Sensörlü Çöp Kutusu

asede

Üye
Katılım
30 Kas 2011
Mesajlar
2
Puanları
1
iyi günler.

ödev için çocuklara çevreyi sevdirecek bir proje yapmam gerekiyor. ve ben bir çöp kutusundan birşeyler yapmayı planlıyorum. çöp kutusunun ağızında fotosel sensör kullanıp çöp atıldığında da 4 adet led yanacak.(ledlere de bir kapak yaparak ağaç figürü oluşturmayı planlıyorum). Ledler yandığında (yan tarafına yerleştireceğim bir sakız otomatı ile) bir sakız düşecek.
size sormak istediğim soru şu; otomatlarla ilgili çok fazla bilgim yok. sensör çöpün atıldığını algıladığında nasıl 1 sakız düşürübilirim (sensörü otomata nasıl bağlayabilirim). ve devre konusunda biraz yardımcı olur musunz?
 
Sizlere de hayırlı günler.

Bu konularda fikir çok olur. Evvela uygulayanların uzmanların , pratik bilgi sahiplerinin size detaylı ve fiyatlarıyla bilgi vermesi beklenir.

Basit bir lineer sistemden bahsediyim: Mesela ince falım tipi sakızları doğrusal bir raya dizdiniz. Bunları arkadan bir yay itmeli. En ön kısma kadar kapalı olan bu ray en önde sakızın uzun kenar tarafından iki tarafa da açık olmalı. Bu açıklıkta yukarıdan aşşağı hareket eden bir lama gibi dil düşünün. Dil aşşağı hareket edince sakızı düşürür geri çekilince arkadan gelen yeni sakız o kısmı doldurur.

Ray dediğimiz bir kenarı ince diğeri uzun dikdörtgenler prizması gibi içi boş bir cisimdir; yalnız en alt kısımda uzun kenarların alt tabana birleşen yerinde birkç mm lik (sakızın enine geçebileceği kadar) bir açıklık var.

Tabi siz düşünce isterseniz düşücenin çok olduğunu bilmelisiniz. Mesela komple taşınmak istenen bir malzemenin bulunduğu havuzdan yukarı doğru çıkan sadece bir tane malzeme alabilen kollar olur. Aşşağıdan yukarı doğru muhtemelen bir tane içine alır ve onu aktarır. Bir taneden fazla zaten alamaz ama bir ihtimal hiç alamama durumu olur.

Karşılıklı boşluklu dişlilerin her diş aralığında da bu tip aktarımlar olur. Dişli bir miktar dönünce aradaki malzeme açılan dişlerden düşer.

İlk tarif ettiğim ray sisteminin bir değişiği de : Yine bu raya dizili sakızlar olsun. Ama sakızlar bu sefer kenarlardan bir miktar sıkıştırılıyor. Alt kısım ise boş ama kenar sıkıştırılmasından dolayı düşemiyorlar. Arkadan sakızlar itilince en alttaki kenarlardan serbest kalıp düşer. Arkadan itme olursa sonraki düşer. Pozisyon kontrolünün çok önemli olduğu bu sistemde en öne küçük baskı yapan bir click tarzı iki küçük (dil gibi) çıkıntı eklersiniz. Bu çıkıntıyı aşan gider ama bir arkadaki bir önceki itmenin etkisiyle kolay aşamadığından o çıkıntıda takılır.

Hazır buamazsanız ar.ge faaliyetidir ama basitçe yapabilirsiniz inşAllah(c.c.) Yalnız sistemde manyetik solenoid, pnömatik piston, elektrik motoru gibi seçimerinizde dikkatli olmalısınız. Bu tip işlerde çok hafif etkilerle temiz çalışan sistemlerle iş bitirilir.

Başarılar dileriz.
 
aslında sakızdan kastım şeker(yuvarlak) gibi olanlardı. AVMlerde renk renk oluyor bozuk para atınca şeker döne döne iniyor. ben biraz farklı bi otomat düşünüyorum. DÖnerek değil de şeffaf bir hortum ile aşağı inecek. şekerlerin bulunduğu fanusun altında bir kapı olcak ve ben çöpü attığımda kapı açılacak ve sadece bir tane şeker o şeffaf hortumu takip ettim çocuğun eline düşecek.
 
Bahsettiğim sistemlerin uygulanmasına mani bir durum yok. Ama fanus istiyorsanız;

Bahsettiğim bir yöntem bunu ifade ediyordu. Sizin şeffaf hortumunuz fanusun en altında ve fanus şekerle dolu. Hortumunuz tam bir şekeri rahatlıkla geçirebilir(çap olarak). Siz bu hortumu aşşağıdan yukarı fanusun içinde hareket ettirirsiniz. Şekerlere aşşağıdan yukarı değerek yükselen hortum için şeker alır. Yalnız bir tane almasını sağlamak için hortumun en üstüne sadece bir şekere yer bırakan bir kapı(geçit) eklemeniz lazım. Yukarı çıkan hortuma bir şeker en ön kısma yerleşebilir ve gerisi dışarı çıkar. En ön geçiti serbest bıraktığınızda şeker aşşağı düşer.

Fanus geometrisi balık fanusu gibi değil; alt kısma daralan olmalıdır. Esasında ölçüler ar.ge faaliyetidir ama hayırlısı ile yaparsınız inşAllah.
 
kardeşim bende bu projeyi yapıcam da eğer sen yapmayı başardıysan bana cevap atarmısın ltfn...yardımcı olursan sevinirim...e-postamı veriim anlatırsı...şimdiden teşekkürler..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,345
Mesajlar
916,860
Kullanıcılar
450,187
Son üye
Hüseyin.xxx

Yeni konular

Geri
Üst