pic te kafama takılan bi kac soru :

erciyese

Üye
Katılım
7 Kas 2008
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar bu siteyi yeni keşfettim içeriği gercekten cok zengin projeleri incelediğim günden beri pic e merak sardım;
Belki sorularım saçma gelebilir bilgisizliğime sayın

komutları öğrendim fakat kavrayamadığım bir kac bi şey var
örneğin ;

mıovlw b'10010000'
movwf INTCON ile bsf INTCON,GIE
bsf INTCON,INTIF arasındaki fark nedir?


hepinize tesekkür eder yardımlarınız beklerim :) saygılarımla
 
movlw b'10010000'
movwf INTCON

komutlarıyla, intcon yazmacının 0,1,2,3,5,6. bitlerini 0, 4 ve 7. bitlerini 1 yapıyorsunuz yani inte ve gie bitlerini.

bsf INTCON,GIE
bsf INTCON,INTF

komutlarıyla da, diğer bitlere dokunmadan 1 ve 7. bitleri 1 yapıyorsunuz.

Başka bir deyişle, ilkinde working register'e bir byte yüklüyor, sonra bunu intcon register'a aktarıyorsunuz, ikincisinde ise intcon register'ın istediğiniz bitlerini teker teker set ediyorsunuz.

Bu arada "bsf intcon,intf" komutu sanırım yanlış, "bsf intcon,inte" olmalıydı diye düşünüyorum.
 
vermis olduğun bilgiden dolayı teskkür ederim
 
...
Bu arada "bsf intcon,intf" komutu sanırım yanlış, "bsf intcon,inte" olmalıydı diye düşünüyorum.

INTCON registeri yazma ve okuma yetkisine sahip oldugumuz bir registerdir (Butun modelleri kullanmadim ama kullandiklarimda boyle idi).Dusundugunuzun aksine set edebilir ve kendi kontrolunuzde INT olusturabilirsiniz.
 
@Katana Hocam, haklısınız, intf programda set edilebilir, bu şekilde kesme kaynağı tarafından kesme gerçekleşmeden, kendi istediğimiz anda kesmeye de gidebiliriz.
@Erciyese'nin kodunda anladığım kadarıyla gie ve inte kurularak kesmeye hazırlanılıyordu, büyük olaslıkla intf'in yerine inte'nin kurulması gerekiyordu diye düşündüğümden bahsi geçen düzeltmeyi yapmıştım. Bu her zaman bu şekilde olmak zorunda değildir tabii:)

(Hocam, bu arada, K.K. forumda aktif olmaya başlamanıza çok sevindim, takip eden arkadaşlar için çok büyük bir kazançtır, herkes adına teşekkür ederim)
 
Son düzenleme:
Estagfurullah, ben tesekkur ederim.
PIC vb MCU lar sikinti olmaya baslayinca bir karar aldim ve biraktim. Eskilerde bende fanatic bir sekilde MCU taraftarligi yapardim(hatirlarsiniz). Artik ise gore MCU degil, ise gore yazilim mantigina sahibim. Kendimi bu sekilde sartlandiriyorum. Kriz doneminde ozellikle bariz bir sekilde kendisini ortaya koydu ki cok cesitli MCU ile calismak yerine az ama oz bir MCU ile calismak hem zamandan, hemde maliyetten tasarruf sagliyor. Bazi arkadaslarimin yaptigi gibi, ben de islevsel bir kart ile calismak taraftariyim.
Bir kart tasarliyorsunuz ve her iste o karti kullaniyorsunuz. Minor degisiklikler ile veya cok az cevresel birim eklemesi ile ayni kart GPRS alt yapili bir sistemin beyni oldugu gibi, sonra ki projede gelismis bir otomasyon panosu islevini de yapabiliyor. Bir defa PCB tasarimi, bir defaya mahsus tooling ucretleri, profesyonel baskili kartlar, bir defa yazilmis kutuphaneler, donanima ve yazilima muhtesem hakimiyet, cok kisa surede proje bitirebilme vb ustunlukleri goz onune alinca mantik bunu emrediyor.
Projelerimde 2-3 877 ile yapacagim isi 1 adet LPC2368 ile yapabiliyorsam EMI ve EMC konusunda bariz avantajlari varsa, fiyat olarak LPC yi 4.1EU ya alabiliyorsam hic dusunmeden gecmem lazim degil mi?

Gelecek ARM ve FPGA de. Ulkemiz bu konuda oldukca sikintili. SDK fiyatlari ve yurtdisindan temin (gumruk sebebi ile) sorunlu. Proteus bu konuda yeterli degil. Herkesin bir sekilde ARM ile ilgilenmesini, C ogrenmesini isterim. Elbette imkani var ise FPGA de. Ulkemizin Embedded Elektronik konusunda acilim yapabilmesinin yolu bu.
 
katana hocam bu lpc leri yurt dışından nasıl getirtiyorsunuz. ucuz alacağımız uzak doğu ülkeleri yokmu acaba. hatta diğer malzemelerde dahil. verebileceğiniz bir site adresi varsa şimdiden minnettar kalırım
 
LPC vb komponentlerde ARROW TR den oldukca memnunum. LCD vb komponentlerde ise Endel Elektronik' den.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,847
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst