Polyer Positive Temperature Coefficient

dpu_force

Üye
Katılım
26 May 2007
Mesajlar
70
Puanları
1
Yaş
39
merhabalar Polyer Positive Temperature Coefficient devre elemanın ne işe yaradığını bilen varmı?
 
Makinalardaki ısı artışına dolayısıyla yangına direnci arttıran yani ne kadar ısınırsa ısınsın riskleri azaltan devre türü dür
"
Dikkat edereniz bu PTC diye bahsetiğimiz devre elemanını açılımıdır" positive temperature coefficient
"

buna göre PTC hakkında bilgi;

PTC Termistör : "Pozitif Sıcaklık Katsayısı"na sahip anlamında olup, ingilizce "Positive Tem-perature Cofficient" sözcüklerinin baş harflerinin oluşturduğu PTC ifadesi ile tanımlanan, termistör çeşididir. Pozitif sözcüğü; sıcaklık arttıkça, termistörün direncininde arttığını ifade etmektedir.


PTC termistörler Baryum veya Strontıum gibi maddelere uygun miktarda titanyumoksit karıştırı-larak elde edilir.
Söz konusu işlemlerden amaç; Sıcaklığın etkisiyle, serbest elektron oluşturarak, iletkenliği artıran (direnci azaltan) veya tersi işlevi sağlayan, kristal yapılar oluşturmaktır.

PTC Termistör Tipleri : Aşağıda çoğunlukla kullanılan disk tipi iki termistör görülmektedir. Birinci tipin üst kısmındaki renkli bant, katalog numarasındaki, tip rakamım göstermektedir. (Örneğin; Kahve=1, Kırmızı=6, Sarı=8vs.)
işlevi: PTC termistörler, sıcaklığı arttıkça, direncinin de artacağı veya sıcaklığı azalınca direncininde azalacağı dikkate alınarak, amaca göre değişik kontrol ve kumanda devrelerinde kullanılırlar.
PTC termistörler, direncin sıcaklıkla değişmesi bağıntısında, NTC termistöriere göre önemli bir farklılık gösterirler. Bir NTC termistör, çalışma sıcaklığı limitleri içindeki bütün derecelerde, sıcaklık arttıkça direnci azalıp, sıcaklığı azalınca direncinin artmasına karşın PTC termistörlerde, örneğin 10°C ve daha yüksek değerlerde, sıcaklık arttıkça, direnç artar, sıcaklık azaldıkça direnç azalır. 100°C civarında ise direnç hızla Ω değerinden KΩ değerine yükselir. 10°C'den daha küçük ve (-°C) değerlerde ise, PTC termîstör, NTC özeliği gösterir. Yani sıcaklık azaldıkça direnci artar.
Aşağıda, "Strüver" akü şarj redresöründe, PTC termistörlerin uygulaması görülmektedir. Daha önce açıklandığı gibi varistörler ani voltaj değişimlerinin, olumsuz etkilerini ortadan kaldırırken, DC+ ve -besleme devrelerine seri bağlanmış olan iki adet termistör, aşırı akımı önlemektedir. DC devrede herhangi bir sebeple aşırı akım oluşursa (örneğin kısa devre) termistörlerden geçen akım yükselir. Yapısı gereği PTC termistörler ısınır ve direnci yükselir. Sonuçta akım kabul edilebilir, sınıra düşerek, redresör aşın akımdan korunmuş olur.
 
bilgi için tşkler peki bi sorum daha olucak tı 20 ohm değerinde bir ntc bağladım devreye aşırı derecede ısınıyo bu bir probleme yol açarmı. bizim devreye bağlamamız gereken ptc idi ama onu bağladığımda devre bi kere çalışıyo sonra duruyo sorun neden kaynaklanıyo olabilir kullandığımız ptc nin direnci 20 ohm onu arttırmalımıyız azaltmalımııyız acaba?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,200
Mesajlar
915,782
Kullanıcılar
449,982
Son üye
admik

Yeni konular

Geri
Üst