Oto Teyp CD Çalarken Kapanıp Yeniden Açılıyor

Tekno1246

Üye
Katılım
12 Şub 2021
Mesajlar
191
Puanları
1
Yaş
18
Konum
Ankara/Yenimahalle
Merhabalar. Sony CDX-V5800 modelinde bir oto teybim var ve 100 W bir hoparlörüm var. Evde ses sistemi yapmak istediğimden dolayı teybi 12v 7Ah bir aküye bağladım. Teybi AUX ile çalıştırdığım zaman kapanma sorunu olmuyor. Fakat CD koyduğum zaman CD yi okuduktan sonra ses çok kısık olmasına rağmen birkaç saniye çalıyor ardından hoparlörden pıt diye ses geliyor ve teyp kapanıp yeniden açılıyor. Fazla akım çekmesinden dolayı olacağını zannetmiyorum çünkü AUX ile denerken CD çalarkenki akımla aynı hatta daha da fazla. Sorun sizce nerede? Kablo bağlantılarının hepsini doğru yaptım.
 
iyi akşamlar
güç kaynagı ile besleyincede aynı sorun oluyor mu ?
 
CD çalar mekanik bir dönmeden dolayı AUX'tan daha fazla akım çekecektir. Daha güçlü bir besleme ile deneyiniz.
 
iyi akşamlar
güç kaynagı ile besleyincede aynı sorun oluyor mu ?
CD çalar mekanik bir dönmeden dolayı AUX'tan daha fazla akım çekecektir. Daha güçlü bir besleme ile deneyiniz.
Evet dediğiniz gibi sorun güç kaynağından yani aküden kaynaklanıyormuş. 12V 12.5A bir led trafosu taktığımda yaklaşık 3A çekmesine rağmen kapanma olmadı. Aküde ise 1.5-2A çekilmeye başlayınca teyp kapanıp yeniden açılıyor. Farklı bir deneyimde ise aküye 12V 4.80A bir fan taktım fakat maksimum devirde çalışmadı.
 
Merhaba. Demek ki 12V, 7A jel aküde iç sıkıntı (iç sulfatlanma, vb.) nedenlerle çalışırken mutlaka ani voltaj düşümü vardır. Bu voltaj düşümü, CD'nin okumayı yaptığı kritik anlara denk gelip teybin o anları resetlemesiyle sonuçlanmış, göründüğü kadarıyla. CD çalarlı teybi aküyle devamlı değil ancak 12.5 A, 12 V LED trafosuyla sıkıntısız olarak çalıştırırsınız. Teyp atıyorum (aslında da atmıyorum, çünkü en son sattığım arabada kullandığım 4 çarpı CD çalarlı kaliteli CD çalarlı teyp 4 çarpı çıkışında yaklaşık 100 watt gücündeydi) 4* 25 watt =100 watt çekiyorsa 12 voltta yaklaşık 8. küsur A'ı bu adaptörden çeker, adaptör de buna fazlasıyla yeterlidir.

Aküyle şebekeden bağımsız ve devamlı şarjlı olarak bu teybi çalıştırmada, 7 A'lık akü çok sağlıklı olsa bile en az 40-60 A, 12 volt jel akü olarak daha yüksek kapasitelerde amper*saat hizmeti verebilmesi açısından seçilmeliydi. 12 V, 7A ise daha kısa süreli denemelerde, testlerde, vb. kullanılabilir. Çünkü teyp çalışırken en az 8-10 A'yı bu aküden çekmiş olur. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Merhaba. Demek ki 12V, 7A jel aküde iç sıkıntı (iç sulfatlanma, vb.) nedenlerle çalışırken mutlaka ani voltaj düşümü vardır. Bu voltaj düşümü, CD'nin okumayı yaptığı kritik anlara denk gelip teybin o anları resetlemesiyle sonuçlanmış, göründüğü kadarıyla. CD çalarlı teybi aküyle devamlı değil ancak 12.5 A, 12 V LED trafosuyla sıkıntısız olarak çalıştırırsınız. Teyp atıyorum (aslında da atmıyorum, çünkü en son sattığım arabada kullandığım 4 çarpı CD çalarlı kaliteli CD çalarlı teyp 4 çarpı çıkışında yaklaşık 100 watt gücündeydi) 4* 25 watt =100 watt çekiyorsa 12 voltta yaklaşık 8. küsur A'ı bu adaptörden çeker, adaptör de buna fazlasıyla yeterlidir. Kolay gelsin.
Teşekkürler. Yazdığınıza ek olarak birkaç bilgi düzenlemesi yapacağım. Akü olarak kurşun asit türünde bir akü kullandım. Kullandığım teybin çıkışının gücü ise 52Wx4. Kullandığım 100W hoparlörün de zaten RMS si daha düşük olduğu için 100W güç vermiyorum.
 
Evet, bu çok doğrudur, çünkü 208 watt'ı 4 çıkışla ancak max. (son) volümde çekmesi mümkün, sizin de belirttiğiniz gibi. Daha düşük volümlerde ise adaptörden, aküden, vb. çekilecek toplam watt değeri yarıya yarıya düşük kalmış olacaktır. Seçilen akünün a-h kapasite değeri bu teybi tam şarjlı ve sağlıklı olsa bile 1 saat boyunca devamlı çalıştırmaya (son volümde) uygun değil, 1.5 A, 12 voltluk adaptörle volümü kısık sese ayarlayıp LED adaptörüyle çok fazla ısınamadan kullanırsınız yine de. Kolay gelsin.
 
Hayırlı günler.Benim aracımda Sony DSX-A40UI model teybim var.Teyp kendi kendine kapanıyor, açılıyor,usb de kendi kendine ileri geri sarıyor,radyoda kanal arıyor,bazen tuşlar çalışmıyor.Nedir bunun derdi bilen varmı acaba yardımcı olur musunuz?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,578
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst