monalisa70
Üye
Bu priz hattında ne çalıştırılacak, sabit bir cihaz mı yoksa değişken çalışma akımı olan bir cihaz mı?

güzel insan, ben AC özürlüyüm derken yalan söylemedim ama öğrendiğim bazı temel bilgiler var. aydınlatma 1,5mm2, prizler 2,5mm2 kablo kullanılır. ha siz istiyorsanız 1,5 mm2 kullanabilirsiniz. yarın öbür gün olmasın ya bir olay olursa. faz nötr al götr olmaz. o götr sizin başınızı ağrıtır. siz eşeği sağlam ve kuralına uygun bağlayın, sonra oturup ağlayın.Şimdi baktım da aynı bakır yapısına sahip nym ile NHXMH aynı 22 A akım taşır iken, yine aynı bakır yapısına sahip n2xh, NYY den daha fazla akım taşıyor. 1*240 n2xh 607 A , 1*240 NYY 485 A ( havada üçgen formasyon). Konu biraz dağıldı , yönetmelik olarak akım taşıma kapasitesi yeterli ama yine de 2,5 kullanmak zorunlu mudur diye sormuştum
Merhaba sevgili dostlar.
Bilindiği üzere halojen free kabloların akım taşıma kapasitesi biraz daha fazladır. Örneğin 3x1,5 mm² NHXMH kablo 22 A taşır. Bu durumda 16 A sigorta ile beraber priz linyesi için bu kabloyu kullanmak yönetmeliğe uygun mudur yoksa aykırı mıdır?
Yanlış bilgi. Bunun için çok telli dediğiniz kablonun ince tellerinin hepsinin tek tek yalıtımlı olması gerekir. Binlerce yalıtımlı kablo paralel bağlamış gibi.Tesisatlarda kullanılan elektrik kablolarında böyle bir yalıtım yoktur. Mesela kulaklık kabloları veya amfi kabloları gibi kablolar bu özellikte olabiliyor. Kabloyu aradım ama bulamadım. Ek yapmak için çakmakla tellerdeki ince yalıtımı yakmak gerekir, yoksa iletmez.Cok tellı bir kablo kesidi, aynı kesitdeki tek damarlı (tek tellı/NYA) kablodan fazla akım ceker.
Halogen vs olmasından değil; akımın iletkenin dış yüzeyinden akmasından dolayıdır. Çok telli kabloda çok mıktarda iletken olacagından daha fazla akım taşır..