PC can mı çekişiyor, ölümü yakın mı?

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
PC(Personel Computer), kişisel bilgisayar kavramı 1980′li yıllarda bilgisayarların ev kullanıcılarına ulaşacak kadar ucuzladığı zamanlardan kalma bir tanım. İronik olan ise, PC kavramını hayatımıza sokan IBM’in 2004 yılında PC işini Lenovo’ya satarak PC işinde çıkmasıdır. Aslında bu adım IBM’in uzun yıllar önce büyük resmi gördüğünün bir kanıtı olabilir.

Erken davranan IBM olmuş olabilir ama yaklaşık altı ay önce HP’de benzer bir girişimde bulunmuştu. HP’nin o zaman ki CEO’su Leo Apotheker PC işini bırakmayı düşünüyordu. Leo Apotheker, eskiden eBAY’in CEO’su olan sektörde tecrübeli isimlerden biri ve PC işini bırakma kararı almayı düşünebiliyor. Bu oldukça ilginç olarak yorumlanabilecek bir davranış. HP daha sonra bu kararından yeni CEO’su Meg Whitman’ın analizler sonucunda hala bu işin karlı olduğuna kanaat getirmesi üzerine vaz geçti.

ibm5150.jpg


Şimdi ise en büyük PC üreticilerinden biri olan DELL PC içinden çıkmayı düşünüyor. Ancak DELL biraz daha temkinli davranarak kar marjının yüksek olduğu XPS serisi gibi serileri üretmeye devam edecek. Ayrıca DELL’in satın aldığı Alienware gibi PC markalarıda devam edecek.

Yukarıda bahsi geçen üç firmada sektöre yön veren devler ve bu tip kararlar almaları aslında PC’nin geleceği için düşünmek için iyi bir neden.

Aslında bakarsanız Asus, Gigabyte, MSI, Foxconn vb. büyük PC komponenti üreticileri ile görüştüğünüzde de çok farklı düşüncelerle karşılaşmıyorsunuz. Hemen her firma yakın gelecekte (5+ yıl) anakart, ekran kartı vb. komponentlerin satışının bugün ki gibi olmayacağını düşünüyor. Buna göre firma stratejilerini gözden geçiriyor. Zaten artık sadece az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde bu tip PC komponenti satışları iyi. Gelişmiş ülkelerde kimse komponent ile uğraşmıyor. Hazr PC’ler almaya yöneliyorlar.
Büyük üreticiler son yıllarda kendi tabirleri ile “son kullanıcıya dokunmak” tan kaçıyorlar. Çünkü bu dokunuş artık onlara pahalıya patlamaya başladı. Biliyorlar ki artık PC komponenti satışları gün geçtikçe daha da düşmeye başlayacak. Büyük üreticilere bir süre daha mal satmaya devam edecekler ama gelecekte bu büyük üreticilerde başka alanlara yönelmeye bağlayacak.

philco-PC.png

Şimdi ismini vermek istemediğim büyük bir uzak doğulu üretici sadece 5-7 yıl içinde PC komponenti üretmek yerine tablet, cep telefonu gibi mobil cihazlara yöneleceğini zaten şimdiden açık açık telaffuz ediyor.
Bu da şu anlama geliyor. PC artık ölüyor. Şu sıralar can çekişiyor bile diyebiliriz. Bu demek değil ki ortalıkta PC kalmayacak. Sadece bizim anladığımız anlamı ile PC olmaktan çıkacak. İnsanlar PC ihtiyaçlarını tabletler, süper akıllı telefonlar, telefon+notebook karışık konseptler ile karşılamaya başlayacaklar. Evlerde PC ihtiyacı ise daha çok “all-in-one” sistemlere kayacak. Hatta biraz daha uzak gelecekte her türlü iş yükü bulut bilgi işleme yıkılmış, aptal terminaller evlerde yer almaya başlayacak. İhtiyaçlarınız oranında bir abonelik başlatacaksınız ve bilgisayarınızı kullanacaksınız. Oyun meraklıları ise her geçen gün daha da gelişen konsollara iyice yönelecekler.

Kendi bilgisayarını toplamanın zevkine gelecek nesiller tabii ki sahip olacaklar ama bu, PC toplamanın altın çağını yaşadığı 2000 li yıllar gibi olmayacak. Gözüken durum bu, bekleyip göreceğiz…

02.03.2012

Alıntıdır Kaynak: hARDWAREMANIA
 

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,734
Kullanıcılar
449,967
Son üye
Gokhanttu

Yeni konular

Geri
Üst