Sensör kablolarını haberleşme ile taşıma yardım

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan zaltan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

zaltan

Üye
Merhaba
32 adet sensörümüz manüplatör üzerinde hareketli platform üzerinde hareket ederek çalışıyor, tek tek kabloları (3pin,pnp) 5 m kablo ile panoda klemenslere bağlanıyor. Kablo kopması sorunundan yıldık artık. Bunları bir cihazda toplayıp haberleşme üzerinden aktarmak istiyoruz ama ne kullanacağımızı bilemedik yardımcı olabilir misiniz?
Not olarak Plc programına müdahale edemiyoruz . Özetle inputları toplayıp 5m öteye taşımak çıkış alarak mevcut klemeslere bağlamak

1. Mevcut sensörlerin sinyalleri sadece ON/OFF (dijital) mi, yoksa analog sinyaller de var mı?
(Eğer sadece dijitalse, uzatma veya çoğullama çözümleri basitleşir.)

2. 32 sensör tek platformda mı, yoksa farklı noktalara mı dağılmış?
Platform hareket menzili ne kadar (örneğin 1 m mi, 5 m mi, daha fazla mı)?
Platform ile pano arasındaki bağlantı tipi değişebilir mi?
(Kablo taşıyıcı, spiral kablo, konnektörlü soket gibi opsiyonlar düşünülebilir mi?)

3. Platformda harici besleme imkânı var mı (örneğin 24 VDC kaynağı)?
(Remote I/O veya mikro PLC gibi çözümler güç ister.)

Kablo kopmaları genelde nerede oluşuyor? Fotoğraf yardımcı olur.
Platform ile sabit nokta arasında mı?
Yoksa sensör-konnektör arası titreşimden mi?

1- hepsi on-off pnp çalışıyor
2- evet 32 side tek panel üzerinde , kablo taşıyıcı üzerinden hem sağa sola hem 60-70cm arası, yukarı aşağı hareket ediyor30-40cm gibi ,günde bu hareketi yaklaşık 10 bin kere yapıyor, kablolarda bu yüzden kopmalar oluyor , 5m lik hazır konnektörlü kablo kullanıyoruz, neyse son birkaç senedir PUR kablo ya geçtik sorun baya azaldı ama tam çözüm olmadı
3- 24v dc ile çalışıyoruz aslında benim yardım isteğim konu remote i/o çözümü içindi. Ne kullanabiliriz? , sistemin yazılımına dokunmadan . Sensör kabloların bir cihaza toplayalım ordan haberleşme ile aktaralım başka cihazla çıkış alıp sistemin klemenslerine aktaralım

sensor adasındaki sinyaller haberleşme kablosuyla yardımcı PLC'ye aktarılabilir.
direkt dijital input modulünden de haberleştirebilirsiniz. yardımcı plc'den aldığınız sinyalleri de direkt ana PLC'ye girebilirsiniz. tabi bunları direkt ana plc'yi kullanarak halletmeniz daha kolay olurdu.

linkler örnektir daha geniş bi araştırma yapmanızı tavsiye ederim:

https://www.bqtek.com/urun/bq360-modbus-dijital-giris-cihazi-24-kanal/

https://www.balluff.com/tr-tr/news/m8-baglantili-io-link-sensoraktuator-adasi

Şu bilgiler olursa daha net birşey çıkar:
Platform ile pano arasındaki net mesafe?
5 metre civarı (kablo) demiştiniz, ama metal gövde veya ekranlama varsa sinyali etkileyebilir.

Ortam koşulları
Atölye içi mi, fabrika üretim hattı mı?
Kuvvetli elektromanyetik gürültü, örneğin, kaynak makineleri, servo veya invertörlü motorlar var mı?

Gecikme toleransı
Sensör sinyalleri anında mı işlenmeli (örneğin güvenlik/kesme sinyali)?
Yoksa birkaç milisaniye gecikme kabul edilebilir mi?

Besleme durumu
Platformda zaten 24 V DC mevcut demiştiniz, bu tüm wireless modülleri rahat besleyebilir mi (en az 100 mA civarı akım)?

Kablosuz protokol tercihi (varsa)
Wi-Fi, LoRa, ZigBee, ya da endüstriyel özel protokol (örneğin Phoenix Contact Radioline, Banner SureCross, Wago Wireless I/O) fark eder.

Eğer metal yoğun ortam varsa, ucuz Wi-Fi tabanlı sistemler kararsız olabiliyor.

Gerçek zamanlı tepki gerekiyorsa, LoRa gibi düşük hız protokoller uygun olmayabilir.

PLC’ye dokunmadan giriş/çıkış yansıtacaksanız, seçilecek cihaz çift olarak (transmitter/receiver) çalışmalı ve “transparent I/O mirroring” özelliği olmalı.

Mesela:
Phoenix Contact RAD-IO2,
Banner SureCross,
Turck TBEN-L-RF.

Kullanılabilir

Ancak, benim 2 önerim var (siz yukarıdaki soruları cevaplasanız daha doğru olur)
1. Advantech WISE (Wi-Fi / P2P), ekonomik, kolay kurulum
https://elmark-automation.com/shop/...se-4250-2-4g-5g-wi-fi-iot-wireless-i-o-module

2. Phoenix Contact Radioline veya Banner SureCross, biraz daha maliyetli. (gecikme daha az)
https://www.phoenixcontact.com/tr-tr/radioline-kablosuz-sistemi

Kolay gesin

şu şekilde yapabilirsin..hareketli alana bir pano koyarsın ve buraya bir uzak I/O modülü koyarsın....sensörler bu modüle bağlarsın...daha sonra bir wifi modem koy ve kablo ile bu modüle bağla.modem ile ana plc yi aynı ağda yaparsan çözüme ulaşırsın diye düşünüyorum...hareketli panoya sadece besleme kablosu gidecek.

Dış yüzeyi Yağlı , iç damarları ipli lablolar var bi araştırın derim ve maalesef. Peryodik olarak onu bile değiştireceksiniz. Buda bu işin kötü yanı.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri