power supply den guc kaynagi yapimi

sezginfr

Üye
Katılım
3 Şub 2016
Mesajlar
67
Puanları
1
Yaş
33
merhaba arkadaslar elimde bilgisayardan cikma power subbly var
on of uclarini(yesil ve siyah ) baglayip calistirdim voltmetre cihazimla uc kisimlarin ölcumunu yaptim 5v,3.3v,ve 12 v gibi degerler gordum buraya kadar normal.
SORUN :elimdeki 18v lik sarjli matkaptan cikma motoru 5v ucuna baglayinca normal sekilde calisiyor yalniz 12v ucuna baglayinca direk cihazi kapatiyor (sanirim kisa devre yapiyor) isin icinden cikamadim
elimde iki tane power subbly cihazi var ikiside ayni seyi yapiyor SIZCE SORUN NEDIR ACABA ?

simdiden tesekkur ederim ilgilendiginiz icin
20161204_012815.jpg
20161204_012823.jpg
20161204_012838.jpg
 
Power suPPly ın ucu yanlış kullanılmış olabilir -12 ve +12 si var. -12 sinin akımı çok zayıf bu uca ve gnd arasına bağlarsanızda normalde motor çalışırdı fakat. +12 ve gnd arasına bağladığınıza emin olun. Elinizdeki motor ilk kalkarken çektiği demeraj akımı power supply ı aşırı akım korumasından dolayı shutdown moduna sokuyor. elinizde wattlı bir direnç varmı 5 veya 10 ohmluk. seri bağlayıp bir deneyin. birde ölçü aleti ile siyah ucu gnd ye kırmızı ucu da +12 yi bulmak için tekrar ölçün
 
doğru uçları bulsanız bile ben bu supply ın +12 de 11A verdiğini düşünmüyorum. 5-6 A anca veriyor gibi duruyor. Bu akımıda geçince ilk motor kalkmasında reset. 5v hatının akımı nispeten daha çok olduğu için demeraj akımını kaldırıyor ve çalışıyor
 
peki devrede asiri akim korumasini iptal edebilirmiyim edersem ne gibi zarari olur sizce tesekkurler yanitiniz icin
 
Dip not olarak sunuda söyleyeyim. Bu tip çok kademeli çıkışlı pc güç kaynakları çıkış voltaj larını kontrol eder. Çıkışta geri feedback devreleri vardır.

Şöyle örnek vereyim siz 12 volt tan aşırı akım çekmek istediğinizde feedback devresi 12 volt düştü diye PWM duty ayarı yaparak voltajı arttırma yönünde ayar yapar. tam bu anda +5 volt üretilen voltaj yükseldiği için sorun başlar. Bu nedenle 12 volt tan akım cekemeyebilirsiniz.

Bunun çözümü olarak +5 volt devresi ne bir taş direnç baglamanizi öneririm. Bu taş direnç bir miktar harcama sağlayarak bir dengeleme yapacaktır. Bu yöntemle +12 volt çıkışından daha stabil yüksek akım çekmenizi sağlayacaktır.

Bu konu yani dirençleri ilgili size daha detaylı bilgiyi pc başına geçince verebilirim. En azından deneyiniz bir direnç ekleyerek bişey kaybetmeyiz deneyim kazanmış olursunuz.

Not : bu modifiyeli ben denemedim okuduğum bilgilerden edindiğim bir bilgidir. Kaynak göstereceğim.

Evet dc motorların kalkiş demeraj akımları yüksek olduğu doğrudur ancak yükle olmayan bir dc motor yani motor boşta iken bu kalkiş akımı çok yüksek olacağını düşünmüyorum.

İyi çalışmalar.

Edit,

Bir diğer konuda sayın main loop arkadaşımızın da uyardı gibi konu hangi 12 volt kullandığınızda önemlidir. pc power supply si birden fazla voltaj çıkışı vermektedir. +12 -12 +5 -5 +3,3 v.s. Çoklu çıkış vermektedir. Siz testiniz de yanlışlıkla -12 volt kullandiysaniz güç kaynağını zin korumaya geçmesi normaldir çünkü verebileceği akım düşüktür. Aşağıdaki sema da görüldüğü üzere +12 volt için sarı ve siyah renkleri kullanmalısınız.

atxpins.jpg
 
Son düzenleme:
Dc seri motor boşta çalıştığında yüksek akım çeker düşük dirençten ötürü. Bu nedenle demeraj akımı yüksektir. Yüksüz çalıştırılmaz boşta iken devri aşırı yükselir.
 
tavsiyeleriniz icin tesekkur ederim direnc baglayip deneyecegim yanlis 12v ta baglamadigimdan eminim youtube den gordugum bir video uzerine buna niyetlendim geyet normal calisiyor ama o led baglamisti dediginiz gibi ledlerin demaraji dusuktur o yuzden sorunsuz calisti sanirim
tekrar teşekkür ediyorum ilgilendiginiz icin
 
Projeksiyonlarda optoyu kısadevre yapıp aldattığımız gibi aynı şekilde bunu da aldatamz mıyız?
 
arkadaslar bisey denedim paylasmak istiyorum yuke binmemis 12v luk motor cihazi otomatik kapatiyor bunu size daha once soylemistim bugun bisey denedim ve gayet devirli calisti
+5vlik kirmizi artiya -12vdc mavi kabluyu ekledim ve eksiyi siyaha bagladim calisti 10v ortalama vgerilim aldim ve amperide gayet yuksek donus hizindan belli oluyor buna guzel bir kutu yapip cikislar baglayip kullanmayi dusunuyorum
Screenshot_20161204-212314.png
Screenshot_20161204-212314.png
 
+5v ile -12 uclarını mı birleştirdiniz. yanlış okumadıysam doğrumu?. eğer böyleyse yapacağınız kutunun her tarafına büyük delikler açın dumanlar kolay çıksın dışarı. motora bağladıysanız bu ucları sorun yok 7v ile çalışır motor. fakat birbirine bağladıysanız sorun büyük.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst