Otomatik Sigortalarda Giriş – Çıkış Bağlantıları Nasıl Yapılır

Katılım
29 Tem 2019
Mesajlar
40
Puanları
31
Yaş
28
Konum
Sakarya
Merhabalar,
Elektrik üzerine yazılar yazarak alan ile ilgilenen insanları bilgilendirmek amacıyla teknik yazı dizileri tekrar sizlerle.

Yazı: Otomatik Sigortalarda Giriş – Çıkış Bağlantıları Nasıl Yapılır?

fm10-otomatik-sigorta-federal.png


Minyatür devre kesiciler ya da diğer adıyla otomatik sigortalar, bağlı bulundukları elektrik devresini aşırı yük ve kısa devre durumlarına karşı korumak amacıyla tasarlanmış otomatik anahtarlardır. Bağlı bulundukları devreden geçen akım belirli bir değerin üstüne çıkınca veya devrede bir kısa devre olması durumunda devre enerjisini keserler. Böylelikle devre de hem aşırı yük (termik) hem de kısa devre(manyetik) koruma fonksiyonlarını gerçekleştirirler.

Otomatik sigortalarda, kullanılan elektrik panosunun hacmi ve devre elemanlarının pano içindeki dizilişlerine göre, sigortanın alt ya da üst terminallerinden enerji girişinin yapılması ihtiyacı söz konusu olabilmektedir. Böyle bir olanak, bazı durumlarda pano içindeki hacmin daha verimli kullanılabilmesi adına önem arz etmektedir.

otomatik-sigortalarda-giris-ek-1.png

Otomatik sigortalar üzerinde 0 ve 1 olarak sigortanın açık ve kapalı konumları belirtilmiştir. Genel olarak sigorta açık konumdayken (0 konumu) herhangi bir dikkatsiz davranışa ya da karışıklığa yol açılmaması için enerjinin 0 konumunda yani sigortanın alt terminallerinde beklemesi tercih edilmektedir. Bu durum tamamen tercihe bağlı olup, otomatik sigortalara enerji girişlerinin alt ya da üst terminallerden yapılmasında herhangi bir teknik sakınca yoktur. Otomatik sigortalar üzerinde ayrıca terminal bağlantıları gösterilmektedir. Bu gösterimde, üst terminaller 1,3,5 ve N ; alt terminaller 2,4,6 ve N ifadeleri ile belirtilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, L1 fazı sigortanın 1 numaralı terminalinden giriş yapıldıysa, aynı fazın çıkışı 2 numaralı terminalden alınmalıdır. Bu hususun haricinde 1,3,5 olarak belirtilen üst terminallerden enerji girişinin yapılması, 2,4,6 olarak belirtilen alt terminallerden enerji çıkışının yapılması zorunluluğu söz konusu değildir. Devrede nötr hattı, sigorta üzerinde beyan edilen “N” terminaline bağlandığı sürece, faz sıralamasının nasıl yapıldığı ya da faz girişlerinin hangi terminallerden yapıldığı konusunda teknik bir zorunluluk bulunmamaktadır.


Forumdaki diğer yazımızı da okuyabilirsiniz;
B-C-D Tipi Otomatik Sigortaların Kullanım Yerleri

Ürün kataloğumuzu inceleyebilirsiniz;
- https://bit.ly/otomatiksigortalar

Aklınıza gelebilecek tüm soruları sorabilirsiniz. Cevaplandırmak konusunda memnun oluruz.

Saygılarımızla;
Federal Elektrik
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Federalde , canlanma ! başladı.Devamını bekliyoruz.

Yazılarımıza yön vermesi için beklentiniz olan konu başlıklarını bizlerle paylaşabilirsiniz. Sizlerden gelen tavsiyeler doğrultusunda içeriklerimizi genişletmeyi büyük bir memnuniyet duyarak gerçekleştirebiliriz :)

Saygılarımızla;
Federal Elektrik
 
Faydalı bilgilendirme için teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,901
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst