Rüzgar esince dükkan havalandırma fanı ters dönüyor ve öyle devam ediyor

KillerZ

Üye
Katılım
27 Ağu 2019
Mesajlar
23
Puanları
1
Yaş
47
Arkadaşlar merhaba. Dükkanımda ki Aksiyel havalandırma fanı (220V - monofaze - kondansatörlü ) kuvvetli bir rüzgar esince ters istikamete dönüyor ve dışarıdan havayı alıp içeri üflemeye başlıyor. Rüzgar bitince bile böyle dönmeye devam ediyor. Eğer fişi çekip durmasını beklersem ve tekrar takarsam ancak o zaman doğru yöne dönmeye başlıyor. Bu durumu önleyecek bir şey yapabilir miyim?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
.. çalışan motoru esen rüzgar ters yöne döndüremez.Motor arızalı olabilir. Veya çok güçsüz bir motordur..
 
.. çalışan motoru esen rüzgar ters yöne döndüremez.Motor arızalı olabilir. Veya çok güçsüz bir motordur..
Döndürebiliyor sayın @elek motor zaten 30W çok güçlü değil. ama rüzgar bazen çok güçlü vuruyor ve fanı ters dönmeye zorluyor. Rüzgar durunca da fan öyle o yönde devam ediyor. Esas sorun bu.
 
Daha küçük bir pervane takın veya daha güçlü fan takın.
 
.. rüzgarın vurmasını engellemek için dış kısımda fiziksel bir engel konabilir.. biraz açıkta olacak tabi.. çıkan havayı engellemiyecek tarzda..
 
Bir cin fikirlilik yapayım...

Bisikletlerde arka tekerin göbeğinde tek taraflı dönmesini sağlayan bir mekanizma var malum.Bu mekanizmayı motor miline monte edin :)
 
Aspiratör bacasındaki iç ve dış tarzı klape illaki vardır sizinkinin çapında. Ama öncelikle motorunuzu kontrol ettirin.
 
Arkadaşlar, sanki elektriksel veya elektronik bir çözüm soruldu ama nedense hep mekanik çözümler önerildi.;) Madem mekanik önerildi ben de dış kısma bir adet soba bacası fırıldağı koyalım rüzgardan etkilenmesin derim.;):D:D:D
 
Arkadaşlar, yazdığım soruna gelen cevaplar karşısında gerçekten afallamış durumdayım.
Yinede sorun kendimdedir, her halde iyi soramadım, iyi anlatamadım diye düşünerek tekrar şöyle yazayım.
Bir AC elektrik motoru neden ilk kalkış ivmesi manuel olarak el ile veya haricen başka bir kuvvet ile (Rüzgar vs gibi) hangi yöne verilir ise, motor neden o yöne doğru çalışmaya devam eder ? AC Motorların dönmesi gereken belli bir yönü yok mudur? Bu terse dönme durumunu , elektrik, elektronik müdahale ile nasıl engelleyebilirim ? Atıyorum mesela diyot koysam araya vs gibi.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,969
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst