PIC Uygulamalarım

profahmet

Üye
Katılım
3 Eyl 2007
Mesajlar
6
Puanları
1
Selamlar...
Burada herkesin işine yarayacak PIC devrelerimi paylaşıyorum.
Bu devrelerin tasarımı tamamen bana ait. soru ve istekleriniz için benimle görüşün.
uygulamaların hepisi yapılıp denenmiştir. güvenle kullanabilirsiniz.
kaynak dosyaları içinde asm ve hex yazılımları mevcuttur.
Yapacak Arkadaşlara Kolay gelsin...


ŞİFRELİ KİLİT DEVRELERİ

PIC ile yapılmış şifreli kilitlerin en gelişmiş olanını hazırladım web sitemde asm ve hex yazılımıyla bereber devre şemasını ekledim.
2 adet şifreli kilit devresi var PIC16f84lü ve PIC16f877 li LCD ekranlı
bu devrelerde PIC in eeprom hafızasını kullandım.enerji kesildiğinde kaydedilen şifre kaybolmuyor . ilk şifreyi otomatik kontrol ediyor ve tuş takımıyla giriliyor 1ile 10 haneli şifre kaydedebilinir istenirse defalarce değiştirebilirsiniz.
şifreyi 3 defa hatalı girme hakkınız var 3 defa hatalı girilirse şifre kilitlenir
tuşlar açıldığında 1.5 dk işinda otomatik kapanır
yapacak arkadaşlara kolaygelsin...

16F84 lü

16F877 LCD li

9999 SAYICI

Bu devre sayıcı görevi yapar. butonlara basarak 0...9999 arası dört haneli sayı saymaktadır. + butonuna her basmada sayı 1 artar. - butonuna her basmada sayı 1 azalır. reset butonu ile sayı sıfırlanır.pıc besleme pinlerini bağlamayı unutmayın (5.pin - ,14.pin + )displey 7 segment olup ortak katot ve matrix bağlıdır.yani A,B,C,D,E,F,G ortak bağlıdır katot pinleri ise 1,2,3,4 diye ayrıdır.

LCD EKRANLI TONKONTROL

Devre PIC16F877 ile LM1036 entegresinin birleştirilmesiyle yapılmıştır. BASS,TIZ,DENGE,SES seviye ayarı LCD ekranda görsel olarak 15 ayrı kademeli bişimde yapılıyor.Ayrıca bu devreye başka tonkontrol entegreleri kolayca adapte edilebilinir yada eqlayzer entegresi bağlanabilir. 4 ayrı kanallı herhangibi devre eklenebilinir.
Çalışma prensibi çok basit. 4 ayrı 4er bitlik dijital veri toplanıp analog sayıya dönüştürülüyor dirençlerin ortak çıkışlarında 0v...5v arası gerilim15 ayrı kademede veriliyor.bu gerilim tonkontrol entegresisnin seviye girişlerine uygulanıyor.LM1036 stero sesin tonunu analog gerilimle kontrol edebilen bir entegredir. seviye giriş vaoltajı 0v...5,4v dur. bu seviye pıc çıkışındaki gerilime uygundur.
Mode tuşuna her basmada ekrana BASS , TIZ , DENGE , SES yazıları çıkar. bu yazıların yanındaki numara sesin seviyesini gösteriyor 0...15 arası sayı ile. alt satırda ise seviye çubuğu gözüküyor.

ASM VE HEX dosyalarını , devre şemasını , proteus6.9 similasyonunu bu linkten indiriniz:

PWM MOTOR VE GÜÇ KONTROLÜ

PIC 4mhz lik kristal bağlanırsa 100hz lik PWM çıkışı üretiyor darbe genişliği 10 ayrı kademede ayarlanıyor bu değerler asm yazılımından değişebilir devre sadece motor değil tüm güş kontrol uygulamalarında kullanılabilinir frenkans 50 hz ayarlanırsa inverterlerde sürülebilir devrede iki adet buton var bunlar güş kademesini arttırıp azaltmaya yarıyor kullanılan kademe displeyden gözükür reset butonuylada sıfırlanır PWM frenkansı PIC in osilatör frenkansına göre değiştirebilinir yani kristali 4mhz kullanırsanız 100hz çıkar 8mhz kullanırsanız 200hz çıkar 2mhz kullanılırsa 50hz çıkar PWM çıkış genliği opamp kullanılarak arttırabilinir filitrelenmesindede fayda var.Devre şeması proteusta çizildim bu nedenle bazı malzemeleri kullanmadım kristalin pinlerine 27pf lık kondansatör ve displeyin pinlerinede seri olarak 130 ohm direnç bağlayınız.
pin bağlantısı üst taraftan a,b,c,d,e,f,g sırasıyla gidiyor.

asm ve hex dosyasını bu linkten indiriniz:

STEP MOTOR KONTROL

Devre PIC16F84 ile Step motor kontrol ediyor
sağ yazan butona basınca motor sürekli sağa döner sol yazan butonda ters yöne döderir dur butonu ise motoru durdurur.Motorun hız ayarını osilatör frenkansını değiştirerek ayarlanır kristal yerine RC osilatör bağlanıp R direncinin değeri potla değiştirilerek hız ayarı eklenebilir

asm ve hex dosyasını bu linkten indiriniz :

10bit ADC

Bu devre ile her türlü analog sensörü okunabilir. referans ayarlarını VREF+ ve VREF- potlarından ayarlayabilirsiniz. VREF+ girişindeki gerilim displeyin göstereceği en büyük değeri ayarlar. en büyük sayı 1023 dür. örnek olarak VREF+ yı 2,5v ayarlarsanız analog girişten 2,5v okuduğunuzda displey en büyük sayı olan 1023 ü gösterir. bu girişi +5v a bağlarsanız analog girişten 5v okuduğunuzda 1023 ü güsterir. 1023 10 bitlik sayıdır.
VREF- ise ekranın göstereceği en küşük sayı yani 0 ı ayarlar. örnek olarak bu girişi 1v ayarlarsanız analog girişten okuduğunuz gerilim 1v veya altında ise ekranda 0 sayısı gözükür.
Bu girişleri kullanmak istemiyorsanız VREF+ yı +5v a VREF- yi gnd ye bağlayınız. yada ADCON1 registerinden gerekli ayarları yapınız.
ölçmek istediğiniz değeri hesaplamak için şu yolu izleyin :
örnek olarak VREF+ = 3v VREF- = 0v ise (3v - 0v)/1023= 0,00293v bu değer her sayıya denk gelen gerilimdir.
bu durumda ekranda 1000 sayısını okuyorsak 1000 * 0,00293= 2,93v analog girişteki gerilimi gösterir.
bu yöntemle istediğiniz ayarı yapabilirsiniz. portb ye bağlı jojik problar ekrandaki sayının ikili (binary) dönüşümünü gösterir. Devreyi Deney amaçlı tasarladım 10bitlik dönüşüme örnek olarak gösterdim. devre 10 bit olduğu için çok hassas. potla deneyecekseniz mutlaka kondansatörle filitreleyin.
Displeyi ORTAK KATOT kullandım. kristal 10mhz. ASM yazılımınıda ekledim.

not: Bütün devreler paylaşım amacıyla yapılmıştır. ticari ve reklam için değil.
ilginize teşekkürler...

Paylaşılan dosya, Dosya paylaşım sitesinden silindiği için konu çöpe taşınmıştır.
 
çok güzel uygulamalar fakat ben bunları proteusta acamıyorum hangi versiyonunu kullandın acaba? elinde varsa paylaşırmısın bendeki 6,7sp3 versiyonu proteusun.
 
106tuner ' Alıntı:
çok güzel uygulamalar fakat ben bunları proteusta acamıyorum hangi versiyonunu kullandın acaba? elinde varsa paylaşırmısın bendeki 6,7sp3 versiyonu proteusun.
6,9 sp3 de hazırlamıştım. seninki alt versiyon. şimdi etrafta 7,1 ve 7,2 versiyonları dolaşıyor. bunlardan birini indirip dene kesin çalışır. yada devreyi yeniden çiz. ayrıca devreler yapılıp denenmiştir herhangibi sorun yok. güvenle kullanabilirsin.
kolay gelsin...
 
teşekkür ederim. yeni versiyonları bulamazsam tekrar cizerim cok zor birsey deil nede olsa tekrar teşekkür ederim. elinize kolunuza sağlık.
 
sevgili kardeşim prof ahmet 220 volt dc motor 220 volt dc kaynak ile 20 amper maximum akım çekiyor.
bunun hız kontrolünü ıgbth kullanarak senin devreye nasıl uyarlarız.kolay gelsin.
selamlar
 
s.a kardeş senden bii ricam olcak hoca okuldan yazılı sorusu olarak biii devre werdide buu devreyii bulabilirmisin acaba devre dijital kapılı sayıcı devresi(0-99 arası sayıcak) eğer bulursan msn adresime yollarmısın weya bu bölüme koyarsan sewinirim msn adresim:************* şimdiden tşk ederim hade sana kolay gelsn ayrıca site çhok güüzl we faydalı bir site
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
LCD EKRANLI TONKONTROL devresinde lm1036 yerine pt2258 kulanabilirmi.klanabilise nasıl bir deyşiklik yapılacak.bu konuda yardımcı olursanıs sevinirim.
 
npk ' Alıntı:
LCD EKRANLI TONKONTROL devresinde lm1036 yerine pt2258 kulanabilirmi.klanabilise nasıl bir deyşiklik yapılacak.bu konuda yardımcı olursanıs sevinirim.
bu devrede olmaz. iki entegrede birbirinden çok farklı. benim devrede 5v'u 16'ya böldüm ve lm1036 girişine uyguladım. pt2258 in ise seri protokolü var ve ayrıca ton kontrol değil 6 kanalllı dijital pot. bunun için ayrıbir program yazmalısın.
kolay gelsin...
 
arkadaşlar hex li dosyaları nasıl acıcaz yardım eden olursa sevınırım.acamıyorum.
 
not defterinde ;D :eek:

--------------------------------------------------

asm olarak görmek istiyorsan icprog u kullan görünüm sekmesinden asm yi seç


_________________________________________________
Düzenleme: BuRçin.
Arka arkaya mesaj atmak yerine düzenle butonunu kullanınız.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,482
Mesajlar
917,941
Kullanıcılar
450,451
Son üye
halilke

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst