PELTİER TEST SORUNU VİDEOLU

mtlaktrk

Üye
Katılım
26 Eki 2014
Mesajlar
146
Puanları
1
Yaş
29
Arkadaşlar merhaba.Size teşekkür etmek istiyorum dün yine benzer bir konu açtım ve elinizden geldiğince yardım ettiniz saolun.Bugün ise test ettim ve videosunu çektim.Videoda bütün herşey anlatıldı.Yapılmak istenilen,proje detayları ve oluşan sıkıntılar anlatıldı.Yardımlarınıza ihtiyacım var.Lütfen videomu izleyip bana yardım eder misiniz? video burada-----https://www.youtube.com/watch?v=bAIGLFk2vU4
 
Peltier ile elde ettiğiniz voltaj 0.2 volt. 4 adet peltier kullanırsanız 0.8 volt olacaktır. hadi sıcaklık farkı biraz daha yüksek olursa 0.9 volt elde ettiniz dersek step up devrenizi ucu ucuna ancak çalıştırabileceksiniz. Eğer akım yeteri kadar kurtarırsa.

Sıcaklık farkını bir şekilde yükseltmeye çalışmanızı öneririm. Nasıl olabilir alttaki metal daha soğuk olmalı yada elinizdeki ısıyı daha iyi transfer etmelisiniz araya ısıyı transfer edici sıvı kullanın derim. İnce bir yağ olabilir krem olabilir mesela.
 
peltierin altına termal macun sürdüm zaten serkan bey ama elde ettiğim sonuç bu kafam açıkçası kapasitörde kaldı ayrıca bu video kapalı ortamda oda da çekildi dışarıda test ettim 0.25 volta kadar çıkarmayı başardım.O kapasitörü kullanırsam voltu biraz olsun yükseltebilir miyim
 
Söylediğim gibi kapasitör kullanmanız voltajı yükseltmez. Kapasitör üretilen voltajı biriktirir sadece.

Yağ önerim peltier ile metal şase arasına değil teniniz ile peltier arasına idi. Parmak izinizdeki boşluklar nedeniyle daha iyi teninizden ısı transferi sağlamanız içindi bu önerim.

Birde peltiere ne kadar fazla teniniz dokunursa o kadar fazla voltaj alırsınız. Parmağınızı bastırmak yerine avucunuzu bastırmak gibi.
 
avuç içimide denedim dediğiniz gibi dış ortamda 0.30 volta kadar gerilim aldım.Yarın 2 tane daha geliyor peltier yine test edip videosunu ekleyeceğim.Tekrar bakarsınız zahmet olmazsa
 
Elbette. 3 tanesini aynı plakaya monte ediniz. Hepsini seri bağlayınız. Son çıkış voltajını ölçünüz. Büyük ihtimal 1 volta yakın voltaj alırsınız. Projenizde 4 adet sınır var demiştiniz keşke adedi 4 e tamamlasaydınız iyi olurdu. adedi 4 e tamamlarsanız ve dış ortamda denerseniz sonuçta step up converter çalışacağını düşünüyorum. Onunla da cep telini şarj edebileceğinizi düşünmüyorum. Ancak led yakabilirsiniz.
 
açıkçası ben tel de şarj edebileceğimi düşünüyorum geç şarjeder ama eder diye düşünüyorum.
 
Daha voltaj alamıyoruz. Aldığğınız voltaj 1 volt civarında olacak. bunu 5 volta çevirdiğinizde güç sabit kalarak akım düşecek. Düşen akımla telefon şarj etmek zor.

Mesela benim telefonun şarj aleti 5.0 volt 1000 ma dir.

Sİzin 5 voltta 1000 ma sağlamanız için yani 5 watt güç için

1 voltta 5 amper teorik olarak elde etmelisiniz. Bunun için çok fazla adetlice peltier kullanmanız gerekir. Kayıpları yok farzettim. Hadi yavaş şarj etsin derseniz 1 volt 2500 ma almanız lazım.

en az 12 adet peltier kullanırsanız vucut sıcaklığında telefon şarj edebilirsiniz.

Ama sıcaklık farkı yüksek olursa mesela mum kullanarak 2 adet peltierle de şarj yapabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
mum olayını evde test ettim güzel bir verim aldım ama malum ödevde böyle bir durum söz konusu bile değil proje yapılır imkansız dseğil sonuçta sizede sitede gösterdim adam yapmış ama iyi bir araştırma yapmamız lazım diye düşünüyorum.
 
Koltuk altında dener misin sonuç ne çıkacak, tabi bir taraf cilde temas edecek diğer tarafa seramik metal vb.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,522
Kullanıcılar
449,903
Son üye
furoz6868

Yeni konular

Geri
Üst