parça çevirme valf sürme

arci

Üye
Katılım
4 Ocak 2009
Mesajlar
184
Puanları
1
iyi günler
çalıştığım robotlu üretim hattında presler arası mamülün kalıplara aktarılmasını ayarlıyoruz. kalıp tasarımı uygun olmasa da kalıbın robot üretiminde çalıştırılması gerekiyor bizim bunun için bir çevirme işlemini ayrı bir tezgah şeklinde pinomatik pistonlar ve belki bir motor ile yapmaya çalışacağız. benim görevim kontrol kartını tasarlamak. sistem sinyal girişleri 24 olacağından 4n25 ile girişi izole ederek alacağım. valfler içinde bir kesinlik olmaması sebebi ile karasız kaldığım için siz ustalara sorum en azından tasarım yönünden 4n25 ile mi yapmalıyım yada uln 2003 ilemi sistem 6 bar ile çalışacaktır.

internette valf sürme ile ilgili yazılarda hep resetten bahsedilmiş olup valf beslemesini aysı tutup kartı ayrı bir kaynaktan beslemeyi düşünüyorum yani şase bağlantısı olmasını dahi istemiyorum 4n25 ile kartı yalıtmam yetecekmidir veya 4n25 çekilen akımı karşılaya bilecekmidir. 4n25 ayırdıktan sonra transistör ya da 2003 ile sürebilirmiyim

kartı bu sebeplerden dolayı biteremiyorum.
pic kontrol devresi

bu bağlantıdaki giriş devresini yapıp çıkış devresini ayrıca ek olarak duruma göre ekleyeceğim
yardımlarınızı ve düşüncelerinizi bekliyorum teşekkür ederim.

arkadaşlar tasarımı yaptım sistemi oluşan parazitten koruya bilirmiyim valfleri 4n25 le direk sürecem yorumlarınızı bekliyorum teşekkürler ...
 
Öncelikle valfleri 4N25 ile direkt sürmek bana mantıklı gelmiyor.
Valfler ile çalışmadım.
Gücü nedir, ne kadar akım çeker, bilmiyorum.
Valf'in özelliklerini de yazabilir misiniz?
 
4n25 ile mosfet mosfet ile valfleri sursen daha iyi olmazmi .

4n25 collector akımı 150 ma gözüküyor valfin akımı bundan buyükse sorun yaşarsın engüzeli mosfet veya transistor ile sür sıkıntı yaşama
 
4n25 le o iş olmaz abi , ters diyotu unutma bir de.
4n25 ile herhangi bir transistoru akmi uygun tetikleyerek çok kolay yapabilirsin ama 4n25 de parazit etkiden kurtulabilirsin mi? Tam olarak değil , çünkü burda valfi ve pici aynı kaynaktan kullanyorsun. Valfi açıldıgında oluşan parazit öyle yada böyle kaynağa gelecek , ddolaşacak. EN makul çözüm izoleli DC konverterla pic beslemeni tamamen ayirip , 4n25 ile başka bir transistoru beslemem. Tabi devreni indirip bakamadım ama eğer beslemen ayriysa arada izole birşey varsa dikkate alma yazdıklarımı.

İzoleli ayirma ile kast ettiğim pici ayri bir trofo ile beslemekde olabilir.
Veya izoleli bir DC converterla olabilir.
 
Son düzenleme:
ilginiz için teşekkür ederim.
dosyayı inceledi iseniz devreyi sadece dış etkilerden izole edilmiş bir kart olarak düşünelim girişlerde sıkıntı olmayacaktır. çıkışlar için ise sadece tetik verelim ve bunun ilede gerek röle gerek transistör sürerek işimizi gerçekleştirebileceğiz.yaptığınız yorumlara dayanarak
mosfet mosfet bağlantı sanırım darlington bağlantı olmalı bunun sadece gate sinyalini güçlendifrmek için olduğunu sanıyorum.

kullanacağım valfler ile bir ön bilgim yok buda tasarımımı genele uydurmak için çalıştım.bu kart sadece giriş ve çıkışların pic elektriksel olarak izole edmeyi sağlayacak öyleyse ek bir kart ilede çıkışlar sürülecek.

dosyayı indirebildiyseniz devre üzerinde 2 besleme girişi var olduğunu göreceksiniz. birincisi valf besleme (24volt )girişidir ve sadece 4n25 in transistör tarafındadır. 2. kaynak girişi ise sistem ve sensör besleme girişidir. bu kaynaktan pic ,giriş kısmına bağlanacak switch ,endüstiriyel de kullanan +24v ile çalışa bilen metel yaklaşım sensörü ,reflektörlü cisim algılama sensörleri , pistonun ile geri konumunu algılaması içinde manyetik sensörler kullanacağız tüm bu sensörler voltaj anahtarlı (0,+24)olması için kart üzerinden sensörler için besleme çıkışı verdim.

ayrıca sistem giriş olarak robot an da giriş alcak ve çevirme işlemi son bulduğunda sistem den robota sinyal verilerek robotun parçayı alması sağlanacaktır.

BYCLKVALFSURME.jpg BYCLKVALFSURME2.jpg
 
m.d. ile optoyu sürüp, opto ile fet i sürme bence mantıklı, m.d. ve optonun girişi bir kaynaktan, fet ve optonun çıkışı başka bir kaynaktan besleniyorsa tamam (tabiki ters diyot vs. şart) ayrıca valf m.d.li devreye çok yakın olursa elektromanyetik alandan ötürü etkilenmeler olabilir bir faraday kafesi gerekebilir, bunların yanında sonuçta mdli devre ve valfler aynı beslemeden (aynı prizden gibi kastediyorum) bağlanacak buda sıkıntı çıkarabilir bu yüzden mdnin besleme devresi parazitlere karşı iyi regüleli olmalı, bu aynı zamanda sanayi ortamında çalışacağı iççin hatta bağlı diğer cihazların oluşturacağı parazitide kapsıyor. Bende valf ile çalışmadım sadece tecrübeli hocalarımın derslerde anlattıkları deneyimlerine istinaden bildiklerimi yazdım, uygulamış olduğum şeyler değildir ama genelde uygulanan şeylerdir.
 
teşekkür ederim bilgiler için projede valfler 6.5w 24 volt olacak gelişime açık olması için 1A çıkış verebilmek istiyorum. güç elektroniği ile bilgim yok denecek kadar az özellikle bu mosfetlerle bana önerebileceğiniz bir fet var mı
 
Ben pek ..fet kullanmadım ama IRFZ44 çok sık karşıma çıkıyor, datasheetine bakın uygunsa kullanırsınız yanlış bilmiyorsam istedğinizin üstünde akım-gerilim için çalışabiliyor, bilen deneyen biri önerse daha doğru olur tabiki.
 
internette bulduğum devreyi kullanıcam işimi fazlaaaasıyla görecektir.ısnma yapacağını sanmıyorım max 35a olduğu için
 

Ekli dosyalar

  • PowerFET-4Channel-800.png
    PowerFET-4Channel-800.png
    39 KB · Görüntüleme: 16

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst