Step Motorların Gerilim Değerleri

Katılım
13 Nis 2007
Mesajlar
151
Puanları
1
Yaş
39
Bi kaç sitede rastladım step motorların üzerinde yazan gerilimden farklı olarak sürüldüklerine tanık oldum. bu motorların üzerinde yazan mesela 2.4V 1.5A 1.8Deg/Step ten ben bu motorun 2.4Voltluk 1.5Amperlik 1.8 Derece adım dönme açısı olan bi motor olduğunu zannediyorum.peki bu arkadaşlar bu motorları yirmidört(24) voltla nasıl sürüyor. bu 2.4v neyin değeri.ben buna 2.4v değilde 10v la sürersem ne olur.yardımcı olursanız sevinirim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Step motorlar bobin sarımlarından oluştuğu için belirli bir indüktans değerine sahiptir. Bu değer motor bobinine voltaj uygulandığında akımın istenilen değere ulaşma süresini t=5*(L/R) kadar geciktirir. Bu etkiden dolayı yüksek anahtarlama hızlarında bobin akımı istenilen değere ulaşamadan bir sonraki adıma geçilir.

Motorun torku üzerinden geçen akımla doğru orantılıdır. Dolayısıyla yüksek hızlarda motor torku hızlı bir şekilde düşer. Tork düşüşünü minumumda tutmak için bir motor sürücüsü en kısa zamanda bobin üzerinde öngörülen akıma ulaşmalı ve yine en kısa zamanda bobin üzerindeki akımı sıfıra çekebilmelidir.

Bu bilgilere göre step motor sürücü devrelerini şu şekilde sıralayabiliriz:

1) L/R Sürücüsü: Motor öngörülen voltaj ve akım değerlerinde çalıştırılır. Bu durumda motor bobinlerindeki indüktif etkiden dolayı ufak bir hız artışında motor öngörülen akıma ulaşamayacağı için düşük hızlar dışında motor verimli bir şekilde sürülemeyecektir.

2) L/nR Sürücüsü: Akım artışında geçerli olan zaman sabitini (t=L/R) düşürmek için motor bobinlerine seri direnç bağlanarak yapılır. Bu durumda motor öngörülen voltajın n katı değerde çalıştırılır. Bu sayede motorda belirgin bir hız artışı yaşanır. Ancak bağlanan seri direnç üstünden yüksek akım geçeceği için bu devrelerde gereksiz güç tüketimi yaşanır.

3) Chopper Sürücüsü: Motor öngörülen voltaj değerinden 5-20 kat fazla bir voltajla beslenir. Akımın yükselme hızı diğer sürücülere göre oldukça çabuktur. Ancak yükselen akım belirli bir değerde sınırlanmazsa motor gereğinden fazla akım çekeceği için yanacaktır. Akım sınırlama mekanizması chopper sürücüsünün temelini oluşturur. Motor bobinine seri bağlı küçük bir sense direnci üzerindeki voltaj bir komparatör ile karşılaştırılarak, bobine giden akım ayarlanır. Sürücü PWM (Pulse Width Modulation) mantığında çalışır. Kaynak zaman içinde açılıp kapandığı için güç tüketimi minumum düzeydedir. Yüksek voltajla beslemeden dolayı yüksek hızlarda tam tork ile çalışılabilir.
bu sebepten etiket üzerindeki voltaj değeri ile çalışma gerilimi arasındaki değer eşit değildir
motor üzerindeki voltaj ve akım değeri o motorun öngörülen çalışma değerleridir.yukarıdaki sebeplerden dolayı motor öngörülen voltaj değerlerinin üzerinde çalıştırılır. step motoru 10 volt ile L/R sürücüsü ile sürersen motor fazla akım çekeceğinden kısa sürede yanar. diger sürücü devreleri için bir problem teşkil etmez. ok.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,770
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Geri
Üst