PLC ile pompa eş yaşlandırma mantığı?

R.K

Üye
Katılım
29 May 2008
Mesajlar
114
Puanları
1
Yaş
44
Arkadaşlar 7 adet pompayı plc ve hmi ile kontrol ettiğim bir pano ile sürüyor. 1 adet invertör var ve sistem şu klasik hidrofor panoları gibi çalışıyor. Önce en düşük çalışma saatindeki pompa invertör ile devreye giriyor, maksimum frekansa ulaşınca şebekeye geçiyor sonra 2. sıradaki pompa devreye giriyor. Bu şekilde bir çalışma. Kullandığım plc Delta SS2 ve hmi 08S515 ve yazılım da ISPSoft.

Soruma gelince, eş yaşlandırma mantığında takıldım. Takıldım derken bu işte tecrübeli olanlardan fikir alıp daha kısa şekilde çözebilir miyim diye düşünüyorum. Pompalara ait 7 adet çalışma saati bilgisi elimde mevcut D0..D6 arası diyelim. Bunları D10..D16 adreslerinde sıraladım ve en küçük saat D10 adresine geldi. Sıkıntım bundan sonra başlıyor. D10 adresindeki en düşük çalışma saatini D0'dan başlayarak diğer çalışma saatleri ile karşılaştırıyorum. Diyelim ki 3. pompanınki şartı sağladı. Bunu pompa sıra diye bir hafıza alanına atıyorum ve ilk devreye alınacak pompanın bu olduğunu anlıyorum.

Sonra aynı karşılaştırmayı diğer pompalar içinde yapıyorum ve ilk devreye aldığım pompayı bu sıralamada devre dışı bırakmaya çalışıyorum. Mantık böyle olması gerektiğini söylüyor ama takıldığım yer bu için o kadar çok kontrol yapmam gerekiyor ki. Yani daha basit bir mantıksal yol var mıdır? Yani bu karşılaştırma içini kısaltabileceği fonksiyon blok gibi yazabileceğim bir mantık anlatabilir misiniz?
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
pompaları sırayla belli bir süre çalıştırmayı deneyebilirsin.Örneğin 1. pompa 4 saat çalışır 2. pompa devreye girer 4 saat çalışır 3. pompa devreye girer 4 saat çalışır...... diye sırayla hepsini çalıştırabilirsin.
 
Evet bu bir çözüm yolu fakat istediğim bu değil. Yani eş yaşlandırma mantığında yapabilmel istiyorum.
 
es yaslandırma mantıgı nedir biri acıklaya bilirmi ben anlayamadım tam olrak nasıl calıstırmak isdediginzi
 
Calıstırmak istediginiz birden cok pompa, motor cihaz vs oldugunu farz edelim. Bu motorların hepsinin calısma sureleri birbirine yakın olarak calısmasını isteriz. Neden derseniz motorların birisi 20 bin saatte calısmısken digerinin 2 bin saatte olması calısma saati yuksek olan motorun daha erken Bakım ve arızaza vermesine sebep olabilir. Bu yuzden bu pompa veya motorlar devreye alınırken once en az calısmıs olan pompayı devreye almak, ihtiyac duyulması hainde diger motorlarında en az calısısından en fazla calısmıs olanına dogru devreye alınması gerekmektedir. Motorlar duracagı zamanda yine bu sefer buyukten kucuge sıralama yapılıp en cok calısmıs olan ilk once duracak sonra ikinci en cok calısmıs olan vs. İste bu eş yaşlandırma mantığı.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,853
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst