LDR devresisi ROLE sorunu

mebu34

Üye
Katılım
22 Haz 2010
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
39
ldr1.png


yukarıdaki devreyi yaptım vede bir sorunla karşılaştım devreye 12v verdiğim an role çekiyor ,normal şartlarda ışık varken role çekmemesi gerekiyor ama aydınlıkta ve karantılıktada role çekiyor.yardım ve önerilerinizi bekliyorum

devrenin resmi ve açıklaması linkte mevcuttur
Teknomerkez - Ldr ile karanlıkta lamba yakma devresi
 

Ekli dosyalar

  • Ldr ile karanlıkta lamba yakma devresi.rar
    27.5 KB · Görüntüleme: 10
Linkeki kaynaktan aynen aktarıyorum:
_____________________________-

"LDR’nin üzerine ışık düştüğü zaman T1 transistörü iletime geçer
. T1 transistörünün iletime geçmesi T2 transistörünün beyz gerilimini şase gerilimine yaklaştıracağından T2 transistörü kesimde kalır ve röle ve buna bağlı olarak lamba yanmaz. LDR’nin üzerine ışık düştüğünde ise T1 transistörü kesime gider.
_____________________________


İnternette rastladığınız her bilgiyi doğru kabul etmeyin, birşeyler öğrenmek istiyorsanız ya denetimden geçmiş meb onaylı temel elektronik kitaplarını ya da megep pdflerini baz alarak çalışın.

Devrenize gelince; ldr üzerine ışık düşünce direnci düşer, q1 iletime geçer, q2 de kesime gider yani röle bırakır. Karanlıkta ise tam tersi olur ve röle çeker. Ldr ile r2nin yerlerini değiştirirseniz devre tam tersi mantıkta çalışacaktır.

Devre bu şekilde çalışmıyorsa elemanlarınızı özellikle de transistörleri kontrol edin, arızalı parça ya da hatalı bacak bağlantısı vs. olmasın.
Ldr'yi de söküp bir ohmmetre ile ölçün, eğer sağlamsa karanlıkta direnci artmalı, aydınlıkta düşmeli.
Ohmmetreniz yoksa devreyi ldr'siz kurun, ldr'nin bulunması gereken noktaya bir anahtar ya da buton bağlayın, anahtar iletimdeyken röle bırakmalı, iletimde değilken de çekmeli. Bu şekilde devrenin iş görüp görmediğini anlayabilirsiniz.

Kolay gelsin.
 
öncellikle cevap için teşekkürler söylediğiniz gibi button testini yaptım ve role buttona göre hareket ediyor .ldr yi de ölçüm ondada karanlık miktarına göre direnç artırdığını gördüm vede bu devrede 2 büyük 1 küçük ldr yi tek tek denedim ama sonuç aynı oldu yani role her şartta çekiyor .bu duruma göre transistörlerin bacaklarını yanlış bağlamış olabilirim ama yanlış bağlantı yapılncada devrenin tamamlanmaması vede rolenin çekmemesi gerekmezmi ??
 
Bir de r1'in uçlarını bypass ederek deneyin.
 
bypassıda denedim yine olmadı..bu devre tamamen hatalı galiba... işin ilginç olanı proteus bu devrenin çalıştığını gösteriyor ama fiziksel olarak iş görmüyor .....

bu devredeki hatayı bulabilicek biri varmı yafff..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
benzer bir sıkıntı da benim başıma geldi. 741 ile yaptığım devrede, röle her daim iletimde kalıyor..741 in 6 numaralı çıkışına deneme maksadı ile led sürdüm. karanlıkta led yanıyor, aydınlıkta sönüyor. ancak, çıkışta röleyi sürmesi gereken bc548, bc547, bc109 'ların üçünde de röle sürekli enerjili kalıyor.
son çare olarak, çıkışa optokuplör bağlayarak röleyi süreceğim.
 
Op-amp çıkışı ldr direnç değişimlerinde sürekli transistörü iletime geçirecek düzeyde dolaşıyor olmalı, devreyi eklerseniz yorum yapılabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,220
Mesajlar
915,906
Kullanıcılar
450,007
Son üye
harunppp

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst