Mahalle trafosu gitar manyetik hum

humming

Üye
Merhabalar ,
elektro gitarın manyetikleri sadece belli bir yöne bakarken çok fazla hum-gürültü oluşuyor.
O yönde de mahallenin trafosu var , 50 metre uzakta fakat büyük bayağı.

Manyak mısın buna mı takıldın demeyin , çok çok fazla bir gürültüden bahsediyorum.
Bu olay yaklaşık 2 yıldır kesintisiz devam etmekte.

Benzer sorunu yaşayıp elektrik dağıtım şirketi tarafından sorunu çözülen birinin videosu,
8:45e sararsanız:

Benim hum bu kadar olsa hiç dert etmem bu arkadaşınki hiçbirşey.
Dağıtım şirketine durumu anlattım , kontrol ettiler ve tabiki bir sorun olmadığını söylediler , ciddiye aldıklarını sanmıyorum

Bir öneriniz var mıdır

Gitar manyetiklerinde bununla başa çıkabilmek için ‘Humbucker’ tip manyetik kullanabilirsiniz.
Ayrı ayrı sarılmış iki mıknatıs içeren, manyetik uğultunun üstesinden gelmek için üretildi ve ilk olarak 1950'lerde Gibson gitarlarında kullanıldıı.

https://www.1728.org/guitar1b.htm

İstenmeyen HUM gürültüsü normalde iki şey tarafından üretilir:
Şebeke. transformatörler, ve motor ve diğer kaynakların ürettiği elektromanyetik "girişim" (EMI).

Şunlar yapılabilir
Shielding (ekranlama), elektronik malzemeler ve kabloların alüminyum folyo, bakır bant ile izole edilmesi.
Topraklama kontrolü: Uygun topraklama yapılmadıysa “hum” olur.
Humbucker kullanımı: Zaten humbucker’lar, single coil’lere göre EMI ve hum’a daha dayanıklıdır.
Ama yine de sargı kalitesi, mıknatıs dengesi vs. önemlidir.
Blendajlı kablo, yıldız topolojisi, giriş ve çıkışların ayrılması da parazitleri azaltır.

jm_barden_wired_600.webp

Aşağıdaki link Ekranlama konusunda yardımcı olacaktır.

"Küçük" demeden, bütün önlemleri alırsanız bu etkileşim minimuma iner

https://www.stringkingworks.co.uk/single-post/2019/11/10/Tactics-for-Dealing-with-EMI-and-Hum#:~:text=‘Humbuckers’, which contain two separately wound magnets, were,are in the US); and electromagnetic interference (EMI).

Kolay gelsin

Son düzenleme:
Muhakkak muzik kalitesi bu durumdan etkilencektir ama yuksek dereceden 50Hz notch filtre kullanabilirsin.

Bobinlerin ekranları demirde içermeli. Sadece aluminyum bakır ekranlar işe yaramıyor.

Aslında doğru malzeme Mu-Metal.
Nikel-Demir karışımı ve Mu-Bakır da kullanılıyor.
Osiloskop tüplerinin etrafına sarılır. Bu türde uygulamalarda muhakkak kullanılır.
AliExpress te var
Magnetic Shielding, Shielding Electromagnetic Field Interference 1 Permalloy Material Iron Nickel Alloy Can be Zero Cut
https://a.aliexpress.com/_ok3kIuJ

Manyetik algilayicilarin calisma prensibi geregi illaki hava araligina sahip olmak zorunda. Manyetiklerin ust civarinda magnetik shield abartilirsa bu kez manyetik algilayici, titresen gitar tellerini de algilayamaz.

Oncelikle humm sesinin magnetik alan kaynakli oldugundan emin olmak lazim.

Bunun icin magnet ile sokete giden kablo ayirip fakat gitar jaki ampfiye bagliyken hum ses gitar yonune gore degiskenlik gosteriyor mu bir gozlemek lazim.

Son düzenleme:
1745004162689.webp
Gorselligi ve agirligi olumsuz etkileyebilir ama gitarin ustune cizimdeki gri parca gibi 1mm kalinliginda sac parca takmayi deneyebilirsiniz. Magnet icin sacin hizasina oyuk actirilir.

Boyle bir tasarim, havadan gelip magnetleri kesecek alan cizgilerinin yolunu saptiracaktir.

Cozum olacagini dusunuyorum.

Manyetikleriniz Single denen bir bobinden oluşan türde manyetikler ise, yön değiştirdiğinizde dip sesin artıp azalması normal. Stüdyoda kayıt yaparken (single kullanıyorsam) pozisyonumu belirler ve o şekilde sabit kalarak çalmaya özen gösterirdim. Dipses artıp azalmasının başlıca sebepleri var ama ben size daha basitini açıklayayayım; siz trafoyu hesapladınız ama asıl hesaplamanız gereken şey, evinizin alt katındaki kişinin tavanındaki elektriksel kirlilik. Yani adam tavana 18w tasarruflu ampul taktığı zaman yaklaşık olarak 1mt çap içindeki manyetiklere veya anfiye etki eder. Gitarınızı ses açık iken floresan-tasarruflu ampul vs yaklaştırınız ve sonucu kendiniz görünüz.

Bakın eğer single kullanıyorsanız o dip ses ile dost olun; eğer Humbucker (veya single boyutunda humbucker-noiseless) kullanıyorsanız ve dip ses var ise kablolamanızı gözden geçirtin. Anfinizin pozisyonunu değiştirin. Bunlar en temel önlemler. Manyetikler mikrofon gibi değil de algılayıcı gibi çalışır, yani her türdeki elektriksel sinyali algılar.

Kolay gelsin.

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
131,156
Kullanıcılar
454,911
Son üye
zfrthtl336

Yeni konular

Geri