Servo Nedir ve Nasıl Çalışır?

AC Servo sistemlerde motor uçları aynı normal asenkron motorlarda olduğu gibi ölçeriz. Üç tane ucun arsındaki ohmaja bakarız. Sargıda sorun varsa ölçtüğümüz noktadaki ohmaj farklı veya tamamen açık devre yada şase olmuş ise motor arızalıdır denebilir. Ama servo motorlarda kolay kolay sargı arızalanmaz normal asenkron motora göre bobin teli çok kalındır. Genelde arka kısmındaki encoder veya encoder kablosunda kopuk olduğundan arıza verir. Encoder ise ya darbe sonucu cam olan disk kırılır. Yada üzerindeki elektronik komponent arızalı olabilir ki bunuda sürücülerin ekranında veriği arıza kodlarında ve kullanma kitapcıklarına bakarak anlayabiliriz. Sürücü arızasını anlamak için yine ekranında veya başka ürünlerde üzerindeki ledlerin durumuna bakarak yine kullanıcı kitabcığına bakarak anlarız. Ac servo sürücülerde eğer çıkış arızası var ise genelde IGBT teknolojisini kullanırlar mesela U-V-W uçlarından herhangi biri nötr olan terminal ile kısa devre olur. Bunu ölçü aleti ilede anlayabiliriz. Servo sürücülerde N yazan terminaldir bu bahsettiğim. Steplerde ise 8 telli veya 4 telli olduğuna bakılır. Markaların kullanma kitapçıklarında üzerindeki kablo renklerine göre bobin uçları resimli olarak vardır. Ona bakarak ölçebilirsiniz. Step sürücülerin arızasını bulmak biraz daha zordur. Ama muhtemelen motoru tristör ile sürüyor. Emin olmamakla beraber. Genelde o parça arızalanabilir.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
servo lar daha çok anlık hareketi hızlı veren motorlardır step motoru kontrol etmesi (rampa ayrları)servo kadr olmayacaktır tabiki işe göre değişir
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,921
Son üye
TursuBidonu

Yeni konular

Geri
Üst