doğrudur kardeşim, bize ilkel yada garip gelen yöntemlerin çoğunu duydum. hatta bizim çelik dediğimiz çatal zeytin dalıyla suyu bulan adamı duydum, hem de elektrik mühendisinden. ama fransızların bizim denizimizin dibindeki deniz derinliği 55-60 metre, tatlı su 86 metrede bunu nasıl biliyorlar bende anlamadım. gerçi şirket ortakları biraz karışıktı. norveç ve fransız+ Türk karması. bizimkilerden bir cacık olmaz biliyorum, çünkü ortakların tamamını tanıyordum. norveçlileri bir kaç sefer gördüm, biri hariç düm düz balıkçılardı. norveçli big boss ne iş yapar bilmiyordum. fransız ortağı bir sefer gördüm ama adam sadece işletmeci değildi. çok karışık işlerdi yani. ülkemizdeki ortaklık, fransaya balık ihraç ediyordu şirket, dilerim giden sadece balıktı...Abi toprağa akım verip potansiyel farkları ölçüyorlar diye duymuştum. Dedimki ölçü aletini direnç moduna alıp en düşük direnç veren yere sallıyolar heralde sondayı
Daha ilginci rusyada gördüğüm yöntemlerden birisi. Abi toprağa demir çubuk saplıyorlar 1mt boyunda; 10 cm kısmı toprak içinde kalıyor. Sonra toprağın üstünden yukarı doğru pusulayı kaldırıyorlar, kutup değiştiği noktada duruyorlar. Yerden 10 cm yüksekte durduysa, 10 mt derinde demekmiş.
Bu arada devlet su işlerinde çalışan bir kadının çubuklarla su borusunu bulduğuna şahit oldum. Fakat yöntem hakkında bilgi alacak kadar lisanım yok idi :/
Örnek bir video buldum atayım size: