Online UPS sessizleştirme

taydin

Usta Üye
Katılım
16 Ara 2008
Mesajlar
681
Puanları
181
Daha önce elimdeki arızalı olan Tunçmatik newtech pro 3KVA UPS'i tamir etmiştim. İlgili konu burada:

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/tunçmatik-new-tech-pro-3-kva-tamir.114985/

Ama bunun tamirini hemen yapamadığım için, o hallolana kadar cihazları korumasız çalıştırmamak için yeni bir UPS almıştım. Bu yeni UPS, İnform DSP FlexiPower 3KVA. Yeni UPS'den genel olarak memnun olmakla birlikte, çok ciddi bir dezavantajını sürekli yaşıyorum. İnanılmaz gürültülü çalışan bir bir cihaz. Üç tane yüksek devirli fanın gürültüsü, buna ilave olarak da cihazın çıkardığı zırıltı sesi var.

Baktım ilk gün bununla aynı yerde çalışılacak gibi değil, hemen kapağını açtım ve bu üç fandan birisini devre dışı bırakıp gene yavaş bir 20cm fan taktım. diğer iki fanın önündeki hava tünelini de söktüm. Ses baya azaldı, ama gene de rahatsız ediyordu.

Artık çalışır durumda olan tunçmatiği devreye aldım:

scaled_20180117_133444.jpg

Çıkış voltajı 230V ayarına geri dönmüş nedense. Onu da setup menüsüne girip tekrar 220V a getirdim. Derin bir oh çektim :D Sıfır ses ile çalışıyor şu anda.

Bu UPS hakikaten çok iyi bir model. zaten bu şekilde 5 yıl sorunsuz kullanmıştım. Çok ilginç bazı özellikleri de var. Örneğin cihazı "line interaktif" e benzer bir modda kullanabiliyorsunuz. Setup menüsünden bir alt ve üst voltaj sınırı belirliyorsunuz. Şebeke bu iki sınır arasında ise, UPS bypass modda çalışıyor (girişi aynen çıkışa veriyor), şebeke bu sınırların dışına çıkarsa, UPS şebekeyi ayırıyor ve kendisi devreye giriyor.

Ama ben bu özelliği kullanmıyorum. Online modda çalıştırıyorum ve böylece sürekli olarak temiz 220V alıyorum. -

Şimdi bu tunçmatik hazır iş görüyorken, bu inform'u sessizleştirebilir miyim diye bakacağım. Dediğim gibi bir fanı iptal edip yerine 20cm fan taktım. Bir de soğutucuların etrafındaki hava kanallarını söktüm ve cihazı kapağı açık şekilde kullandım bir süre, ama gene de ses rahatsız edici. Yani artık cihazın garantisi falan gitti, istediğim gibi kurcalayabilirim :D

Cihazın genel görünümü

scaled_20180117_133530.jpg


220V çıkışı üreten IGBT'li inverter bölümü

scaled_20180117_133621.jpg


310V DC yi üreten MOSFET'li inverter bölümü


scaled_20180117_133744.jpg


scaled_20180117_134012.jpg


scaled_20180117_134046.jpg


scaled_20180117_134104.jpg


Sesi giderme işi iki aşamadan oluşuyor:

1) fan sesini gidermek. Bu kolay. 20cm düşük devirli fanlarla halledebilirim. Hatta IGBT ve MOSFET'lerin soğutucusunu söküp yerine çok daha büyük bir aluminyum soğutucu hazırlayabilirim. Bu durumda fan'a hiç gerek kalmaz.

2) Zırıltıyı kesmek. Bu kolay değil. Zırıltıyı, ya devredeki bobinler, veya büyük kapasitörlerden birisi üretiyor. Hangisi olduğunu bulmak lazım. Ama tunçmatik'te olduğu gibi, bunun da elimde devre şeması yok. Bunun devre şeması elinde olan varsa, benimle paylaşırsa çok memnun olurum.

Zırıltı sorununu daha iyi anlamak için inform'u bir süredir dikkatle izliyordum. Şu gözlemleri yaptım:

1) Elektrik kesildikten sonra, UPS şebekenin yerini aldığında zırıltı yok.

2) Elektrikler geri geldikten hemen sonra da zırıltı yok.

3) Elektrik geldikten bir süre sonra zırıltı başlıyor ve artık ondan sonra elektrik var olduğu sürecek zırıldıyor.

4) Elektrikler var iken, zırıltı ara ara kesiliyor. Birkaç saniye kesik kaldıktan sonra tekrar başlıyor.

Sanki şöyle bir durum var: Aküler şarj ediliyorken, zırıltı yok, onun dışında zırıltı var. Bu, yukarıdaki gözlemlerin hepsini açıklıyor. Eğer durum buysa, o zaman sorun akü şarj devresinde. Oradaki ses yapan şeyi belki değiştirebilirim. Hiç olmadı, komple yeni bir akü şarj devresini oraya adapte edebilirim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Sizin güzel bir atölyeniz vardı, belkide hava soğutma yerine su soğutmaya geçmeniz daha iyi olur. Isı değiştiriciyide kendiniz yaparsınız torna-frezede.:)
 
Sizin güzel bir atölyeniz vardı, belkide hava soğutma yerine su soğutmaya geçmeniz daha iyi olur. Isı değiştiriciyide kendiniz yaparsınız torna-frezede.:)

Evet olabilir :) böylece UPS kalorifer işi de görür :D

Gereken boyda soğutucu bulamazsam 50mm kalınlığındaki aluminyum bloğa oluklar keserek kendim soğutucu yapabilirim. Frezede yatay spindle var, şöyle bir sistem kullanabilirim:

023-01.jpg


LAK'lama usulü işe yarayabilir hocam.

Evet sorun bobinde ise bunu mutlaka deneyeceğim. Ama büyük kapasitörler de ses yapabiliyormuş araştırdığıma göre.

Bu zırıltının ortaya çıkış şekli ile ilgili google da biraz araştırma yaptım. Normalde SMPS devrelerindeki osilatörlerin frekansı, duyma sınırının üzerinde (50 KHz ve üzeri). Dolayısıyla rahatsız etmez. Ama cihazların verimini artırmak için, yük yok ise bazan SMPS switch'ini aksak bir şekilde çalıştırıyorlar. Yani ara ara switch'i hiç açmıyorlar, sonra switch'i normal 50 KHz de çalıştırıyorlar. İşte bu aksak çalıştırma olayı, duyulabilir zırıltı olarak karşımıza çıkıyor.

Bir de gene verimi artırmak için güç faktörü düzeltme (power factor correction, PFC) denen bir yöntem kullanılıyor. Bu da gene duyulabilir bir zırıltı yaratabiliyormuş.

Elimde devre şeması olsa, belki de bu aksak çalışma olayını veya PFC yi devre dışı bırakabilirim. Bana sessizlik lazım, maksimum verim değil :rolleyes: Ama şema yok ...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bakırdanda yapabilirsiniz.:)

Sulu sistem denemeye değer. :D
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,304
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst