Kuyu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Elf.1
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Abi toprağa akım verip potansiyel farkları ölçüyorlar diye duymuştum. Dedimki ölçü aletini direnç moduna alıp en düşük direnç veren yere sallıyolar heralde sondayı :)

Daha ilginci rusyada gördüğüm yöntemlerden birisi. Abi toprağa demir çubuk saplıyorlar 1mt boyunda; 10 cm kısmı toprak içinde kalıyor. Sonra toprağın üstünden yukarı doğru pusulayı kaldırıyorlar, kutup değiştiği noktada duruyorlar. Yerden 10 cm yüksekte durduysa, 10 mt derinde demekmiş.

Bu arada devlet su işlerinde çalışan bir kadının çubuklarla su borusunu bulduğuna şahit oldum. Fakat yöntem hakkında bilgi alacak kadar lisanım yok idi :/

Örnek bir video buldum atayım size:

doğrudur kardeşim, bize ilkel yada garip gelen yöntemlerin çoğunu duydum. hatta bizim çelik dediğimiz çatal zeytin dalıyla suyu bulan adamı duydum, hem de elektrik mühendisinden. ama fransızların bizim denizimizin dibindeki deniz derinliği 55-60 metre, tatlı su 86 metrede bunu nasıl biliyorlar bende anlamadım. gerçi şirket ortakları biraz karışıktı. norveç ve fransız+ Türk karması. bizimkilerden bir cacık olmaz biliyorum, çünkü ortakların tamamını tanıyordum. norveçlileri bir kaç sefer gördüm, biri hariç düm düz balıkçılardı. norveçli big boss ne iş yapar bilmiyordum. fransız ortağı bir sefer gördüm ama adam sadece işletmeci değildi. çok karışık işlerdi yani. ülkemizdeki ortaklık, fransaya balık ihraç ediyordu şirket, dilerim giden sadece balıktı...

Bu sene malum kuraklık arttıkça arttı. Ben de tarlada su var mı diye köyden bu işlere bakan birini duymuştum. Denk gelince bir de bizim buraya bak dedim, birbirine bükülmüş 2-3 mm² gibi bakır telden 2 adet L gibi tellerle geldi. Telerin kısa tarafını sabit olarak her iki eliyle, avuçlarıyla kavrayıp birkaç yöne yürüdü ve bir noktada yatay haldeki çubuklar avucu içinde hareket edince, 6-7 metrede su var dedi. Dediğine göre sabit olan değil de akan su bu sinyalı veriyormuş. Fırsat bulursam bir şekilde o yeri eşelemeyi düşünüyorum.;) İlkel bir yöntem mi bilimsel bir açıklaması var mı bilmiyorum.

teamül, suya ulaşıldıktan sonra su çıkış sürekliliği sağlanmadan sondaj ekibinin işi bitmiş sayılmaz. su çamurlu veya bulanık olabilir fakat gürül gürül akması gerekir. dikkatli olmak lazım dur kalklı çalıştırma döngüleri motoru yakabilir. illa böyle bi çalışma yapılacaksa bunu sondaj ekibi yapmalı. ayrıca üyemiz motor akımları vermiş fakat motor gücünü belirtmemiş. bu bağlamda ''bi müddet çalış belki düzelir'' tavsiyeleri bile sıkıntıya neden olabilir.

Bu sene malum kuraklık arttıkça arttı. Ben de tarlada su var mı diye köyden bu işlere bakan birini duymuştum. Denk gelince bir de bizim buraya bak dedim, birbirine bükülmüş 2-3 mm² gibi bakır telden 2 adet L gibi tellerle geldi. Telerin kısa tarafını sabit olarak her iki eliyle, avuçlarıyla kavrayıp birkaç yöne yürüdü ve bir noktada yatay haldeki çubuklar avucu içinde hareket edince, 6-7 metrede su var dedi. Dediğine göre sabit olan değil de akan su bu sinyalı veriyormuş. Fırsat bulursam bir şekilde o yeri eşelemeyi düşünüyorum.;) İlkel bir yöntem mi bilimsel bir açıklaması var mı bilmiyorum.
Petrol kuyusu açanlarda şapkasını fırlatıp nereye düşerse oraya sondaj yapıyorlarmış. :)

Yani sır değil ya, demesi de bedava, 2,5luk iki kabloyu soydum L yaptım aldım elime, neyse köyde dolaşıyorum 3 4 noktada gerçekten kapandı açıldı bişeyler oldu şaşırdım ben de.

İlginç bi şekilde oluyor, Allah allah kepçe olsa kazdırıcam yeri,

sonra değerli madenler de bulunuyormuş böyle dediler. Altın yüzüğü koydum bi yere tam yaklaşırken şak kapanıyor açılıyor, Allah Allah bu nasıl bir ilim yarabbim diyorum, 1 deniyorum oluyor 2 deniyorum oluyor,

sonra başkasına dedim ki sen sakla bak bakalım nasıl buluyorum. Odanın içine koymuş bi yere, aklımda olabileceğini düşündüğüm her yerde çubuklar kapanıyor, diyorum burda; yok, şurda; yok, orda; yok.

Bu çubuklar ne iş dedim, meğerse zihnimde tahmin ettiğim yere yaklaşınca bileklerim milim içe kapanıyor, çubuklar da uzun hemen dönüyor içeri dışarı, hiç istemsiz de oluyor ve dışarıdan fark edilen bir şey de değil.

Sonra çaktım bu çubuk olayını, istediğim yerde istediğim derinlikte suyu şak diye yaratıyorum(!)

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri