Nasıl meslek öğrenilir?

18 yaşımdayım bir meslek edinmeye karar kıldım elektrik tesisatçılığı ile kaynak arasındayım daha fazla zaman kaybetmeden birinden birine gireceğim ama nereden başlayacağımı bilmiyorum, okuduğuma göre fabrikalarda ve inşaatlarda sigortasız ve minimum asgari ücret vermeden çalıştıramıyolarmış fakat ben tamamen vasıfsız olduğum için kimsenin bana sigorta ve asgari ücret vereceğini düşünmüyorum, kendim razı olsam dahi sigortasız ve maaşsız çalışamıyormuşum.

kurslarla uğraşmak istemiyorum devletin kurslarının bir işe yaracağını düşünmüyorum hemen işin içine girip pratik edinmek istiyorum, meseme gidip önümdeki 2-3 seneyi yakmak istemiyorum işi bir an önce öğrenip hemen sigortam başlasın, kıdem kazanayım istiyorum

nereden başlamalıyım nasıl bir yol izlemeliyim? yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

Elektrik kaynak işine benzemez. Bakarak, izleyerek ve pratik yaparak öğrenilmez. Teorisini hiç bilmezsen ya kendi canını, ya başkalarının canını yakarsın. Eğitimi de sevmiyorsan tek seçeneğin kaynakçılık kalıyor. Onu da eğitimden azade sayamayız ama çok pratik yaparak öğrenilecek bir meslek. Elinde herhangi bir belgende olmadan kurumsal bir işyerinde iş bulman biraz zor olur. Bu yüzden onu da edinmen lazım.

yani eğitim görmeden işim zor diyorsunuz. sanırım MESEMde ustalık telafi programı diye birşey varmış lise mezunları 27 hafta işbaşı eğitimi görüp ustalık sınavına giriyormuş sınavı kazanırsa usta oluyormuş, bu program hakkında bir bilginiz varmı? 27 hafta işbaşı eğitim görüp internet üzerindeki kurslar üzerinden mümkün olduğunca teorik eğitimimi almaya çalışsam 27 haftanın sonunda elektrik tesisatı üzerine ustalık belgemi alabilir miyim?

yani eğitim görmeden işim zor diyorsunuz
genç adam, güzel insan, eğitimini almadan/görmeden neyi yapabileceksiniz? bir düşün bakalım, ilk okulda abeceyi öğrendin, önce harf, sonra hece, kelime, cümle. okumayı ve yazmayı öğrendin (matematiği geç) yeterli oldu mu sence? bak birinci sınıftan sonra kaç yıl daha okula gittin. aldığın eğitim sana hiç bir şey vermedi değil mi? yanılıyorsun. düzgün okuyup yazabiliyorsun. bu bile bir nimet. beni dinledin diyelim kaynakçı oldun. iş elektrot yakmaksa bir cacık olamamışsın demektir. bu durumda ben de bir kart tamircisi olarak yaptığım makineyi test ederken elektrot yakıyorum, amper basıp, kısıyorum, heyt be kaynakçı olmuşum haberim yok. kaynakçı dediğin adam/usta soğuk demircidir. taşlama makinesi kullanıp çapakları temizlemeyi bilmelidir. hangi malzemenin hangi elektrotla kaynak olacağını veya kesileceğini bilmelidir. bu arada kol kuvveti yerinde olmalıdır. şimdi bütün bu işleri görerek ve eğitimini hem teori hem de pratik yapmadan nasıl bir kaynakçı olacaksın? günümüz yaptığın işin ustası olduğunu belgelenmesi konusunda hassas. bunu da şu lanet mesem veriyor galiba. şerefli adamlar ya hem teorik sorular soruyorlar, hem de amele gibi kaynak yaptırıyorlar.
haydi git şimdi kaynakçı ol bakalım. arada matematik ve mantık kısmını atladım. daha atladığım bir çok şey vardır. elektrot yakan ben kaynakçı değilim. elektrikçi olma konusuna gelince de, kıç cebine kontrol kalemi yan keski koymakla elektrikçi olunmuyor.
yani eğitim şart.

Açıkcası size yardımcı olabilmek için önce @paskomya üstadın cevabını bekledim.
"Birşeyler" öğrenmenin en kolay yolu "birşeyler" okumaktır. Tabi eğitimden bahsediyorum.

Okumadan öğrenmekte mümkün, ancak her seferinde "damdan düşmek" gerekir.
Şansınız varsa öğrenirsiniz, (tabi biraz acı çekersiniz ve ustanıza kızarsınız)

Kaynakçılık iyi bir iş koludur ancak, çok kolay sağlığınızdan olursunuz (ciğerlerinizden),
eğer bir kaza geçirir kolunzda bir problem çıkarsa mesleği bırakmak zorunda kalırsınız.

Onun için, diğer seçenek daha iyidir ve okulu vardır.

İlerde, başınızı taşlara vurmadan önce okuyabildiğiniz kadar okuyun,
ne kadar işe yaradığını görünce, keşke bu kadar dert etmeseydim diyeceksiniz.

Öncelikle iki düzeltme yapayım. Birincisi Sigortasız fabrika ve şantiyelerde çalıştırmazlar. İkincisi Şantiyelerde yardımcı maaşları 40 binden başlıyor asgari ücret değil

Şantiye kovalayin yardımcı olarak başlayın 10 sene sonra aranan usta olursunuz diye düşünüyorum. Geçen sürede belge alırsınız. Çokta şey etmeyin niyet mühim

evet doğru söylüyorsunuz eğitimi aksatmamam lazım, meseme ustalık telafi üzerinden kaydolmaya karar verdim 6 7 ay sürüyor sonunda sınavı geçersem ustalık belgesi veriliyormuş, kaynakçılığı ikinci meslek olarak yapmayı düşünüyorum birden fazla mesleğimin olmasını istiyorum zaman buldukça bir kaynak atölyesine takılıp bu işi öğrenmeye çalışıcam, şimdilik asıl hedefim elektrik tesisatçısı olmak

haklısınız bu işin eğitimini görmem lazım elektrik tesisatı üzerine mesemde bir bölüme kaydolucam işin teorik kısmını mümkün olduğunca iyi bir şekilde öğrenmeye çabalıycam. ilerde kaynakçılıkta yapmak istiyorum fakat şimdilik elektrik tesisatı üzerine yoğunlaşmak istiyorum

yardımcı maaşları o kadar var mıdır ya işi bilmeyen adama 40 bin tl veriyorlarmıdır cidden, ben ilk birkaç ay insanlar işe alsın diye para almadan çalışmayı düşünüyordum aslında. elektrik tesisatına başlamayı düşünüyorum işi biraz araştırdım çok hoşuma gitti severek yapacağım bir iş yani.

Elektrik ciddi can ve yaşam konusu.İlgin ön bilgin olmalı.Burada en basidi faz nötr toprak,priz fiş ve sigorta panosu bağlantısı dikkat gibi en basit bilgileri özel ilgiyle öğrenmiş olman gerekir. Ben çocukluğumda eski model ütüye rezistans takıp kullanıyordum.Bu özel ilgi inceleme uygulama.Tabi gerekiyorsa okul veya usta yanında da öğrenebilirsin.Usta kabul eder mi soru işareti!
Not:Bir gün evde beni basit bir fişte kontrolde elektrik çarptı yaşadığım mucize.Ayağım plastik muşambaya basıyordu kurtuldum!Dikkat önemli.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…