single button toggle switch with trans.

mdrx

Üye
Katılım
9 Tem 2015
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
44
merhaba,

sevgili arkadaşlar; analog devre elemanları ile toggle switch (once on olan sonra off olan) devresini inceleyip anlamaya çalışıyorum ve devreyi proteusa çizip simüle ediyorum fakat anlamakta yine güçlük çektiğim noktalar var. acaba bu konu ile ilgili okuyabileceğim bir doküman önerebilir misiniz? veya sizler bu devreyi anlamam için rica etsem bana yardımcı olabilir misiniz?

http://danyk.cz/zap-vyp_en.html devreyi bu adresten alıp çizdim. anlamadığım noktaya gelecek olursam (ki normalde verdiğim adreste yazıyor fakat yine anlayamıyorum); aşağıda ekran1,ekran2 ve ekran3 isminde 3 durum var devrede.

1= (ekran1.png) akımı ilk verdiğimiz zaman T2 isimli NPN mosfet transistörün gate bacağına akım gelmediği için transistör iletime gecmiyor ve ledimiz yanmıyor. anladığım nokta: c1 kapasitörü R2 üzerinden akımı kendine çekiyor ve dolduktan sonra deşarj olamadığı için yukarıdan gelen akım bu kez R1 direnci tarafından çekiliyor.

2= (ekran2.png) ikinci durum ise butona bastığımızda kapasitör deşarj oluyor ve T2 mosfet transistör iletime geçtiği için ledimiz yanıyor.

3= (ekran3.png) tekrar butona bastığımızda ne oluyorsa capasitör tekrar doluyor ve T2 iletime geçemiyor haliyle led yanmıyor.

kolay bilgiye ulaşmak hiç bir zaman doğru değil, fakat 1 haftadır proteusu açıp açıp anlamaya çalışıyorum lakin tıkanıyorum. destek alabileceğim kimse de olamadığı için sitedeki değerli elektronik mühendisi arkadaşlarıımzdan bu konuda yardım rica etmekteyim. doküman, internet adresi her türlü bilgi olur bu vesileyle başka şeyler de öğrenmiş olurum.

Özet olarak: bu devrenin çalışma mantığı nedir, butona basınca akım nereden nereye gidiyor.

teşekkürler.
 

Ekli dosyalar

  • ekran1.png
    ekran1.png
    22.6 KB · Görüntüleme: 15
  • ekran2.png
    ekran2.png
    49.8 KB · Görüntüleme: 15
  • ekran3.png
    ekran3.png
    47.3 KB · Görüntüleme: 14

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,863
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst