Pano Kliması Tasarımındaki Öncelikleriniz Nelerdir?

  • Pano iklimlendirilmesini tasarım odaklı düşünmek

    Oy: 0 0.0%
  • Ortam sıcaklığını pano tasarımında değerlendirmek

    Oy: 0 0.0%
  • Güneşin etkisini ve radyasyonu dikkate alınması

    Oy: 0 0.0%
  • Pano düzenini pano iklimlendirmesine göre dizayn etmek

    Oy: 0 0.0%
  • Hava Akımını engellemeden montaj yapmak

    Oy: 0 0.0%
  • Isı yükü hesabını yapmak

    Oy: 0 0.0%
  • Hepsi

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    0
  • Anket kapatılmış .

EEUSC

Üye
Katılım
31 Mar 2013
Mesajlar
3
Puanları
1
Konum
İstanbul
Elektrik, Elektronik Panolarının tasarımı ve montajı karmaşık sistemlere ve standartlara gereksinim duymaktadır, tasarımcılar (Türkiye standartı TSE,Avrupa standartı IEC, Amerika Standartı NEC,CSA,PSE,IEEE,vb.gibi) standartların gereksinimlerini karşılayacak şekilde tasarım ve montaj yaparlar.

Ne gariptir ki tüm bu dünya standartları Pano İklimlendirmesine yüzeysel değinmiştir yada hiç değinmemiştir.

Belki bu sebebten pano tasarımcıları ve toplayıcıları çoğunlukla soğutma ihtiyacını, iklimlendirme sistemini hafife almakta yada hiç dikkate bile almamaktadır.

Pano tasarımı ve montajı yapılırken İklimlendirmede yapılan altı yaygın hata



1.Pano iklimlendirilmesinin sonradan akla gelmesi



Belki de, yapılan en yaygın hatalardan biri; pano tasarımı ve montajı tamamlandıktan sonra pano soğutulmasını ele almak.Bazen de pano içi sıcaklığının limit değerlerin üzerine çıkması sonucu, panoya fan takılarak, yetersiz hava değişimi yada gereğinden fazla hava değişimi ile çözüm aramak.

Doğru olan ise tasarım sürecinin başında, soğutma seçenekleri değerlendirmek ve pano tasarımı ve montajını ona göre yapmak çok daha iyi bir seçenektir.



2.Ortam sıcaklığının göz ardı edilmesi



Bir başka ortak sorun ise tasarımcının, panonun monte edileceği yerdeki ortam hava sıcaklığından genellikle habersiz olması ya da görmezden gelmesi.Ciddi bir sorunda, panonun bulunduğu ortam havası sıcaklığının pano içi hava sıcaklığından yüksek olmasına rağmen fan-filtre yada ısı esanjörü ile pano soğutulması yapılması. Bir çok yerde panonun bulunduğu ortam pano içinde ki kompanentlerin limit çalışma sıcaklarına yakın yada daha yüksek olduğu bilinmekte.



3.Güneşin etkisini ve radyasyonu dikkate alınmaması



Diğer yakından ilişkili bir faktör ise güneşin etkisi veya ekipman fırınları,kür fırınları gibi radyasyon etkisi yüksek olan fırınlar, yüzünden pano iç sıcaklığının limit değerler üzerine çıkması.Direkt güneş ışınlarına maruz kalan panolarda toplam ısı yükü %20 ila %30 oranında artış gösterir.Benzer şekilde, yakınlarda bulunan ısı yükleri, termal radyasyon yayan ekipmanlar, ortam havasının sıcaklığını yükselterek pano iç hava sıcaklığını önemli derecede artırmaktadırlar.



4.Kötü tasarlanmış pano düzeni


Pano içi ekipmanların yerleşimi, düzeni hem Bakım,hem arıza tespiti, hemde iklimlendirme için çok önemli.Ancak panonun iç düzeninde ısı üreten ekipmaların yanına yada üzerine ısıdan etkilenen ekipmanları yerleştirdiğinizde sorun kaçınılmazdır.Isıya duyarlı ekipmanlar mümkün olduğunca serin hava girişine yakın yerlere yerleştirilmeliler ve özellikle sıcak üreten ekipmanlar panonun alt kısmına doğru monte edilmelidir.



5.Kötü Hava Akımı



Benzer bir şekilde, kötü tasarım ısı üreten ekipmandan çıkan sıcak hava, ekipmanın soğutulması için gerekli soğuk havanın ekipmana ulaşmasını engelleyebilir.Bilmelisiniz ki ne olursa olsun kesinlikle hava akımını etkiliyecek her türlü engeli ortadan kaldırılmalısınız.Bunlar döküman tepsileri,kablo demetleri,kablolar,dökümanlar hatta fan filtreleri.



6.Isı yükünü ciddiye almamak



Bir panonun içindeki ısı yükü hesabı o panonun içinde bulunan her ekipmanın ısı kayıplarının toplaması suretiyle hesaplanmaktadır.Isı yükü bilgisine ekipman üreticilerinin web’den yada dökümanlarından ulaşmak oldukça kolaydır. Genelde bu şekilde dökümana başvurmadan hesaplama yapılır ve bir çok ekipman dikkate alınmaz.Sıklıkla karşılaşılan bir durumda ekipmanların tükettiği elektrik gücünün ısı yükü ile orantılı olduğu kanısıdır.Evet,bu doğrudur. Ancak,bu kurala uymayan ekipmanlar, çeşitli öğeler vardır ve toplam ısı yüküne katkılarını küçümsemek mümkün değildir. Bunlar, Değişken frekans sürücüleri (VFD),redresörler, invertörler,trafolar,birçok güç kaynakları, vb.kaynaklardan üretilen ısı doğrudan bu ekipmanların verimliliğini etkilemektedir.



Çaresiz değilsiniz,uzmanlardan yardım alınız.

Günümüzde Pano içinde kullanılan elektronik kontrollü ekipman oranı çok yüksek bu yüzden pano içi sıcaklık değerlerinin limitlerde kalması esastır.Pano içi sıcaklıkların aşırı derecelerde artması ekipmanlar üzerinde verimsizlik oluşturur, hataları artırır, tüm tesisin başarısını etkiler.

Eğer bir elektrik panosunun termal tasarımının nasıl yapılacağı konusunda bilgi almak isterseniz, EEU destek ekibi ile konuşun panonuz için doğru soğutma çözümü için size yardımcı olacaklardır.
[email protected] www.eeu.com.tr

http://www.eeu.com.tr/blogs/post/Pano-Sogutmasında-yapılan-6-genel-hata/
 

Ekli dosyalar

  • Dogru_Yanlıs.jpg
    Dogru_Yanlıs.jpg
    28.9 KB · Görüntüleme: 5
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,249
Kullanıcılar
449,840
Son üye
111340

Yeni konular

Geri
Üst