sanayi tesisi temel topraklama sorunu

ademcelik

Profesyonel Üye
Katılım
26 Tem 2008
Mesajlar
2,334
Puanları
656
Yaş
41
selam arkadaşlar
köyümde taş ocağı için sanayi tesisi kuruluyor. kurulu alan 1000m2 en 30metre boy 33 metre dolaylarında. ancak temel topraklama yapılmadan önce ilgili arkadaşa söyledik beton atılmadan önce temel topraklaması yapılacak diye. eleman betonu attıktan sonra haber ediyor temel topraklama yapalım diyor.topraklama yönetmeliği alan 400 m2 den büyükse 200 m2 olacak şekilde gözlere ayrılmalı diyor. hal böyle olunca temel topraklamayı en az zarar olacak şekilde nasıl yapılır. benim düşüncem 1 metre derinlikte tesisin çevresinde kazı yaptıracağım. ve 30x3.5 galvaniz çelik şeritle çevreleyeceğim. ardından her köşeye 2 metre 65x65 mm kazık kenarlara ise 10 metrede bir 1 metre boyunda 65x65 kazık kullanmak . işler bitince kumla doldururuz çukuru uygun olurmu ?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Sn.ademcelik ,çok güzel düşünmüşsünüz.Galvnizli şeriti yüzeyden bile dolaştırsanız olur.Anlattığınız tarz yerler genellik ile taşlık sert arazi olur.Eğer öyle ise GEM tozu da kullanmalısınız.Şerit için kanal açmanıza gerek olmadığını yazmıştım.Yinede kanal açarsanız ,kum ile doldurmanız uygun olmaz.Toprak uygun olur.Ama unutmadan, beton içindeki demir donatıdan topraklayıcı sisteminize birçok noktadan irtibatlar almalısınız.
 
teşekür ederim tknsyn kardeşim.temelde beton içerisinde demir yok. kenarlarda 6 şar tane 5 metre direkler var. çatı metal panet bu direklerin üzerinde kalıyor. tabi ben de bu direkleri galvaniz çelikle irtibatlamayı düşünmüştüm.
 
arkadaslar bıse aklıma takıldı burda 1 metre az degılm mı derınlık bır farbikanın temel topraklaması için ???
 
beni de çok fazla düşündürdü bu düşünce reaktör. o yüzden köşelere 2 metre derinlikte kazık çakacağız 1 metre derinlikte kazı yapsak kazıklar yaklaşık 3 metre derinliğe kadar ulaşıyor. kenarlarda ise 2 metreye ulaşıyor.
 
Sn.ademcelik kardeş,iş işten geçmedi ise galvaniz şeridi bu direklerin didinden dolaştır.Yine planladığın gibi kazıkları bu şeride irtibatla,direklere de şeridi ya kaynat yada iyi temas edecek bir yol bul.Bina oluştuğunda da bütün koruma topraklamaları ve olası bütün metal aksam bu topraklama sistemine dahil edilmelidir.Binayı besleyen fazlar ile nötr üstüne de aşırı gerilim ileticiler takarak bu topraklama sistemine bağlarsanız süper olur.Kolay gelsin...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,774
Kullanıcılar
449,980
Son üye
shield325

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst