Mini Tornalar ve Genel Bilgi

Yusuf&CNC

Usta Üye
Katılım
14 Ağu 2015
Mesajlar
1,554
Puanları
181
Konum
İstanbul
Torna, router ve freze gibi ilgimi çeken bir konu. Torna edinmek, maliyetinin yanında apartman dairesinde yer bulma zorluğu nedeni ile şimdilik biraz uzağımda.

Adı mini, masaüstü ve model mühendiliği tornası diye de geçiyor. Daha da küçük boyuttakiler ise mikro olarak adlandırılıyor.

Görebildiğim kadarı ile dünyada farklı marka adları ile satılan mini tornaların büyük bir bölümü Çin üretimi. Ufak tefek farklar dışında, büyüklüklerine bağlı olarak aynı özellikleri taşıyorlar.

Merakımdan ve 4. eksen konusunu araştırırken tornayı da öğrenmeye çalışıyorum. Bir nedenim de 4. ekseni tornamsı çalıştırabilmek, mikro torna seviyesine yakın işler yapabilmek.

Mini tornalarda KDV oranı %8.

Burada, mini torna konusunda rastladığım iyi videyo ve işe yarayabilecek genel bilgileri paylaşmak istiyorum. Sizler de katılırsanız sevinirim. Forumun adı "Cnc & Torna" olsa da torna sahibi ve bilgisi kısıtlı.
 
Son düzenleme:
Aşağıdaki PDF dosyasında Sieg C3 mini tornanın sökülüp takılması ayrıca rulmanların konik rulmanlarla değiştirilmesi bol fotoğrafla anlatılmış;
http://www.arceurotrade.co.uk/machineguides/C3-Mini-Lathe-Dismantling-and-Reassembly-Guide.pdf

Bu dosyaya http://www.arceurotrade.co.uk/Catalogue/Projects-Articles sayfasından ulaşılabiliyor. Bu sayfada çok değilse de faydalanılabilecek farklı bilgiler de var.

Bu firmanın fener mili (iş mili, spindle) satın alma isteğime, Ebay ve Amazondaki bir çok firma gibi Türkiye'ye satış yapmıyoruz diyerek olumsuz yanıt verdiğini de belirteyim. Bizler ve ülkemiz için üzücü bir durum.
 
Son düzenleme:
Bu firmanın fener mili (iş mili, spindle) satın alma isteğime, Ebay ve Amazondaki bir çok firma gibi Türkiye'ye satış yapmıyoruz diyerek olumsuz yanıt verdiğini de belirteyim. Bizler ve ülkemiz için üzücü bir durum.
Satın almaya çalıştığınız iş milinin linki nedir?
 
@Suat_Korkmaz "CNC Router için 4. Eksen" da son mesajımda (#68) bir sorum vardı. Bildiğiniz bir konu ise, yorumunuzu alabilirsem sevinirim.
----------------------------

Türkiye'ye satış yapmıyoruz diyen ilk link. C2 ve C3 tip tornaların fener milleri sırası ile yaklaşık 185 ve 215 mm uzunluğunda. Kısa olan da yok ellerinde yok. Düşününce zaten 215 mm olan çok uzun. Benim router yaklaşık 400x310 mm yani işleme için hiç yer kalmıyor. 185 mm almam gerekiyor.

Türkiye'de ki Sieg temsilcilerine 2-3 gün önce yazdım, beklediğim üzere ses çıkmadı. Bir süre daha ses çıkmazsa telefonla ulaşmayı deneyeceğim. Satmak, uğraşmak istemeyebilirler veya uygun bir fiyat da çıkmayabilir.

Almanya'dan bir web mağazada C2 fener mili buldum. Sitesinde kayıt için TR seçeneği yok, bir şekilde ulaşıp satmaya ikna etmeyi deniyeceğim. Fiyatı uygun KDV dahil 29.90€ yani 30€'nun altında. Sanırım gümreğe girmeden gelecektir.

Aşağıdaki PDF dosyada Sieg C2 (ve benzer modellerde) mini tornalarda kullanılan fener milinin çizimi var;
 

Ekli dosyalar

  • 1341Spindle7x12.pdf
    8.5 KB · Görüntüleme: 16
Son düzenleme:
Şunun üstüne mikro torna tanımıyorum.
http://www.proxxon.com/en/micromot/24002.php

Bende bunun artık üretilmeyen PD230 modelinden vardı. Sattığıma çok pişmanım. Kullanılmayacaksa bile vitrine konmalık bir makine.

Gerçekten iyi bir makine. Mikro tornalar içinde iyi olduğu gibi bir çok mini tornadan da iyi hassasiyet değerlerine sahip. Çoğu mini tornada bu değerleri vermiyorlar (ya da vermek istemiyorlar). Çok sayıda mini torna revizyon videyosundan da bu kaliteyi yakalayamadıklarını anlıyoruz.

Kendi hedefim olarak mikro tornayı yakalamak derken aklımda olan daha basit modeller.
 
Ben sattığımda tornanın sıfır fiyatı 2500 liraydı. Ben 1300 liraya satmıştım. Belki size de denk gelir.
 
İleride, özellikle uygun yerim olursa mikro değil de Sieg C3'e benzer büyüklükte bir torna almak istiyorum.

4. ekseni zaten ya alacağım ya da kendim toparlayacağım. Buradaki amaç ise biraz farklı. 4. ekseni biraz farklı yaparak iki ayrı iş için kullanabilmek, alü kasnağın deliğini büyültmek ve benzeri ufak tefek işler için tornacıya gitmek zorunda kalmamak.

Tornamsı çalışmayı 60 VAC (yaklaşık 80 VDC ye karşı gelir) toroid trafo + MA860H sürücü + NEMA 34 - 12 Nm step motor + C2 tip fener mili + 4.eksen ve torna için farklı kayış kasnak seti ile sağlayabileceğimi düşünüyorum. Elimde ikinci el bir 12 Nm step motor var. Fener milini konik rulman da kullanarak yeterince hassas bağlayabilmeyi umarım sağlarım.

Başka sorunlar da var. Kalemliği rijit bağlamak, router'ın küçüklüğü, rijitliğinin yeterli gelmesi vb. Sonuçta düşündüğümü yakalayamayacak bile olsam denemek istiyorum. Yaklaşık hazır 4. eksen fiyatına malolacak. En azından elimde güçlü bir 4. eksen olur. Yaşamda deneyip de kötü sonuç alınanlardan çok denemeyip aklımda takılı kalanlar beni daha fazla rahatsız ediyor.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,966
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst