Lineer Ray ve Araba Seçimi - Hangi marka nereden temin edilir ?

Katılım
8 Nis 2020
Mesajlar
19
Puanları
1
Yaş
35
Arkadaşlar merhaba,

800x600x250 Boyutlarında cnc router yapmayı hedefliyorum.
Yaklaşık 2 aydır cnc ler hakkında çeşitli bilgiler edindim ve edinmeye de araştırmaya da devam ediyorum.

Yapacağım router ile alüminyuma kadar sertliği olan maddeleri işlemek istiyorum. Alüminyum da dahil.

Hassas işleme yapmak istediğimden dolayı. 3 eksende de 20mm lineer ray ve araba kullanmak istiyorum.

İhtiyaç listesi;
800mm 2 adet ray 4 araba. 20mm
600mm 2 adet ray 4 araba. 20mm
250mm 2 adet ray 4 araba. 15mm veya 20mm tercih edebilirim diye düşünüyorum maliyeti kısabilmek için

Ancak lineer ray ve araba konusunda türkiyede satış ve fiyat politikaları bir hayli karışık malzemeyi de çok iyi tanımayınca insan hangi marka, hangi satıcı nasıl seçim yapmalı bir türlü karar veremiyor.

Bu sebeple önerilerinizi ve desteğinizi bekliyorum. Konuyu forumda aradım ancak bir yol haritası göremedim ve seçim yapamadım google da bile bu konuda eleştirilmiş bir ciddi başlık bulunmamakta.


Not: (Almanyadan ürün temin etme şansım var kargo problemim yok. Çok uçmayacaksa oradan temin ettirip getirtebilirim. Olurda bu konuda bir olumlu alternatif bilen varsa diye bu notu ekledim.)
 
Selam kardeşim. Ben hiwin kullandım. Tavsiye de ederim. İnternette üretim aşamalarını da görebilirsiniz. z ekseninde 15 mm olsa da fazlasıyla iş görür diye düşünüyorum. Kolay gelsin.
 
Selam kardeşim. Ben hiwin kullandım. Tavsiye de ederim. İnternette üretim aşamalarını da görebilirsiniz. z ekseninde 15 mm olsa da fazlasıyla iş görür diye düşünüyorum. Kolay gelsin.

Aleyküm selam öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.

Ancak benim biraz daha detaya ihtiyacım var mesela hiwin tercih etmek istedim. Bu ürünün orijinalini istanbulda nereden temin edebilirim. Çin’den gelen ve birçok çakma hiwin olduğunu okudum. Benim ürünün orjinalliğini anlayabilecek tecrübem olmadığımdan satın alacağım yere dikkat etmeye çalışıyorum.

Yada siz değerli arkadaşların iskonto uygulayabileceği bildiği tanıdığı satıcılar var ise bu konuda da öneride bulunurlarsa sevinirim.

Ve bu ölçülerde ve sayıda aşağı yukarı ne kadar bütçe ayırmalıyım ?

En azından birkaç fiyat teklifi alabilirsem bütçemi de ortaya çıkaracağım. Malum cnc de şuan farkettiğim en pahalı ürünler taşıyıcılar.
 
Arkadaşlar tavsiyelerinizi bekliyorum.
 
Arkadaşlar tavsiyelerinizi bekliyorum.

Soru biraz tuhaf .. :) O yüzden kimse yazmadı herhalde.

İmdi orijinal ürün nereden alınır tabi ki yetkili bayiden.Bayi varsa bunun için ikamet ettiğiniz yere yakın bir bayi bulup konuşacaksınız.Tabi ortada birde maliyet meselesi var.Yetkili bayi fiyatlarının piyasa fiyatlarından aşağı olacağını zan etmiyorum.

İnternet üzerinden alacağım derseniz bilinen satıcı olarak Doğuş kalıp,Şahin Rulman gibi yerler var.
 
Soru biraz tuhaf .. :) O yüzden kimse yazmadı herhalde.

İmdi orijinal ürün nereden alınır tabi ki yetkili bayiden.Bayi varsa bunun için ikamet ettiğiniz yere yakın bir bayi bulup konuşacaksınız.Tabi ortada birde maliyet meselesi var.Yetkili bayi fiyatlarının piyasa fiyatlarından aşağı olacağını zan etmiyorum.

İnternet üzerinden alacağım derseniz bilinen satıcı olarak Doğuş kalıp,Şahin Rulman gibi yerler var.

Cevabınız için çok teşekkür ederim. Belkide ben tam olarak doğru soramadım sorumu. :)

Ancak burda demek istediğim şey forumda olmamızın nedeni ile alakalı birşey aslında. Yani tabiki orijinal ürünler yetkili bayilerde bulunur onu herkes kadar bende tahmin edeyebiliyorum. Ancak araştırmalarımda tüm yetkili satıcılar bir kataloğa ile birlikte oluşturulmuş fiyat listesine yönlendiriyor. Bu satıcılar doğrudan son kullanıcıya hitap etmiyorlar. Çünkü bu tip dağıtıcılar liste fiyatından %30-40 a varan iskontolar uygulayabilmekte. Bunu bugün Perpada birlik rulmanı ziyaretimde çalışan bir arkadaştan öğrendim. Benim ilgilendiğim marka alman markası ve € üzerinden olduğu için belkide bu derece yüksek iskonto uygulayabiliyor olabilirler.

Hiç şüphe yok ki bu forumda birçok abim, kardeşim öz verili bir şekilde projeler yürütmüş, edinilmesi zor ve tecrübe ile sabit bir çok bilgi paylaşımında bulunmuştur.

Dolayısı ile burada açık ve net beklentim sizinde yaptığınız gibi .......sitesinden ürün alabilirsin. Ürünlerinin orjinalliğini biliyoruz, fiyatları piyasaya göre uygun yada abartılmamış gibi bir tavsiye olabilirdi.Belkide daha önce bu tip ürünleri satın almış arkadaşlar bildikleri bir satıcıyı önerebilirlerdi ....sanayide ....mağazası var şeklinde. Mesela hiwin marka kullanacaksan kesinlikle şurayı tavsiye ederim oradanda bir fiyat alın gibi bir yaklaşım örnekler çoğaltılabilir.

Tüm bunlara rağmen ben yanlış düşünüyor olabilirim. Konu ile ilgilenen herkese tekrar teşekkür ederim.

Şimdi başlık kalabalığı olmaması açısından aynı başlık altında bir kaç soru daha sormak istiyorum.

Farklı eksenlerde farklı markalı ölçülü kızak ve araba kullanmanın bir zararı olurmu ?

Masuralı araba (MR W 30-A) ile bilyalı araba (BM W 35-A ) arasında nasıl bir fark var masuralı denen arabalarda cnc ye uygun mu? Mesela Y ekseninde masuralı araba kullanmak istesem bunun benim için ne artısı yada ne eksisi olur ?
 
@bercinerdem

İşin iskonto tarafı biraz satıcı ile alıcı arasında bir şey.Naçizane tavsiyem bir liste yapıp onlardan fiyat istemeniz.Onlar size iskontolu fiyatı zaten verirler.Yani İskonto için illa tanıdık falan olmak gerekmiyor.Yani müşteriye göre fiyat oynar orası da kesin.Bir kaç yer ile iletişim kurarsanız maliyet için kafanızda bir fikir oluşur.Gerçi bu konuda piyasaya hakim arkadaşlar yorum yapıp bilgi verilerse daha sağlıklı olur.

Farklı eksenlerde farklı markadan kasıt X ekseninde tüm ray ve arabaların aynı Y ekseni için farklı marka ama yine hepsi aynı olabilir.Buradaki mesele ne istediğiniz?

Lineer arabaların çalışma şekilleri lineer radyal ve açısal yükleri karşılamak üzeredir.Bu yükleri ne kadar ve hangi toleranslarla karşılayacağı ise o marka ve modelin kataloğunda yazar.Değerler işinizi görüyorsa mesele yok.Birde not ekleyeyim Çin malı ürünlerde yazılan değerlere pek itibar etmeyin.

Özetle istediğiniz hassasiyete ,eksenlere binecek yüke bağlı olarak seçim yapmanız gerek.

Masuralı ve bilyalı rulman farkı fiyattan da bellidir aslında :) Masuralı rulmanlar daha fazla yüke gelir.Buda hali ile yapacağınız işi etkiler.

Tavsiyem ürün bazında katalogları incelemeniz. Yapacağınız işe göre (neyi ne kadar hassasiyetle) yük değerleri, boşluk toleransları,titreşim değerlerine bakıp bilinen bir marka seçin olur.İkinci sınıf ürünlerde kullanabilirsiniz ama malumunuz çıkan işte ona göre olur.
 
@Ar-kur-Tek

Cevabın için teşekkür ederim.

Benim amacım hassas ve kaliteli parçalar ile donatılmış bir cnc yapmak dolayısı ile zaman kısıtlaması içinde olmadan iyi araştırma yapmaya ve fırsat yakalayarak kaliteli ve uygun fiyata ürün temin etme düşüncesindeyim. Şuan marka, model, fiyat araştırmaları içindeyim ve en çok araştırdığım konu linear sistemler şu aşamada önüme bazı fırsatlar çıkıyor ve bunları nasıl değerlendirmeliyim diye düşündüğüm için her eksende farklı marka kullanılabilir mi sorusu ortaya çıktı?

Diyelim ki fırsat diyebileceğim bir ürün buldum bosh rexroth serisi 20mm 4 araba+2 kızak şeklinde. Şimdi bu ürün oldukça kaliteli ve benim piyasadan temin edeceğim x marka ürünlerle aynı fiyata alma şansına sahibim. Bu durumda diğer eksenlerde bu ürünü kullanamayacak olsamda herhangi bir eksende kullanmak üzere bu ürünü almam ve bu şekilde parça teminleri yapmam ne derece mantıklı olur ?
Masuralı da da aynı durum geçerli. Aynı fiyata bulduğumuz bir ürün olsa biri masuralı biri bilyalı ? Bu durumda masuralı seçmek mi mantıklı olur yoksa bilyalı mı ?

Şuan benim bakış açım çok teknik olmayabilir ama şöyle bakıyorum. Masuralı eğer daha ağır sistemlerde kullanılmak üzere tasarlanmışsa. Aynı fiyata bu ürünün masuralısı denk gelse masuralısını alırım daha uzun ömürlü ve dayanıklı olduğunu düşünürüm. Ama burda olayaca tam olarak teknik bakarsak bu durumda hassasiyet noktasında birşey kaybeder miyiz ? Masuralı seçen her türlü kardamıdır :)
 
Rexroth alıp bunu ( 4 araba 2 lineer ray) şeklinde bir eksende kullanırsanız sorun olmaz.Kullandığınız malzeme birinci dereceden olduğu ekseni etkiler.

Bir ekseni Hwin,rexroth,SKF,NSK, markaların herhangi birini diğer eksende herhangi biri kullanılabilir.

Bunun ötesinde eksenin birinde kaliteli bir marka kullanır diğerinde çin malı kullanırsanız çin malı kullanılan eksen bir süre sonra katalog değerlerinden sapacaktır (tolerans-yük karşılama,ray üzerinde rahat hareket etme,titreşim dayanımı v.s).Çin mallarına ön yükleme yapıldığına dair bir video izlemiştim yakınlarda.Buda iyi bir şey değil.

Yukarıda da yazmıştım ne istediğinizi belirleyin ve ona göre katalog değerlerine bakın ve alabileceğiniz en kalitelisini alın.

Bildiğim kadarı ile Masuralı rulmanlar diğerlerinden pahalı.Kaliteli bir markada aynı fiyatı hatta yaklaşık fiyatı bulursanız tabi ki alın ama biraz zor gibi bu :)

Siz bu aracı bir defa yapacaksınız,dolayısı ile seri imalat probleminiz yok.Bu sizi tedarikte sürekli aşırı maliyetten uzak tutar.İyisini alın başınız ağrımasın.Ancak o zaman ortaya çıkan ürün sizi tatmin edici olacaktır.

Siz tasarımı bitirdiniz mi? Zira işin maliyet tarafını hesap edecekseniz elde bir tasarım olması lazım.Yoksa kafanızda ki ray kısa kalır tasarımı yaparsınız uzun gerekir maliyet artar.Yada kafanızdaki ürünü bulamazsınız o iş hiç olmaz,Yurt dışından tedarik edersiniz astarı yüzünü geçer falan.

Buraya bir tasarım resmi koyarsanız ,bu forumda bu tür konuları benden yüzlerce kez daha iyi bilen arkadaşlar daha doyurucu bilgi verir.Buda işinizi kolaylaştırır.
 
Tekrar merhaba arkadaşlar.

Tasarım örneği aşağıdadır. Tasarımı internette buldum ancak yapacağım tasarıma en yakın hali bu.


XYZ ekseninde hiwin araba ve kızak kullanacağım.

X ekseni 800mm - 90x45 x 2 ağır sigma profil üzerine koyulacak.
Y ekseni 600mm - 90x45 x 1ağır sigma profil üzerine koyulacak.
Z ekseni250mm - 90x45 x 1 ağır sigma profil üzerine koyulacak.

Aşağı bu eksenler kullanmak üzere orjinal hiwin ray ve araba fiyatları aldım. Açıkçası fiyat çokta uygun geldi ama ürünlerin orjinalliği hakkında endişe ettim. Fiyat aldığım yer Perpada Dinatek diye bir mağaza bu mağazadan daha önce ürün alan var mı acaba internetsitesi ne bakınca yetkili dağıtıcı olduğunu yazmış. Mağazayı ve ürünleri bilen varsa lütfen olumlu olumsuz dönüş yapın..

HGR20R3000mm RAY 121,50 USD x1
HGW20CC ARABA 20,25 USD x8
HGR15R500mm RAY 16,20 USD x1
HGW15CC ARABA 16,20 USD x4

x eksenini ile gövdeyi birleştirmek için arada 510mm 20x80 lik toplam 4 adet sigma profil kullanmayı düşünüyorum. Amacım rijitlik sağlamak. 2. Resimde benim yapacağım gövde örneği bende yukarıda bahsettiğim ölçülerde sigma profilleri kullarak 2. resimdeki gibi gövde yapısı tasarlayacağım. Ancak mekanik tasarımım 1. resimdeki gibi olacak.

Şu aşamaya kadar olan düşüncelerimde öneri yada tavsiyelerinizi bekliyorum teşekkürler. Kendi tasarımımı da Fusion 360 ile modelliyorum yakında buraya yükleyeceğim.
 

Ekli dosyalar

  • products-1482-cnc5.png
    products-1482-cnc5.png
    412.2 KB · Görüntüleme: 58
  • A0FD159E-3753-470D-982F-88031A916942.jpeg
    A0FD159E-3753-470D-982F-88031A916942.jpeg
    145.6 KB · Görüntüleme: 51
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,964
Mesajlar
913,940
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst