Nostaljik radyo tamiri; kısa orta ve uzun dalga frekanslarının günümüzde kullanılabilirliği hakkında yardım

Diğer bobin orta dalga bobini. Bozuk olan ise uzun dalga bobini.
Bu bobini ucundan itibaren sök. Ancak kopan telleri atma.
Tellerin toplam uzunluğu kadar almış olduğun litz telinden kes. Sağlam teli orta uçtan itibaren sar.
Sararken telleri yan yana sarma. Aralarında boşluk olacak şekilde ve çaprazlamasına sar.
 
Vakit ayırıp ayrıntılı bir şekilde anlatmışsızın, kaleminize sağlık. Teşekkürler. Herkesin bir işi ve en az bir hobisi olmalı kanaatindeyim. Elektronik de benim hobilerim arasında, devre elemanları arasında saatler geçirsem sıkılmam bu konuda bir eğitimim almadım. Sağdan soldan öğrendiğim, araştırdığım kadarıyla bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Yazdıklarınızı özümseyip en kısa zamanda tatbik edeceğim. Radyomun kısa dalga frekansı çalışıyor, orta ve uzun dalga yayınlarını da çalıştırabilirsem benim için ayrı bir mutluluk olacaktır.
 
Rica ederim. Yardımcı olabilirsek ne mutlu bize. Radyo benim çocukluğumdan beri tutkum. Yüzlerce radyodan mürekkep bir koleksiyonum da var. Arızalı olan radyoları çalıştırıp hayata döndürmek de benim için bir hobi hatta dediğim gibi bir tutku.
Takıldığınız yerleri sorabilirsiniz. Bu sayede bizler de hem bilgilerimizi tazelemiş oluruz hem de bilmediğimiz şeyleri öğrenme şansımız olur. 30 yıldan fazladır Elektronik hayatımda, hala hergün birşeyler öğreniyorum. Ve bu öğrenme ölene kadar da sürecek. Her zaman öğrenci kalacagiz. Kalın saglicakla.
 
Cevabınız için teşekkürler, sade ve anlaşılır olmuş. Üç çıkış sarımın başı ortası ve sonu mu oluyor peki?
 
Son düzenleme:
Cevabınız için teşekkürler, sade ve anlaşılır olmuş. Üç çıkış sarımın başı ortası ve sonu mu oluyor peki?
Üç çıkışın birisi şasedir. orta uç ve diğer çok sarımlı uçlar komitatöre bağlanmalıdır.
OD bobininin uçlarını analiz et. Aynı şekilde UD bobini de komitatöre yerlerine bağlanacaktır.
OD bobininin komitatöre bağlandığı yerlerin hemen yanındaki uçlara UD bobininin uçları bağlanır.
O uçları takip edersen çözersin.
 
Bobini çözdüm, tellerin toplam uzunluğunu 779 cm buldum, tabi koparak eksilme de olmuş olabilir. Elimde 10 m civarında tamirciden aldığım, sağlam litz teli mevcut. Fazlasıyla yetiyor ama sarımı nasıl yapacağım bilmiyorum.
 

Ekli dosyalar

  • 43B28260-FFA1-419C-892C-C051EEC15A0C.jpeg
    171.4 KB · Görüntüleme: 19
Bobinin kopuk kısımlarını tamamen sök. Başka bir makaraya sarabilirsin.
Yaklaşık 15-20 tur kadar sarılı kısma kadar gelmelisin. Burayı elleme.

Sağlam litz telinin ucundan yaklaşık 1cm kadarını önce lehimle.
Bu telin dışı bir çeşit iple kaplıdır. İpin yanması lazımdır.
Ayrıca litz teli birçok damardan oluşturulmuştur. Her bir damarın üzeri emaye kaplanmıştır.
Bu damarları kopartmadan havya ile sürterek ucunun lehim tutmasını sağlamalısın.
Başlangıc ucunun iyice lehim tuttuğundan emin olduktan sonra, 15 turluk bobinin üst ucuna lehimle. Lehimlediğin yerden itibaren makaraya çaprazlamasına sar.
Son kalan ucu da lehimleyerek plastik karkastaki kondansatörün diğer ucuna lehimle.
 
Selam. Eğer bulabilme imkanınız varsa Celal Dutar hocamızın "Radyo Alıcıları" adlı bir kitabı var. Eski bir kitap ancak bu konuda Türkçe olarak bulabileceğiniz en iyi kaynak olduğunu iddia edebilirim. İçinde Radyo alıcıları ile ilgili A dan Z'ye her konuyu bulabilirsiniz. Ayrıca Bütün radyo bantları için ferromanyetik çekirdekli bobinlerin nasıl hesaplanacağı da ayrıntılı biçimde gösteriyor. İstenilen frekans bandına göre bobinin karkas çapı, iletken kalınlığı, bobin uzunluğu, sarım sayısı vb. her türlü ayrıntı var. Hepsi formüllerle ve örneklerle açıklanmış. Ayrıca bol bol eski radyo şemaları ve radyo arıza notları da var. Kitap bende mevcut ancak şu anda yurtdışında yaşıyorum. Kitap Türkiyede'ki evimde. Orada olsaydım ayrıntılı foto ve bilgi gönderebilirdim. İnternetten araştırabilirsin. Kolay gelsin.

Not: Link vermemde bir sakınca var mı bilmiyorum. Eğer varsa admin arkadaşlar silsinler.
Şurayı inceleyin:
https://www.nadirkitap.com/radyo-al...likte-tek-kitap-celal-dutar-kitap5608247.html
 

Cevabınız için teşekkürler. Anladığım kadarıyla biri 15 turluk sarım, diğeri çaprazlama çok sarımdan oluşan iki sarım oluyor. Plastik makaradaki üç ayağın ilkine 15 turluk sarımın başlangıç teli lehimleniyor. Plastik makaradaki ikinci ayağa 15 turluk sarımın bitiş teli ile çaprazlama çok turluk sarımın başlangıç teli lehimleniyor. Plastik makaradaki üçüncü ayağa ise çaprazlama çok turluk sarımın bitiş teli lehimleniyor. Kondansatör 2. ve 3. ayağa yani çaprazlama çok turluk sarımın başlangıç ve bitiş ucuna lehimleniyor ( burayı yanlış anlamış da olabilirim ) tabi bu sarımlar aynı uzunlukta litz teli ölçülüp kesildikten sonra yapılıyor ( makaradaki eski telin eksik olabileceğini varsayarak bir miktar uzun mu kessem acaba ) Doğru mu anlamışım hocam? Bir yanlışlık yoksa bu şekilde uygulayıp test edeceğim.
 
Tavsiyeniz için teşekkürler, istifade edilebilecek bir eser olduğu muhakkak
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…