Rf kumandaya telsiz bağlama

Katılım
1 Ocak 2008
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar belki çok saçma bir soru olacak ama şu çin yapımı uzaktan kumandalı arabaların vericisine 5km lik el telsizlerinin antenini tek basina veyahut devresiyle beraber taksak mesafesini arttirabilirmiyiz. Teşekkürler
 
Bi kez denemistim olmamisti yanliz soyle soyle birsey var youtube de telefondan kontrol diye birsey bi baksan isine varar belki telefon cektigi muddetce menzil sinirsiz
 
O dediğinizi gördüm. İstersen dünyanın etrafında dön menzil sınırsız ancak bilgim olmadığı için boyumu aşacağını düşünüyorum. Anlamadığım acayip şeylerden bahsediyor. Telsiz olayı biraz daha kolay gibi. Ustalardan cevap bekleyelim.
 
Rc model arabalarla ilgileniyorum. Mesela onlar da 400 mt civari menzil arabalardaki uzaktan kumanda 100 metre en fazla o da sonradan tekilanlar orjinalleri 40mt civari
 
orjinal anteni değiştirmek,uzatmak,kısaltmak,kalınlaştırmak,inceltmek vs.. gibi şeyler performansı tamamen düşürür. RF (radyo frekans) işleri normal bilinen elektrik mantığı ile çalışmaz. dalga boyu dediğimiz bir olay var ve bunun bir hesabı vardır. ayrıca bir dünya çeşit anten şekli vardır. sendeki aracın anten tipi whip dediğimiz türden olduğunu düşünüyorum yani bir çubuk tek ucu boş yada bir tel yine tek ucu boş. bu tip antenler el yaklaşmasından yada etraftaki cisimlerden kolaylıkla etkilenir ve performansı çok kararsızdır.
dalga boyuna gelince frekansa bağlı olarak çeyrek dalga,tam dalga olmasına göre bir formül ile whip anten boyu hesaplanır. formül : ışıkhızı / Fmhz / 4 bu çeyrek dalga için. aslında birde lambda katsayısıda var.

senin aracın 433mhz olduğunu düşünelim. 300/433/4=0.173mt yani 17.3cm tel olmalı. ne daha uzun ne daha kısa. anteni uzatır yada kısaltırsan SWR denilen duran dalga hareketi oranı bozulur ve işler kötüleşir.
çok detaya girmeden en kısa yoldan anlatmaya çalıştım. deneme yanılma yaparak asla olmaz olduğunu zannedersin yer değiştirirsin sinyal kesilir. elinde ciddi RF cihazları olmadan RF ile uğraşılmaması tavsiye olunur.

rf işi elektroniğin en zor konularından biridir. nice alimler heder olmuştur bu yolda. :)
 
Bilgi icin tesekkurler. Telsiz çıkışını güçlendirici olarak kullanmanın yolu yok herhalde.
 
rf işi sayın main loop arkadaşımızında dediği gibi özel ölçüm teknikleri ile ince ayarları yapılır.

Telsiz ile olmaz ancak şu var. yine main loop arkadaşımızın yazısında belirttiği gibi kumandanızın çalışma frekansı belirlenir. Çıkış gücü belirlenir. Bu bilgilerle bu kumandaya uyacak güç transistörü ile çıkış gücü arttırmak için güç anfi devresi yapılır. Anten bağlanarak swr ve power ayarları yapılır. harmonik varmı var ise çıkışa filtre devreleri yapılarak güç arttırılabilir. Çıkışta bir yada iki güç transistörü kullanılabilir.

Ama bu işler iki direnç bir transistör koyup yapılabilecek kolay işler değil. Veya bunun çıkışına şu modülü alıp takarak menzil şu kadar arttırılabilir denilemez. Ben duymadım.

Rf işinde yanlış hesaplar ölçümsüz yapılan devreler harmonik ve yan frekanslarda dallanmalar ile yanlışlıkla itfaiye polis veya ambulans frekanslarını bozabilir istemedende olsa kötü sonuçlara neden olunabilir.

Kolay gelsin.
 
Teşekkür ederim iyi çalışmalar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,271
Kullanıcılar
449,845
Son üye
burak_duyar

Yeni konular

Geri
Üst