Notebook Standına Fan Eklemek

blackerz59

Üye
Katılım
29 Ara 2020
Mesajlar
39
Puanları
1
Yaş
31
Konum
Tekirdağ
Merhabalar, pandemi günlerinde biraz da meşgale olsun diye Zalman ZM-NS2000 soğutucu standına yandan 12V bir kasa fanı daha ekleyerek soğutmayı güçlendirmek istiyorum. Evde farklı adaptörler var ama hangisi bu iş için yeterli olur bilemedim. Her ikisini de performans kaybı olmadan döndürebilmek için nasıl bir adaptör kullanmam lazım?

ZM-NS2000: ZM-NS2000 5V USB veya DC In 5V / Amps: 2A
12V Fan: 12V 0.14A
Adaptörler: 12V 700 mA ve 12V 1A
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Aşırı bir soğutma gerekmiyorsa, az bir hava akımı yeterli gelirse 12v fanı 5v adaptör ile çalıştırın. Sesi daha az çıkar. Daha yavaş döndüğü için hava akımı da düşük olur.
 
İlginiz için çok teşekkür ederim. Standın 20mm dahili fanı var, normalde USB girişinden cihaza bağlanıp o şekilde çalışıyor. Benim istediğim bunu biraz elden geçirip 12V fan ekleyerek ikisini bir adaptörden kullanmak. Kafama takılan iki ayrı fanın kırmızı ve siyah kabloları birleştirilmek suretiyle tek adaptörde aynı performansla çalışabilir mi? Adaptör yeterli gelir mi?
 
bak şimdi iş değişti,, tabladaki fan 12 dc doğru anladıysam ikisini de 1 amperlik adaptörde çalıştırman daha sağlıklı olur. unutma kırmızılar kırmızıya siyah kablolar siyaha bağlanacak.
 
Evet dananın kuyruğu burada kopuyor :)

Mesele fanlara zarar vermeyip dönüş gücünü azaltmadan kullanmak. Hal böyleyken 700'lük yerine 1A adaptör işimi görür mü diyorsunuz?
 
700 lük te görür ama fazla güç yani amper verisi aşırı ısınmayı önler. fanın ve adaptörün üzerindeki bilgiler maximum gücü ifade eder, ama eğer tabladaki fan 12 değil de 5 voltta çalışıyorsa 2 amper işler değişir. 7805 taksan bile adaptör zorlanır
 
Standart USB 2.0 bağlantıları 5V 0.5A ile çalışmıyor mu? Normalde laptop ve soğutucu stand üzerindeki bağlantı buradan sağlanıyor. Ben de 5V+12V harici bir kasa fanıyla sisteme güncelleme yapmak istiyorum. Bağlantıyı da USB port yerine adaptörle prizden yapmayı düşünüyorum. Son yanıtınızda bahsettiğiniz şeyi tam olarak anlayamadım. Ben yukarıdaki verileri ürünün kılavuzundan almıştım, linki aşağıya bırakıyorum.

Link: https://www.zalman.com/EN/Product/P...ory3=-99&searchKey=&searchWord=ZM-NS2000#none
 
zalman amca iyi çalışmış devir ayarı bile var. zalman amcanın fanını çalıştırmak için 5 volta ihtiyacımız var (elde eksi bir) normal fanımız 12 volt ve elimizde adaptörmüz var(artı bir) sen diyorsun; ben de öyle anlıyorum "adaptörden besleyeceğim", 12 voltu 5 volta düşürmen için araya devre lazım - zalman amcanın fanını direkt bağlarsam devir ayarı yapamam ve tam güç çalışır(ve ilk postta 5 v 2 Amp yazıyor) işte sıkıntı burası. ben illa yapacağım dersen bir adet 7805 entegreyi zalman amcanın içine monte edebilir ve adaptörden beslersek sorun büyük ölçüde ortadan kalkar. zalman amca + 12 volt fan adaptör ile beslenerek laptoptan bağımsız çalışır. zalman amcanın fanının amperi ilk posttaki gibi değilse oluyor bu iş.
 
"... ve tam güç çalışır(ve ilk postta 5 v 2 Amp yazıyor) işte sıkıntı burası."

Hocam valla zalman amcamız kılavuzuna öyle yazmış. O linkteki download kısmından kullanım kılavuzu pdf olarak indirilebiliyor. Biraz inceledim, verileri de oradan aldım. Şimdi orada 2A dediği şey 2 Ampere kadar mı, yoksa başka bir şey mi emin değilim. Çünkü USB bağlantıda zaten 0.5A görüyor.
 

Ekli dosyalar

  • Adsız.png
    Adsız.png
    112.6 KB · Görüntüleme: 11

Forum istatistikleri

Konular
128,135
Mesajlar
915,326
Kullanıcılar
449,854
Son üye
Enes.trk

Yeni konular

Geri
Üst