka hangi teknolojiyi kullanabilirim?
LoRa şimdilik en uygun çözüm gibi görünüyor.

Güzel bir proje
Kolay gelsin

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,228
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Geri