Paratoner yerine ne kullanılabilir?

merhaba,
camilerde minarelerinde uygulanan paratoner sistemlerini işlevsel buluyor musunuz? alemden yarım metre yukarı montajı yapılan aktif yakalama ucunun düzgün bir şekilde aşağı inmesi mümkün olmuyor. minare şerefe mimarisine göre bükülmeler çok fazla olabiliyor. bu tarz yapılarda özellikle cami eski eserse kafes uygulamak gibi bir şey söz konusu değil. tam bir koruma için ne yapılabilir?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Güzel bir şekilde tutturulursa bir sorun olmaz diye düşünüyorum..
paratoner ucunun koruması ,ucun bulunduğu noktadan değil, daha yukarılardan başlar.
 
Cami, " yuvarlanan küre " içerisinde kalıyor ise,minare üzerine konan yakalama ucu yeterlidir.İniş iletkeni ve topraklamanın da uygun olarak yapılması halinde,en uygun koruma şekli ( franklin konisi dediğimiz koruma) budur.Yuvarlanan küre dışında kalan kısımlar için ise, başka metodlar uygulanabilir.
 
Biraz konu sıralamasını karıştıracağım gibi ama yazmadan duramadım. Şimdiden özür.
Askerde iken alay binasında paratoner vardı, hemen yanındaki daha yüksek radyolink kulesinde de vardı, kule de topraklamalı. 30 metre ilerisinde HM bölüğü binasında paratoner vardı. Onun da arkasında koskoca bir dağ vardı. Yıldırım vura vura alay ile HM binası arasındaki boş alanda duran komutanın aracını vurmuş. 5 - 6 bin TL masraf yapıp aracın elektronik beyin vs. kısımlarını tamir etttirmiş. :)
 
Paratoner uç kısmı radyoaktif radyum elementli değil mi. Ben öyle biliyorum. Etki sahasını genişletmek için. Belki bu yüzden biraz fazlaca yükseğe takılması öngörülüyor ki insana etkisi olmasın. Muhtemelen radyoaktif ışımayı sadece yukarı doğru yapıyor
 

Forum istatistikleri

Konular
128,343
Mesajlar
916,849
Kullanıcılar
450,185
Son üye
serkan1111

Yeni konular

Geri
Üst