Ses sistemi konusunda yardıma ihtiyacım var?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan krmlfc
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

krmlfc

Üye
Focus 3 aracımda fimex nav9912 android teyp takılı. Rca çıkışlarını kullanarak amfi bağladım amfiden gain ayarını %70-80 açıyorum ses ancak o zaman istediğim kalitede oluyor. Bu durumu araştırdım çin malı ucuz teyplerin rca çıkışının düşük güçte olduğu için yazıyor. Bende deck çeviriciyle hoparlör çıkışından amfiye güç vericem bu yeterli olur mu?Bunun için forx xhl pro4 marka ürün aldım. Diğer asıl sorunum sisteme alpine swe 815 sub bağlıycam yine teybin sub çıkışı var bu çıkış da yetersiz olursa alternatif olarak nasıl bi bağlanti yapabilirim?

Bende deck çeviriciyle hoparlör çıkışından amfiye güç vericem
Küçük bir yanlışlık var, Kastınız güç vermak değil de yüksek seviyeli sinyal vermek, olmalıdır. Hoparlör çıkışını, başka bir amplinin girişine bağlamak teknik olarak yanlış olur.

Amplideki "distorsiyon ve gürültü" fazla olduğunnan bir de bunu arttırmak daha "kötü" ses dinlemenize sebep olur.

Rca çıkışlarını kullanarak amfi bağladım

Bu daha doğrudur bunu %100 e kadar açabilirsiniz veya "preampli" kullanabilirsiniz

Gain ayarını tamamen açtığınızda, yetersiz bir ses seviyesi olursa tekrar yazın.

Kolay gelsin.

Küçük bir yanlışlık var, Kastınız güç vermak değil de yüksek seviyeli sinyal vermek, olmalıdır. Hoparlör çıkışını, başka bir amplinin girişine bağlamak teknik olarak yanlış olur.

Amplideki "distorsiyon ve gürültü" fazla olduğunnan bir de bunu arttırmak daha "kötü" ses dinlemenize sebep olur.

Bu daha doğrudur bunu %100 e kadar açabilirsiniz veya "preampli" kullanabilirsiniz

Gain ayarını tamamen açtığınızda, yetersiz bir ses seviyesi olursa tekrar yazın.

Kolay gelsin.
Doğrudur dolu kafayla yazdım teknik anlamda yanlış söylemlerim olmuş olabilir. Daha detaylı yazayım. Fimex nav9912 teybim var buna focal ap4380 amfi bağladım parazit sorunum oldu. Motor devrine göre artan parazit, elektrik aksamı kullanınca ekstradan bi parazşt vardı ve teybin rca çıkışlarını sökünce parazit gidiyordu. Bilindik tüm yolları denedim teyp gövdesine şase verdim, rca çıkışına şase verdim, amfinin şase noktası sağlam ve güzel bir şekilde bağladım soruna çözüm bulamadım parazit kesici takarak büyük oranda paraziti sesini kestim. Bir diğer sorunumda amfinin çok ısınıp 1 saat kadar son ses kullandıktan sonra kendini korumaya almasıydı. Biraz araştırdım çin malı android teyplerin rca çıkışının düşük voltajda güç verdiğini öğrendim.Bu durumda Tavsiye edilenin rca sinyal yükseltici kullanmak olduğunu öğrendim ilerleyen dönemlerde orjinal teybe geçmek veya araba değiştirmek gibi planım olduğu için kaliteli deck çevirici kullanmak daha mantıklı geldi. Amacım amfinin gain ayarını düşük tutup fazla ısınmayı önlemek ve bi ihtimal paraziti kesmek. Sistemimde ki en zayıf halka teyp. Orjinal teybe dönmekten başka seçeneğim yok.Şimdi sistemime alpine swe 815 sub bağlıycam teybin sub çıkışı var alpineyi ona bağlıycam. Şunu merak ediyorum teybin sub çıkışı olmasaydı sub sisteme nasıl bağlardım başka bir yolu var mıydı?

1. Motor çalışırken gürültü önlemek:
Önce kullandığınız blendajlı kabloların "gerçekten" blendajlı yani bakır örgü, dış kılıfının olması gerekir, sonra filtre düşünülür.
Piyasadaki bir çok kablo, çok ince ve "şase" kablosu sadece "canlı" sinyal kablosı-unun yanında gidiyor ve maalesef işe yaramıyor.

teybin sub çıkışı olmasaydı sub sisteme nasıl bağlardım

2. Sub çıkışı , sol ve sağ kanal sinyellerinimn toplanması L+R (Mix) devresi kullanarak yapılır, tek op-amp ile yapılabilir.

Höparlör ve amfimi en iyi ürünler kul
1. Motor çalışırken gürültü önlemek:
Önce kullandığınız blendajlı kabloların "gerçekten" blendajlı yani bakır örgü, dış kılıfının olması gerekir, sonra filtre düşünülür.
Piyasadaki bir çok kablo, çok ince ve "şase" kablosu sadece "canlı" sinyal kablosı-unun yanında gidiyor ve maalesef işe yaramıyor.

2. Sub çıkışı , sol ve sağ kanal sinyellerinimn toplanması L+R (Mix) devresi kullanarak yapılır, tek op-amp ile yapılabilir.
Ses ve güç kablolarını ayrı yerden geçirdim ekstradan kendim kablo kılıfıyla yalıtım yaptım parazite çözüm olmadı. Sadece şüphelendiğim bu sistemi yapmadan öncede teybde hafif bi cızırtı vardı müzik kapalıyken sesi son ses açtığımda hafif radyo sesi duyuluyor du.

Ses ve güç kablolarını ayrı yerden geçirdim ekstradan kendim kablo kılıfıyla yalıtım yaptım
Eğer voltaj kablosu ve ses sinyal kablolarını yanyana , hele aynı "koblo kılıfı" içine aldıysanız yanlış olmuş.. Voltaj kablosunu "verici anteni" ve simyaş kablosunu "alıcı anteni olarak düşünürseniz, durumun vahameti daha net anlaşılır.

Öncelikle sinyal kablosunun stereo, yani, her iki kanal için ve blendajlı olması önemlidir.
Önce bundan emin olun
Mesela:

Audio_Cable.webp

Amplinin girişine yakın bir Toroidal Filtre kullanabilirsiniz

toroid_filter_3.webp
Buradan bulabilirsiniz:
https://www.direnc.net/ferrit-toroid-ring-al11500-green-painted

Sonra bağlantınızı kontrol edin:
Car_SuperCap_wiring_2.webp
İstersemiz Süper Kapasitör Kullanabilirsiniz

Detaylara siz yapmaya niyetlenirseniz devam ederiz.

Eğer voltaj kablosu ve ses sinyal kablolarını yanyana , hele aynı "koblo kılıfı" içine aldıysanız yanlış olmuş.. Voltaj kablosunu "verici anteni" ve simyaş kablosunu "alıcı anteni olarak düşünürseniz, durumun vahameti daha net anlaşılır.

Öncelikle sinyal kablosunun stereo, yani, her iki kanal için ve blendajlı olması önemlidir.
Önce bundan emin olun
Mesela:

Ekli dosyayı görüntüle 119966

Amplinin girişine yakın bir Toroidal Filtre kullanabilirsiniz

Ekli dosyayı görüntüle 119967
Buradan bulabilirsiniz:
https://www.direnc.net/ferrit-toroid-ring-al11500-green-painted

Sonra bağlantınızı kontrol edin:
Ekli dosyayı görüntüle 119968
İstersemiz Süper Kapasitör Kullanabilirsiniz

Detaylara siz yapmaya niyetlenirseniz devam ederiz.
Yok ayrı yerlerden geçiyor güç kablosu sağdan ses kablolarını sol taraftan geçirip yalıtımladım.Amfinin şase kablosunu emniyet kemerinin vidasına bağladım ve boyayı güzelce kazıdım. Ama deli gibi parazit yapmaya devam etti. Aracım focus 3 ve akünün gövdeye bağlanan şase noktası çok zayıf geldi bana sol amasör kulesine boyalı yüzeye bağlanmış. Kutup başından başlıyarak şase noktalarını temizledim fabrikanın gövdeye şase bağladığı yerdeki boyayı temizledim yinede hiç bi değişiklik olmadı en son çare parazit kesici taktım büyük oranda paraziti kesti müzik dinleyebilceğim bir seviyeye geldi bu şekilde kullanmaya devam ettim. Bugün Alpine swe 815 sub bağladım kutusundan kendi kabloları çıktı onlarla montajı yaptım ama çalışmadı. Araba marş basarken bass vuruyor teyp kapanırken bass vuruyor teyp açık beklerken kendi kafasına göre bass vuruyor ama kesinlikle müzik çalarken çalışmıyor. Şu an focal amfim parazit yapıyor alpine de çalışmıyor.Tabikide bu konuda yardımcı olursanız sevinirim açıkçası ilk kez ses sistemi yapıyorum araştırarak öğreniyorum sorun yaşamamak için en kaliteli malzemeleri kullandım böyle sorunlar yaşayınca kafam karışıyor farklı yorumlara ihtiyacım oluyor. Yaşadığım sorunlar ya teyp kaynaklı yada zayıf şase noktası diye düşünüyorum.

Derdinizi anlıyorum, ancak sorulara cevap vermezseniz ilerleme biraz zor olur
Mesela blendajlı kablo sorusu?

Ayrıca, geçmişte olanlardan ziyade şu an problemler nedir?

.Amfinin şase kablosunu emniyet kemerinin vidasına bağladım ve boyayı güzelce kazıdım

Boyayı güzel kazısanız bile , o kısımdan önce vidalı birleşme noktası varsa, "şaseleme" tam yapılmış olmayabilir. ( Kaynak ile bağlanmış parçalar kullanılabilir.

Bunu anlamanın yolu ve problem yaşıyorsanız, "şase" kablosunu direkt olarak akünün (-) ucuna bağlayın, bunu bütün ampli, deck cihazlarınız için yapın. Tabi (+) kablolarıda ayrı ayrı çekin

Bu duyduğunuz POP sesi için işe yarar. (POP nedenleri 1 den fazladır)
Bu POP sesi hoparlörünüüzü patlatabilir.

Ve bütün akım çeken cihazlarınız kalın! kablo ile yapılmalıdır. Kablo kalınlığınız?

Özellikle ampliyi açarken ve kapatırken POP sesi geliyorsa büyük ihtimalle ebep budur.

Ayrıca RCA konnektrleri ampliden çıkardığınızda bu ses kesiliyor mu? ona bakın.

Son düzenleme:
Derdinizi anlıyoru, ancak sorulara cevap vermezseniz ilerleme biraz zor olur
Mesela blendajlı kablo sorusu?

Ayrıca, geçmişte olanlardan ziyade şu an problemler nedir?

Boyayı güzel kazısanız bile , o kısımdan önce vidalı birleşme noktası varsa, "şaseleme" tam yapılmış olmayabilir. ( Kaynak ile bağlanmış parçalar kullanılabilir.

Bunu anlamanın yolu ve problem yaşıyorsanız, "şase" kablosunu direkt olarak akünün (-) ucuna bağlayın, bunu bütün ampli, deck cihazlarınız için yapın. Tabi (+) kablolarıda ayrı ayrı çekin

Bu duyduğunuz POP sesi için işe yarar. (POP nedenleri 1 den fazladır)
Bu POP sesi hoparlörünüüzü patlatabilir.

Ve bütün akım çeken cihazlarınız kalın! kablo ile yapılmalıdır. Kablo kalınlığınız?

Özellikle ampliyi açarken ve kapatırken POP sesi geliyorsa büyük ihtimalle ebep budur.

Ayrıca RCA konnektrleri ampliden çıkardığınızda bu ses kesiliyor mu? ona bakı
bu kabloları kullandım

Ekran Alıntısı.webp
Şu anki sorunlar sistemde parazit var.Alpine sub bağladım ama çalışmadı kendi kendine bas vuruyor teyp açılıp kapanırken bas vuruyor.Alpine nin rca kablosunu çıkartınca bas vurma sorunu devam ediyor.

1. Blendajlı kablonuz? özellikleri? Çok önemli,
(duyduğunuz parazit ile ilgili)
(Çok az parazit duysanız bile bu kabul edilemez)

2. Besleme kablonuz iyi 4ga= 25mm2= 5,64mm bakır çapı.
Bu yeterli, ancak yukarıdaki soru önemli

3. POP sesinin iki sebebi var

a.) Ampliyi açarken ve kapatırken duyulam POP sesi.
Ampli dizaynından kaynaklanıyor olabilir, bunun içi küçük kartlar ile çözüm yapılabiliyor.
Hoparlörü, siz ampliyi açktıktan birkaç saniye sonra bağlıyor.

https://boomspeaker.com/amplifiers-pop-when-turned-on/
https://caraudioadvice.com/car-speaker-pop-how-to-fix/
https://shunauto.com/article/why-does-car-amplifier-power-off-and-on

b) Şaseleme (Grounding) hatasından kaynaklanıyor.

Bunun için iki yol var:
Birinciisi, daha önce belirttiğim gibi "Şaseye kaynak ile tutturulmuş" metal kusımlardan almak (siz vida ile bağlantı sağlayabilirsimiz ancak vidadan-vidaya bağlantılar olmaz.

Diğer yol, akünün çok yakınındaki şase bağlantısından hat çekerek kullanmak.
Eğer 2 power ampli kullanılıyorsa (+) ve Şase uçiarını ayrı ayrı hat çekerek kullanmak.
Yani bir ampiden diğerine hat çekilmez. (teknikte STAR bağlantı deniyor)

Şöyle bir deneme yapabilirsiniz
Ayrı hat çekerek çözmeyi tam, doğru bağlantı tekniği kullanarak bağlantı yapın (el ile tutarak olmaz)

Problemleri, tek tek çözmeye çalışın

Kolay gelsin

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Geri