Motor Dönüş Yönünün Tespiti

Bende kendi yorumumu yapmadan geçemiyecegim;
Motorların düz dönüş yönü saat istikameti,ters dönüş yönü ise saatin tersi.
Yani motoru üreten veya saran birinin klemens çıkışlarını mutlaka düz dönüş yönüne göre sıralamış olarak baglamış olması;yani bobinlerin ürettigi döner alan oluşturacak faz açısının 120 derece olacak şekilde sıralanmış olması gerekir.RST,STR,TRS olmasının bir önemi yok,bu her üçüde aralarında 120 derecelik açı oldugundan düz(saat yönünde) dönecektir.Ancak bu kablolardan herhangi ikisini yer degistirirseniz döner alan oluşturma sıralamasını bozmuş vede bu sayede ters dönmesine sebep olmuş olursunuz.Bobinleri arasında sıralı 120 derecelik açı bulunan bir motora,yine aynı sırada fazları arasında 120 derecelik acı bulunan elektrigi verirseniz motor düz(saat yönünde) döner.
Ben burda mantıgı şu şekilde kuruyorum,step motorlarda oldugu gibi bir bobine enerji verirsiniz,hemen ardından solundaki bobine enerjii verirseniz sola,sagındaki bobine enerji verirseniz saga dönecektir.

Önermeniz cok kolay yanlislanabilir.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
senaryodaki motor fabrika çıkışlıdır. sizin tabirinizle düz dönecek şekilde sargı yerleşimi ve uç çıkarımı yapılmıştır. motor sargı grupları harf ve renkle kodlanmış besleme fazları sizin için önemli olmadığı için X ile kodlamış fakat ayırt etmeyi kolaylaştırmak için kablolara renk verilmiştir. motora bu haliyle enerji verdiğimizde milin saat istikametinde döndüğünü gözlemliyoruz.

z1.png


şimdi de motorun sargı uçlarını değiştiriyoruz fakat besleme kablolarını değiştirmiyoruz. yani sizin tabirinizle sargı yerleşimi ve uçlar değişiyor. motora enerji verip çalıştırdığımızda milin saat istikametinin tersinde döndüğünü gözlemliyoruz.

z2.png


şimdi de tekrar başa dönüyoruz. fabrika çıkışlı motor. sargı yerleşimi ve uç çıkarımı düz dönecek biçimde ayarlanmış dolayısıyla motora enerji verdiğimizde milin saat istikametinde döndüğünü gözlemliyoruz.

z1.png

bu sefer de sargı çıkış uçlarını olduğu gibi bırakıyor sadece kırmızı ve mavi renkli besleme fazlarının yerini değiştiriyoruz. mil hangi istikamette döner?

z4.png
 
encoder kullanarak motor tersi yönde dönmesi durumunda sistemi durdurmak mümkündür.
 
şöyle bir cihaz var ancak tam da sizin istediğiniz gibi değil motorun milinin gözükmediği (pompa gibi kapalı olan) yani dönüş yönünü gözle görerek anlayamayacağınız durumlarda bir cihaz motorun çalışırken gövdesine dokundurduğunuzda dönüş yönünü gösterebiliyor ancak çalışmayan makinelerde bu durum söz konusu değil
 
şöyle bir cihaz var ancak tam da sizin istediğiniz gibi değil motorun milinin gözükmediği (pompa gibi kapalı olan) yani dönüş yönünü gözle görerek anlayamayacağınız durumlarda bir cihaz motorun çalışırken gövdesine dokundurduğunuzda dönüş yönünü gösterebiliyor ancak çalışmayan makinelerde bu durum söz konusu değil

Mesajinizda link yok. Onceki mesajlarimda sizin tanimlamaniza uyan Unit ut261b'den bahsetmistim.
 
bundan sonra motorlar akıllı olacak !.. 🙂

frt.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
128,209
Mesajlar
915,829
Kullanıcılar
449,988
Son üye
hmos23

Yeni konular

Geri
Üst