power supply den guc kaynagi yapimi

arkadaslar bisey denedim paylasmak istiyorum yuke binmemis 12v luk motor cihazi otomatik kapatiyor bunu size daha once soylemistim bugun bisey denedim ve gayet devirli calisti
+5vlik kirmizi artiya -12vdc mavi kabluyu ekledim ve eksiyi siyaha bagladim calisti 10v ortalama vgerilim aldim ve amperide gayet yuksek donus hizindan belli oluyor buna guzel bir kutu yapip cikislar baglayip kullanmayi dusunuyorum Ekli dosyayı görüntüle 35318 Ekli dosyayı görüntüle 35318

Dc fırçalı motorlar zorlanınca (Aşırı olarak bu milleri yüklendiğinde) normalin 3-4 katı daha fazlasını çekerler.Bu nedenle bu dc motorunuz boştayken atıyorum 3.5 -4 amperi 12-16 volt dc.' de çekiyorsa matkap işlevinde en az 3-4 kat daha fazlasını (12 volt,14-16 Amper etiketlisi gibi,daha yüksek olursa daha da güvenle,bu akım hiç kesilmeden kullanırsınız örneğin) rahatça veren güçteki bir psu'yu kullanmalısınız,aşırı akım/kısa devre koruması bariyeri için.+12 volt,11 A çıkış etiketli 300 watt'lık psu, bu şartta çok yeterli olamaz,örneğin.

Çıkışlardaki amper stabilitesindeki sürekli dengeyi sağlamak (Psu'yu bu farklı çıkışlarından çalışırken tam dengelemek) amaçlı, sn.Serkan_48'in de belirttiği gibi, en yüksek amper çıkışlısı +5 volt olduğu için buraya sürekli bağlı bir taş direnç (Tüm +5 volt dc.lik çıkış akımını da yok edip bitirmeyecek,sadece bir akım alındığını sensör görevli olarak bu psu'ya hissettirecek) konulup sürekli bağlanabilir.

Bakın,aslında teorik olarak şasi (Siyah) kabloyu es geçerek, +12 volt ile -12 volt arası 24 volttur, +5 volt ile - 5 volt arası 10 volttur, +5 volt ile -12 volt arası ise 17 volttur. Ama bu 17 volt seri olarak psu'nun kendi içinden geçerken,en zayıf taraftaki akım şiddetinde (Örneğin -12 volt, 0.5 A; +5 volt,11 A etiketli,300 watt max. etiketli bir psu'da) amper geçişi olur,yani siz mavi kabloyla kırmızı kabloyu tam birleştirdiğinizde,siyah kablodan bu şekliyle bir akım aldığınızda,sadece 0.5 amperlik akım psu'dan kımızı-mavi tarafında devamlı geçmiş,ama kısa devre/aşırı koruma belki hiç devreye girmeden bu akımı (10 volt gibi) siyah kablo arasından bu esnada almış olabilirsiniz.Ama bu çok sağlıklı olan kullanım şekli değildir.En sağlıklı olanı ilk paragrafta da belirttiğim gibi bu dc motorun boştaki akım çekme değerinin 3-4 kat daha fazlasını her zaman verebilen güçteki bir psu'yla devamlı yükteyken (Matkap zorda çalışırken) beslemenizdir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
acaba ayni renkte kabloları 4bes tanesini beraber baglamakla bir sey fark edermi
mesala 4 tane siyah ve 4 tane kirmiziyi birbirine baglarsak voltajda bir degisiklik olmaz orasi kesinde akimmi fazla gecer yada guvenlik icin korunma sistemleri daha farklimi yanit verir

bilmem anlatabildimmi yani bir arti bir eksi yerine 4 eksi 4 arti tabiki ayni renkte baglasam ne fark eder daha guvenlimi olur farki ne olur
 
Daha güvenli olur. Yüksek akım çekilen hatlarda hatların kalınlaştırılması her zaman daha iyidir. Paralel bağlanan kabloların iç direnci düşeceği için kablo üzerinde harcanan enerji düşecektir.

Renklerin aynı olması şartı çıkış voltajlarının aynı olması nedeniyledir. Arada farklı renk olmamalıdır.
 
tesekkur ederim serkan
 
Dc seri motor boşta çalıştığında yüksek akım çeker düşük dirençten ötürü. Bu nedenle demeraj akımı yüksektir. Yüksüz çalıştırılmaz boşta iken devri aşırı yükselir.
ups...
Motor yavas donerken direncimi artıyor?
Burada yanlış bişey olmalı.
 
Serkan Bey belirtmiş yukarıda.
5 volt hattına dummy load bağlayıp deneyin sonuç ne olacak.
Tahminimce power supply 12 voltu ayarlamaya çalışırken 5V boşta oldugu için fazla yükseliyor ve 12 volt akım koruma değil, 5V yüksek voltaj koruması devreye giriyor.
Boşa enerji harcar ama daha mantıklı birşey gelmiyor aklıma. (10-20 Ohm iş görür sanırım)
 
Son düzenleme:
5-10 watt direnç yeterli olur bence serkan bey.
VxV/R= (5.5 x 5.5 )/10Ohm= 3 küsür watt yapıyor.
 
Evet yeterli haklısınız uygulanan voltajı göre 10 watt büyük kalıyor 3 watt tam geliyor 5 watt tercih edilebilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,169
Mesajlar
915,617
Kullanıcılar
449,932
Son üye
yyasar

Yeni konular

Geri
Üst