Laptop acilmiyor

Binbaşı hocam tesekurler yorumlariniz için Laptop u elektronikciye mi verseydim diye dusunuyorm bilgisayarcı malzemeleri tek tek olcmez gibi geliyor yeni parçalarla çalışıyormuş diye bakabilir diye dusunutom bulundugum yer küçük olduğundan pek sağlam dükkânlar yok inssallh iş buyumez (telofonla yazdigumdan msjlarda yazım hatası olabilir :) )
 
Laptop u verdiğim yer bunu burda yapablecek yer yok dedi izmir de bir firmaya gönderdi bakalım ne cikacak
 
Mugla merkezdemisiniz. Bende muglaliyim. Evet oralarda notebook tamiri yapabilecek cok yer yok malesef.
 
Bodrum -milas karışık serkan bey
 
Laptop un anakart komple gitmiş dediler 450 liraya yenisini takalim dedileer tabi 50si aracı ve kargoya gidiyor büyük ihtimal moralim çık kötü bozuldu acaba aynı performansı gosterirmi ?
 
450 mi? bana kargo ile gönder bakiyim diyeceğim ama bilmiyorum. usb için anakart komple gitmez. istiyorsan gönder.
 
Merhaba.Herhangi bir elektronik devre,herhangi bir kısa devre ile karşılaştığında,bir koruma elemanı (Sigorta,devre kesici,vb.) bulunmuyorsa en zayıf olan elemana,yani sadece o elamana zarar verebilecektir,bu geçen kuvvetli akıma karşı devrenin tüm elemanları genelde de bozulmaz.Usb port beslemesinde de dc-dc konverterle laptop içinde 19 volt dc'den 5 volta kadar düşürülen bu usb beslemesi,anakartın usb1, usb2 ,vb. yazan portlarından veya anakarta entegre olarak bulunan bir kısmını direk ilgilendirdiğinden,sadece +5 voltluk akımın anlık ve yüksek olarak geçtiği devre yolu üzerindeki elemanlar (Yolgezer'in de dediği gibi usb portunun gerisinde mini bir sigorta olsaydı,bu anında atardı ve bunu değiştirmeniz çok da kolay olurdu.) yani sadece bir veya birkaç eleman arızalanmış olabilir diye ilk başta da düşünülebilir.

Bir de pc'nin çalışması için gereken değişik dc'lerin konverterle tam dönüştürüldüğü iç ara besleme katındaki +5 volt dc, yalnızca usb portunun bu beslemesine gönderilmeyip,chipset veya diğer başka bileşenlerin de çalışması (hdd,dvd writer,işlemci,ekran kartı,mini PCI yuvaları,vb.) için tam üretilemeyip eksik kalacağından,başlat düğmesinden bu nedenle anakartınız start alamamıştır,çok kuvvetle muhtemel.Yani arıza sadece usb bölgesinde kalmayıp onun üretildiği bu besleme katını da direk ilgilendiriyor bu durumda.Tamirciye oluşan bu arızanız hakkında "usb portundaki bir kısa devre" nedenli arızanın oluşmasından tam olarak bahsetmişseniz bu tamir işlemi daha kolaylaşmış olacaktır.

Akşamki yorumumda bataryanın tam boş olduğuınu farzedip sırf bu yaklaşımla ya adaptör ya da anakart arızası demek istemiştim.Bataryanın dolu olup da ups gibi jak tam çıktığında laptopun çalışabileceğini gözden uzak tutabilmişim,o anki o düşünce şeklimle.Anakart sağlam kalabilseydi eğer batarya ile de çalışabilecekti.Kolay gelsin.
usta zaten o sigorta var.
ve ben sanrım arzayı buldum gibi ama makinenin bana gelmesi gerekir.
 
Merhaba.Geçmiş olsun diyelim,çalışırken bu işlemi yapmanız biraz da emniyetsizlik olmuş,ama olan olmuş bir kere..Rabbim daha beterlerinden (Bayramlardaki ölümlü trafik veya ev içindeki,iş ortamlarındaki talihsiz iş kazalarından!) asıl korusun diyelim..Direk olarak da cana gelmesin yeter ki..

Usb portundaki + 5 volt ve şasi (-) arasını bu şekilde tam olarak kısa devre yapmışsınız.Bu durumda smps laptop adaptörünün içindeki eğer yer alıp bulunuyorsa bir cam sigortanın (220 volt ac girişi tarafında) hemen atmış olması muhtemeldir.Çıkış tarafında smps 'lerin önemli bir özelliği olarak kısa devre/aşırı akımda çıkışa verilen bu dc akımın kesilmesi, ama sonrasında kısa devre tam kalktığında dc akımın gelmesi de gerekir.Cam sigortanın atmış olma ihtimali (Adaptörün plastik kısmından) içini açıp bakmanız veya tam emin olmak için ayni özellikteki başka bir laptop adaptörüyle öncelikle de denemeniz lazım.Bu durumda laptoptaki şarj ışığı yanarsa anakartın genel bir arızası (Usb portundaki bu oluşan kısa devreden dolayı) değil de laptop adaptöründeki cam sigortanın direk atması veya içten smps'in bu akımı kesip korumaya geçebilmesi şeklindeki olan bir arızası tam olarak kesinleşmiş olur.Kolay gelsin.
Ustam size birşey sormak istiyorum Lenovo v560 leptop var hardiski çıkartırken hardiski yanında büyük düğme kadar siyah plastik ve ona monteli bir yay buna dokununca birden elim yandı ve laptop bidaha açılmadı neden acaba bu parça ne işe yarar
 

Ekli dosyalar

  • 15809140863009141837427219306803.jpg
    15809140863009141837427219306803.jpg
    360.7 KB · Görüntüleme: 21
O siyah yuvarlak parça Bios pili oluyor. Muhtemelen siz dokunduğunuzda. Üzerinden Statik elektrik boşaldı. Şu an BIOS entegresi çalışmıyor Bundan dolayı Bilgisayarınız açılmıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,188
Mesajlar
915,702
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst