Otomasyondaki gibi kullanılır mı ?

Katılım
18 Ocak 2008
Mesajlar
1,067
Puanları
156
Yaş
39
Herkese selamun aleyküm değerli ustalarım.

Ben daha Raspberry Pi yi elime alıp bir monitör dahi takmış bir insan değilim. Ama bu güne kadar hiç lazım olmadığı için yapmadım.

Şimdi bir projemde lazım oldu ama projede aklıma takılan şeyleri bir kaç satır ile sormak istedim inşallah düşündüğüm gibi bişiydir...

Öncelikle Bir otomasyon ekranı gibi ekran oluşturabilir miyim ? labeller koyarak bir ekran oluşturacağım. Ardından giriş çıkış portlarından bir buton bağlayacağım ve Atıyorum 1 numaralı butona bastığım zaman monitördeki labelin içindeki sayıyı 1 arttıracağım ;)

Örneğin bir değişken adı oluşturdum diyelim ki bu değişkenin adı sayac olsun. Butona bastığım zaman sayac değişkeninin içeriği 1 artacak ve artan sayı ekranda koyduğum label içinde görüntülenecek ? kocaman bir raspberry pi 3 ün bütün işi bu olacak

Diğer bir soru ise şöyle :

Diyelim ki elimde 3 tane raspberry pi 3 var bir tanesinde bu yukarıdaki işlemi yaptırdım yani her butona bastoğım zaman ekrandaki sayı 1 arttı

Diğerinde ise birinci raspberry pi nin içindeki o sayac değişkenine erişebilir miyim ister ethernet ister usb kullanarak hiç fark etmez ama ethernet olursa daha iyi olur.

En son sorum ise şu şekilde :

Elimde 3 tane raspberry pi 3 var birincisinde yine buton bağlı her butona basıldığında monitörde sayı değişkeninin 1 arttığını gördüm. ( burada amaç değişik ekranlar tasarlayabilmek mesela labeller koymak butonlar onay kutuları vs )

Diğer iki raspberry pi 3 ile de ilk modülün içeriğine müdahale edebilmek örneğin 2 modüldeki butona bastığım zaman 1. modüldeki sayac değişkenini 1 eksiltecek 3. modülde ise 1. modüldeki sayac değişkenini hem arttırıp hem eksiltebileceğim ;)
 
  • Beğen
Tepkiler: huh
Yazdiklarinizin hepsini yapabilirsiniz. Label, button vs. gibi işlemler için "raspberry pi gui programming" anahtar kelimelerini Google'dan arttırabilirsiniz. Yeterli doküman mevcut.

Birden fazla raspberry pi arasında iletişim için farklı yöntemler ve protokoller mevcut. Siz goole'den "raspberry pi haberleşme" şeklinde arama yaparsanız bu konu hakkında da yeterli bilgi bulabilirsiniz.

Size tavsiyem bu konulara geçemedi raspberry pi üzerinde küçük uygulamalar yapmanız, öncelikle cihazı ve yazılımı iyi bir şekilde tanımanız. Daha sonra yukarıda bahsettiğimiz konulara geçerseniz daha faydalı olur.
İyi çalışmalar..
 
Sürükle bırak ile sadece bileşenleri yerlestirebilirsiniz. Ancak o bileşenin ne işlem yapacağını belirlemek için kod yazmanız lazım. Mesela bir buton koydunuz, o butonun ne işlem yapacağını kodlamalisiniz. Kısacası kodlama bilmeden komplike işlemeleri yapamazsınız. (Amatör işlemler için bazı programlar varmış. )
 
Python dili hakkında kısa bir başlangıç yapmıştım (ultra amatör olarak).

Az çok C diline de aşinayım. Bu yapıyı endüstriyel otomasyona yönelik kullanmak için öncelikle saydığım bu dillerden hangisi daha avantajlı olabilir.
 
Python dili hakkında kısa bir başlangıç yapmıştım (ultra amatör olarak).

Az çok C diline de aşinayım. Bu yapıyı endüstriyel otomasyona yönelik kullanmak için öncelikle saydığım bu dillerden hangisi daha avantajlı olabilir.

C bilmeniz yeterlidir. artı java veya visual studio süper olur.
 
  • Beğen
Tepkiler: huh
Linux altında C++ dili ve Qt kütüphanesi ile yapabilirsiniz, ancak Qt kütüphanesi kapalı kaynak kodlu programlar için lisans ücreti istiyor. Açık kaynak kodlu programlar için ise LGPL lisanslıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,039
Kullanıcılar
449,809
Son üye
yucelsenolgm

Yeni konular

Geri
Üst