Kumanda sorusu

Sorunuzu daha anlaşılır şekilde sorarsanız yardım etmek isteyenlerin işini kolaylaştırırsınız.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
arkaşlar bu sistem vavien gibi bir olay değil robotik bir sistem gibi düşüne bilirsiniz.Anahtarlara basma süresi 1 sn semboliktik.Maksat anahtların sürekli kapalı olmaması.istediğmiz ise A anahtarı kapanıp açıldığında C lambasının sönmeden yanmaya devam etmesi lazım.Taki B anahtarı kapatılıp Açılana kadar. Normal şartlarda anahtarların her ikiside açık durumda.Zamanlayıcı diye düşünülmüş ancak zamanlayıcının süresini bizim belirlememiz lazım.Ama lambanın yanma süresini B anahtarı belirlemeli.Ayrıca fikirler için teşekkürler.


kardeş darbe akım anahtarının özelliği zaten odur. anahtara basıp açarak puls gönderirsiniz kontak açar tekrar aynı şekilde açıp kapatırsanız kontak kapar.
 
Darbe akım şarteli dışında bir tavsiye olursa iiyi olur çünkü sistemde 9 veya 12 v luk enerji olacak. Ayrıca maliyet te önemli.
 
Son düzenleme:
jk flip flobu t modunda çalıştırıp yapabilirsiniz. a anahtarı üzerinden kontak sıçramasını engelleyen bir devre ile kaynak gerilimini ffnin clock girişine uygulayın. Böylece a anahtarını kapatıp açınca lamba yanar.

Aynı şekilde ikinci bir b anahtarı ile de yine clock girişini sürün. byi kapatıp açınca lamba söner.

Lamba yanarken byi kapatıp açmadan önce a anahtarı tekrar kapatılıp açılırsa a anahtarı bnin fonksiyonu gösterir.
 
elinizde j-k tip FF bağlantı şeması varsa gönderirmisiniz acaba veya bu devreyi çalıştıracak şekilde bir şema nerden bulabilirim.
 
image001.png


A butonunu her kapatıp açışta 7476 jk ff entegresinin Q çıkışı konum değiştirir.
Aynı şekilde 2. bir B anahtarı kullanabilirsiniz. 7400 içinde 2 kapı daha mevcut. Eğer 2. butonu da eklerseniz 7476 nın 1 nolu bacağına yapılan bağlantıyı kaldırıp, katotları birbirine bağlanmış 2 diyot kullanın. Diyotların katotları 7476nın 1 nolu bacağına gelecek boşta kalan 2 anot da 7400 entegresine bağlanacak.
 
Anladığım kadarıyla A anahtarına basıp çekince açılacaksa. B anahtarına basıp çekincede sönecekse işini bir tristör ve röle görür.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,354
Mesajlar
916,961
Kullanıcılar
450,212
Son üye
salamakas

Yeni konular

Geri
Üst