Renault Megane 1 Coupe Sunroof Rölesi

Katılım
9 Ocak 2016
Mesajlar
100
Puanları
1
Yaş
24
Herkese hayırlı forumlar, Megane 1 Coupe model aracımızın sunroofunda bazen çalışmamazlık yapıyordu. Sunroof'un rölesine elimle biraz tıklatınca çalışıyor. Rölede kırıklarda mevcut. Röleyi değiştirmek istiyoruz ama maalesef bulunmuyor. Bende oraya başka bir röle takılması mümkün mü diye düşündüm ama bilemedim. Anlayan birilerine sorayım istedim.
Teşekkür ederim şimdiden, hayırlı forumlar.
WhatsApp Görsel 2023-08-04 saat 22.57.33.jpg
 
Selamlar,
Bence değişmesi imkansız değil ama önce eskisinin nesi var, onu anlamak lazım. Röle tetik alınca tık diye bir ses vermesi gerek. O sesi duyuyorsanız röle bobini sağlam. Ya kontaklarda bir sorun var, ya da yay gerginliğini yitirmiş. Kontak temassizligi varsa, içi açılıp kontak temas yerlerinin zımpara ile temizlenmesi gerek. Şayet ise yaramiyorsa, piyasada da bulunamiyorsa, yerine bir muadili olarak kullanabileceğiniz bir yada birden fazla röle gurubuyla oluşturup orijinalinin yerine çalışabilecek bir benzerini yaptirmak gerek. Ama önce rölenin kontak yapısını bilmemiz gerek ki, yerine bir başkasıni uydurabilelim. Bu aslında işinin ehli olan oto elektrikçisinin yapabileceği bir iş.
 
Rölenin hafifçe el tıklamasıyla yeniden çalışır duruma gelebilmesi onda çok büyük sorun olmadığını arada bir tutukluk sorunu olduğunu gösteriyor. Rölenin üst kapağı açılıp röle kontaklarının çok dikkatle temizlenmesiyle istenmeyen bu tutukluk geçer şeklinde düşünüyorum. Elinizde tutarken karttan lehim bağlantısıyla sökülmüş son halidir bu sanırım. Mini röleyi yerine geri lehimlerken lehimlemede soğuk lehim oluşturmadan sağlıklı (parlak) lehimle yerine geri monte edin. Soğuk lehim oluşursa da ayni tutukluk söz konusu olabilir çünkü. Kolay gelsin.
 
Ekteki dökümanda Sun Roof rölesinin bağlantısını ve 4 çeşit kullanım detayını bulabilirsiniz.
İşten anlayan biri kolaylıkla eşdeğer röleyi bulup takabilir.
Kolay gelsin
 

Ekli dosyalar

  • webasto_Relay.pdf
    345.1 KB · Görüntüleme: 12
Öncelikle herkese teşekkür ederim. Epeydir yoğundum, sunroof'da bir daha sıkıntı çıkarmayınca bakamadım kusura bakmayın.
Röle tetik alınca tık diye bir ses vermesi gerek.
Butona basılınca röleden ses alıyor. Yani bobin sağlam. Bende kontaklarda olduğunu düşüyorum rölenin.
Ekteki dökümanda Sun Roof rölesinin bağlantısını ve 4 çeşit kullanım detayını bulabilirsiniz.
İşten anlayan biri kolaylıkla eşdeğer röleyi bulup takabilir.
Kolay gelsin
Açıkçası bu işlere pek girmek istemiyorum :) İnternette araştırırken benzer sorunu yaşayan birisini gördüm. O rölenin içindeki diyotları değiştirerek çözüyor sanırım.

https://www.drive2.ru/l/9971895/

2.jpg
1.jpg


Kontakları temizleyip deneyimleri buraya yazarım tekrardan.

Herkese tekrardan teşekkürler.
 
İçinde bir devre kartı olduğunu bilmiyordum. Soğuk lehimden kaynaklanan bir sorun olabilir. Şüpheli duran lehimler varsa, üzerinden havya ile tazeleme yapılabilir. Sol taraftaki lehim bana sorunlu gibi geldi. En alt sıra soldan 2. uc. Roleye bağlı görünüyor.
 
Son düzenleme:
Bu bendeki röle değil, internetten buldum bu resmi. İçini açmaya cesaret edemedim maalesef :) Malum alternatifi yok şuan, o yüzden ilk önce kontakları temizlemeyi deneyeceğim.
 
Di u otlar saglam gibi ama yine ölcmeden bilemeyiz
 

Forum istatistikleri

Konular
128,195
Mesajlar
915,746
Kullanıcılar
449,970
Son üye
Liliane

Yeni konular

Geri
Üst