Nesi varmış?

freedom33

Üye
Katılım
30 Mar 2009
Mesajlar
381
Puanları
1
Arkadaşlar bilmiyorum ama ben bu sorudan nefret ediyorum:)Bir müşterinin cihazını tamir ettiğimde adam doğal olarak bu soruyu soruyor ama ardı arkası kesilmiyor.
nesi varmış?
-transistör ve entegresi yanmış
onlar ne?
-cihazın çalışması için özel üretilmiş yarıiletken elemanlar
nası yani eleman derken?
-devre elemanı
neden yanmış peki bunlar?

ve konu böyle uzayıp gidiyor...
Hele bide gerçekten emek verilmiş,üzerinde plc si olan,dokunmatik touch panel olan,servo motor ve sürücüleri barındıran bir makinaya adam kalkmış ''ya yalandan bi makina ne olacak bunu yapmakta'' demiyor mu illet oluyorum.Ben fuarlarda gezerken makinaları gördüğümde ağzım açık hayran hayran bakarken çoğu insanın bu tarz cümleler kurmasına anlam veremiyorum.
 
Haklısın kardeşim . bide ben müşteri gelip diyorki benim şu cihazda küçük bir arıza var 5 dakika sürmez gelip bakarmısın diyor. Yahu ben on yıldır bu işi yapıyorum hangi arızanın küçük hanginin büyük olduğunu hangi arızanın kaç dakika süreceğini bilmiyorum, ama adamlar işin uzmanı olmuş.
 
Defalarca şahit oldum,ben Anadolu'dayım;İstanbul'dan adam geliyor bir punch ın sensörünü değiştiriyor(punch ı satan firma elemanı) 1000 tl alıp gidiyor ses yok,ben aynı işi yaptığımda örnek veriyorum 150tl istediğimde 100 olmaz mı diyor!Acaba diyorum müşteriyle samimiyet seviyesini mi ayarlayamıyorum?İş yaparken yada bir makina yapıp teslim ettiğimde ''bu parça ne?bunu neden oraya koymuşlar?keşke bunu şöyle değilde böyle yapsaydın!''Ya arkadaş ben o makinayı yaparken senin o keşke şunu böyle yapsaydın dediğin şeyi 50kere düşünüp en stabil biçimde nasıl çalışır ona karar verip uyguluyorum.Bi ara inanın servis çantamın üzerine lütfen soru sormayın yazmayı bile düşündüm,tam işe odaklanmışım 380v ile uğraşıyorum,yada beyin fırtınası yapıyorum sorular sorular...İşimi çok seviyorum fakat bu tür şeyler beni insanlardan,işten soğutuyor resmen.
 
Para insanı değiştiriyor. İnsanlar paranın tadını birkere alınca duygular köreliyor para için herşeyi yapmaya çalışıyor. Kullanılacak malzemeleri hep azaltmaya çalışıyor, makina satılsında ben paramı alayım sonrası önemli değil diye düşünüyor. Sonra makinada arızalar çıkmaya başlayınca "önceki elektrikçiyle anlaşamadık panoyu benim istediğim gibi yapmadı" sözleri sonra telefondan veya başkayerden duyulan sözler "makinada arızalar çıktı o yüzden kovaladım" işi yeni yapacak elektrikçiyede "makina çalışsında pano yapmaya gerek yok malzemelerin nasıl durduğu önemli değil" vs. Para insanı değiştiriyor.
 
gerçekten haklısınız bende önceden sizin gibi yapıyordum ama artık müsteri ne derse haklısınız diyip geçiştiriyorum yoksa bu sorgu sualin arkası gelmiyor vede müsteri hep bildigini okuyor
 
Benim asıl anlatmak istediğim ne emeğe saygı var nede yaptığınız işe.İşi zamanında ve ucuz yaptığınızda sizden iyisi yok,amaaa işi biraz geciksin yani gecikme sizinle alakalı değil parça bulunamamıştır vs. ,ve değerinde ücret isteyin hemen suratları asılır.Bir diyotu değiştirmek çocuk işidir,fakat bizler hangi arızalı diyotun değişeceğini öğrenebilmek için bu işlere yıllarımızı verdik.Arkadaşlardan şunu rica ediyorum,kesinlikle işinizi küçümsemeyin ve çok düşük ücretler almayın,hayatımızı devam ettirebilmemiz için,kendimizi geliştirebilmemiz için,vergimizi ssk mızı ve eleman maaşlarını ödeyebilmek için yaptığımız işin gerçek bedelini almak zorundayız.Onların düşüncesine gelince örneğin bir diyot yada direnç 50krş. 20 lira versem yeter!olmaz kardeşim ozaman o diyotu kendin değiştir.!
 
He de geç usta :)
 
Zamanında tanıdık bir usta bu konuyla ilgili şunu demişti:"İnsanlar kendini iyileştiren doktorla hiçbir zaman pazarlık yapmazlar (ne fiyatsa odur yani) ancak bizlerle her türlü pazarlığı yaparlar hatta bazen işimizi küçümserler oysa bizde onların neredeyse bazen olmazsa olmaz araçlarını tamir ederiz ama onlar her zaman bunu yapar"(Ustalara hakkını verenler hariç tabi)
 
freedom33 Usta, en muzdarip olduğumuz konuyu açmışsınız... :)

OFFFFFFFFFF !!!
Gözlemlediğim o ki;
müşterilerin bu tarz sorularına, abartılı karmaşık teknik terimlerle, ama yanlış cevaplar verenler
"İYİ USTA" oluyor... :)
Gerçeği söyleyenler ise, para kazanamıyor... :(

Başıma gelenlerden küçük bir anektot anlatayım da gülelim bari...

- Motorunuz yanmış...
- Gene neden yandı ki acaba ? Geçen sefer yandığında bilmem ne usta bakmıştı. Elektriğin cosinüsü ve sinüsü motorun içinde çakışmış. Ondan yanmış...
- :D :D :D Hımmmm... Hay Allah... Bu sefer ondan değil sanırım...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,210
Mesajlar
915,844
Kullanıcılar
449,989
Son üye
veyselknkc

Yeni konular

Geri
Üst