Klima için priz üzerinden kablo çekmek uygun mudur?

FakirMaker

Profesyonel Üye
Elektrikçi abiler selamlar,

Aşağıda şekilde gördüğünüz benim balkonumdaki priz. Kombiyi döşeyen arkadaşlar priz üzerinden 2A lik bir sigortayla elektrik çekmişler. Hatta kablolara da biraz hasar vermişler. Neyse konumuz bu değil. Balkonda kombi harici bir 36 lık bir klima var. Klima için sigorta kutusundan harici hat çektirme şansımız şu anda yok. Klimanın elektrik ihtiyacını bu prizden bir fiş aracılığıyla alıyordum ama prizin içi gördüğünüz gibi ark yapıp kararmaya başlamış. Bende kombici arkadaşlar gibi prizin üzerinden daha kalın bir kabloyla hem klima hem kombi için elektrik almayı düşünüyorum ama priz buna dayanır mı? Yoksa aşağıda fotosunu bıraktığım gibi bir klemensli sigorta paneli ve yeni bir priz mi yapmalıyım.

Not: Klimaların maksimum çektiği akımı 19A ölçtüm ama biz hiçbir zaman bu tempoda çalıştırmıyoruz. Günlük kullanımda genellikle 8A'i geçmiyor. Yani sıva altı 2.5 luk kablo taşıma sınırları içinde kalıyor.

İlk kalkış akım gösteren ve kalibreli pensampermetre ilk çalışma vs diğer konumlarda ölçüm yaptınız ise .
Not: Klimaların maksimum çektiği akımı 19A ölçtüm .
Ölçümü nereden yaptınız ?

Vermiş olduğunuz fotonun geniş açı fotosunu yayınlamanız .

19A ölçüme kombi amperide dahil mi ? ( kombi siğortası kapalı ? ) ve diğer çalışır ürün cihazlar .

Bu klimanın kimliği ? ( kitapcığında teknik bilğileri yazması gerekir . )

2.5mm2 kablo kaç amperi destekliyor ? ( araştırmanız . )
Yüzeyde - boru içinde ısı vs diğer etkenler amper desteği .
Linyede gerçek bakır kaliteli kablo kullanılmış mı ?

Klimanın teknik verisinde ne yazıyor ? ( kablo kesiti - amperi vs ? )

Priz ve fişin 16A desteği vardır .

Arkadaşların yorumlarını beklemeniz .

Foto üzerindeki yazmış olduğum bilğiler doğru mu ?

Son düzenleme:
Sırayla cevap vereyim.

1. Akımı sigorta kutusuna taktığım gerilim-akım koruma rölesi üzerinden okudum.

2.Kombinin akımı dahil değil çünkü yaz mevsiminde kombi sadece sıcak suyu için ateşleme yaparken çalışıyor ve çok anlık olduğu için ölçme şansım yok.

3.Klima 4+1 multi-split inverter yeni nesil bir klima ve kalkış akımı oldukça düşük, kademeli olarak artırıyor kendisi.

4. Servis kurulum yaparken 2.5 luk kablo alıp bağlamamı söyledi bende öyle yaptım. İlk başlarda sürekli gidip kablo ısınıyormu diye kontrol ettim hiç ısınma olmadı.

5.Resimde yazdıklarınız tamamen doğru.

Benim sorum prizin üzerinde kombi için kablo bağlanan yerden kalın bir kablo alıp hem kombiye hem klimaya elektrik sağlamak. Priz buna dayanabilir mi? Yoksa prizi tamamen kaldırıp yeni bir pano mu yapmalıyım. Bu arada priz neredeyse hiç kullanılmıyor ama orada kalmasını istiyorum.

Cevap için teşekkürler

ustam bu soruyu bari siz sormayınız. prizlerin kullanım amacını anlatmma gerek yok. (tak/çıkar) klimayı ve kombiyi sabit makine dersek, prizi iptal etmeden paralel bağlantı ile sabitleyebilirsiniz bence. görüntüsü şık olsun ama. (görünmez yada box içinde olsun)

Abi zaten paralel bağlantı alacağım ama fotoda gördüysen prizde iki bağlantı noktası yani toplam 6 delik var. 3 tanesi prize elektrik girişi 3 tanesi kombiye elektrik çıkışı olarak kullanılıyor. İşte ben o çıkıştan beslemek istiyorum klimayı. Priz buna dayanır mı? Sonuçta kablo gibi bi hesap yapamayız elektrikçi abiler bunu önerir mi onu öğrenmek istedim.

2,5luk kaablo kaç amper çeker biliyorsun. yani sınırda bir çalışma akımı. ama dediğin gibiyse, yani düşük amperdeyse ve sen zaten bilinçli bir kullanıcısın. göm gitsin.

Prizin klemensleri buna dayanmaz asıl curcuna orada olacaktır. Zaten bütün kabloların ölçüsü farklı prizin klemensleri tam tutmayacaktır kabloyu zamanla ark bile yapabilir. Prizlerin klemensi yerine içeride buat gibi klemenslerle bağlantı yapıp prize ek bir kablo çıkarmak daha mantıklı olacaktır. Harici klemens kullanmalısınız yani.

En güzeli ve olması gereken klimaya harici hat çekmeniz kimsenin başı ağrımaz en güvenli yöntem budur.

Fişle de kullanılabilir klamense girerekte olabilir. Yani bişey olmaz siplit klima hattı zatında çekeceği var Yok 10 A bişey.

Çalışırken fiş ve/veya priz ısınmıyor ise niye ayrı istiyorsunuz. Priz boşta kalsın istediğim zaman işimi görsün diye mi örneğin telefon şarj, laptop vb. gibi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…