Modbus Devre Tasarımı.. Yardım

hüseyin55

Üye
Katılım
2 Kas 2009
Mesajlar
15
Puanları
1
Fultek de bulunan kodlara göre devre tasarımı yapmakta yardımcı olabilecek varmı. Devreyi denemeyi düşünüyorum. Usb rs232 girişli RS485 protokollünde cihazlara ulaşma.. Sizce max. kaç cihaz ile haberleşip okuya bilir ?



Bu code ile hatasız ve son derece hızlı haberleşme sağlayabilirsiniz. Modbus software ürünlerimizle yaptığımız testlerde pic 20 mhz’de saniyede 30 bilgi hatasız olarak alınabiliyor. Programınızı start bloğuna yazın. Bu code 50 registers (100 byt)’lık bir data alanındaki tüm verileri okuyup yazmanız için geliştirildi.Pic 18f452’nin seri portunu kullanarak RS232 ve RS485 olarak çalışabilir.

http://www.fultek.com.tr/index_dosyalar/PicModbus.bas
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Öncelikle Şunu netleştirelim. RS485 Protokol değildir veri yoludur. RS232 veya USB bir porta RS485 den gelen veriler direkt uygulanamaz. Çevirici bir devre kullanman gerekir. Proton Basic dilinde yazılmış bu kod ile haberleşme sağlanabilir. Açıkçası denemedim ama çalışır gibi. Ufak tefek değişikliklerle daha fonksiyonel olabilir. Ayrıca diğer bir nokta bu kodlarla yapacağın devre Slave olarak çalışır. Master olarak yazılmamışa benzemiyor. Yani yapacağın cihaz sadece okunabilir yapıda olacak. Örneğin bir PLC ile okuyabilirsin. Modbus RTU olarak haberleşme yapmak için yapılmış bir kod. Modbus RTU ile alakalı dökümanlar okuyarak protokol yapısını incelemeni tavsiye ederim. Cihaz sayısına gelince aslında bir çok cihazla haberleşebilir ama Hat Sürmek amacıyla kullanılan entegrelerin(SN75165 vb..) kısıtlayıcı özelliği 32 Cihaz gibi bir rakamda sınırlamakta. Bir başka sitede bu SN75165'i 100 tane bağlayarak çalıştırmış. Bir sorun olmamış. Bende onun yalancısıyım. her ihtimale karşı entegre pdflerini oku derim. Ama Maxim'in ürünü olan bazı entegrelerle bu rakam yüzün üzerine kadar çıkmaktadır. Ben bu çalışmayı yaptım uzun bir süre önce. Onun için ilk olarak protokol yapısını öğrenmekle işe başla derim. Ayrıca mikrokontrolöre en iyi şekilde hakim olmak gerek. Bazı Derleyicilerin dahili olarak modbus fonksiyonları var ama verimli değil. Yok ben hobi amaçlı üç beş led yakacağım, test yapacağım dersen. Endüstriyel alanlarda kullanmayacağim diyorsan derleyicileri araştırabilirsin. Çalışmalarında başarılar..
 
RS485 tasarımı yaptım ben. Atla deve değil. İlla modbus değil de kendi modüllerimi yapacağım diyorsan kendi paket sistemini tanımlayıp RS232 gibi haberleşebiliyorsun. Mantık şu, paket hangi module gidecek. O modul paketi alınca cevap verecek, diğerleri hep dinlemede kalacak.
 
Modbus RTU Evrensel bir protokoldür. RS485 üzerinden picle direkt veri gönderebilirsin ama piyasada bulunan diğer bir çok ürünü de bu yapacağın hatta bağlamak istersen sonuç hiçten ibaret olur. Ancak kendi yazdığın ve yaptığın cihazlar kendi arasında haberleşir. Örneğin modbus ile çalışan bir sensör veya hız kontrol okumak istersen aynı hattan birşey elde edemezsin. Onun için daima kendini kanıtlamış protokolleri kullan. Modbus RTU, Profibus, CanOpen, DeviceNet(CAN) vb..
 
Tşkler Yarımlarınız için =) Biraz Lamba anlanmaya başlaı =)
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,864
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst