Mosfet K iletkenlik sabiti ve eşik gerilimi hesaplama

Erdem⁣

Paylaşımcı üye
Katılım
14 Ocak 2013
Mesajlar
713
Puanları
106
Arkadaşlar elimizde bir tane mosfet olduğunu ve üzerindeki yazıların okunmadığını varsayalım. Bu nedenle kullanma kılavuzunu açıp bakma imkanımız da yok.

Veyahut bir tamir esnasında muadil bir parça ile değiştirmek istiyoruz. Bu nedenle mosfetin K iletkenlik sabitini ve eşik gerilimini VT bulmamız gerekiyor.

Sizce nasıl bulabiliriz?
 
Hiç bir şey bilmiyorsan düşük Vgt değerli , düşük Q-gate-charge değerli bir mosfet alıp kullanabilirsin. büyük ihtimal çalışır.
Düşük Vgt li mosfet yüksek Vgt li yerine kullanılırsa çalışır. fakat tersi durumda çalışmaz.
Gate charge değeri düşük olan mosfetler daha hızlı çalışır, mosfet anahtarlama elemanı olarak kullanılacaksa q gate charge değeri düşük tercih edilir. bu değer düştükçe Kp değeri de düşer.
 
Arkadaşlar bunu hesaplamak için mosfeti doyum noktasında çalıştırmak gerekiyor. Nasıl hesaplandığını aşağıda anlatmaya çalıştım.

mosfetk.png

LTSpice ile Mosfet'in benzetimini yaptığımızda da benzer bir akım gerilim grafiği elde ediyoruz.

mosfetk2.png
 
Son düzenleme:
Yukarıda anlatılan işlem pratikte ölçüm aletleri (osiloskop, kıvrım izleyen ('curve tracer')) kullanarak bu değerlerin hesaplanması idi.

Burada sadece mosfetin kullanma kılavuzundan bu bilgileri nasıl süzebiliriz onu anlatmışlar. Daha sonra bu bilgileri kullanarak SPICE benzetim programında o parça için nasıl model oluşturulabileceği anlatılmış.

 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,954
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst