PLC Programlama Mantığı

nasibim1

Üye
Katılım
30 Ara 2009
Mesajlar
63
Puanları
1
selam arkadaşlar plc proğramlarken yaptığmız uygulamalarda genelde uygulamada manuel çalışma ve otomatik çalışma yaptırıyoruz .profesyonel bi proğramcı olmadığım için otomatik çalışma esnasında proğram kontrolünü kaybediyorum. yapılan uygulmaya göre mesela bir adet ventili bir önceki adımda çalıştırıyorum setliyorum reset ediyorum.uygulamaya göre 4-5 adım sonra onu tekrar çalıştırmam gerekiyor.işte buralarda cuvallıyorum. proram iç içe girmeye başladımı karışıyo.proğram yaparken neler tavsiye edersiniz proğramları karıştırmamamk için.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
prosesi ve programı baştan iyi düşünüp tasarlaman gerekiyor. Network mantığını ve plc nin döngüsel çalıştığını unutma. Programın en üstten sola doğru çalışacağını ve saniyede 100 ila 500 kez taranacağını da unutma. Sonrası prosesine ve senin kabiliyetine kalıyor.
 
Plc programı uzadıkça kullandığın giriş çıkış ve diğer elemanların sayısıda artacaktır. Programda plc'nin kodladığı isimlerin yanında (I1,Q1 X1,Y1 gibi )senin prosesin ile bağlantılı isimleride kullan mesela Q1 yerine yakıt ventili,motor,arıza lambası ,valf vs. yazabilirsin. Siemens te bu işlemi sembol tablosu ile yapabilirsin.Program akış algoritma döngüsü senin tahmin ettiğinde daha hızlı bu vesile ile düşündüklerinle uyguladıkların bazen sonuçsuz kalabilir.
 
ventil plc ye röleden geçirilerek mi bağlanır acil yardımcı olursanız sevinirim
 
programcılığın temeli "algoritma"dır...

algoritma ise, belli bir durumdan başlayarak sonlu sayıda adımda belli bir sonucu elde etmenin yöntemini tarif eder.Mantığa dayalı bir düşünme ve çözüm üretme metodudur.

İyi bir algoritma ise en kısa zamanda işlem yapacak, en az belleği kullanacak ve bilgisayar kaynaklarını en az tüketecek biçimde oluşturulmalıdır.
Problemin çözümü için birden çok işlem basamağı ve sıralama yapabililrsin.ancak işlem basamaklarını iyi belirlemezsen program çalışmaz, hata verir ya da sonuç hatalı olur.
Yanlış yapmaktan çekinme.Seni geliştiren yanlışların olacaktır.

bu işte ilerlemek istiyorsan bu sözlerimi tekrar tekrar oku.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,200
Mesajlar
915,782
Kullanıcılar
449,982
Son üye
admik

Yeni konular

Geri
Üst