Kendin yap bir güç kaynağı için SMPS önerisi

Sizce hangisi daha kullanışlı olur bir güç kaynağında?

  • 12 volt SMPS

    Oy: 1 16.7%
  • 24 volt SMPS

    Oy: 5 83.3%

  • Kullanılan toplam oy
    6
  • Anket kapatılmış .
XL4016 Şema.png

Yaptığım testler sonucunda 24 volt ile beslediğimde devreyi
12 volt için 3,12K direnç || 24 volt için 6,65K gerekiyor.
Fine tuningi daha da hassas yapabilmek için switch koyma fikri geldi aklıma.
Şimdilik volt ayarını efektif bir şekilde yapabilmek için bir sürü denemeden sonra dediğiniz gibi bu ayarları buldum. Amacım en fazla 12-12,5 volt gibi ihtiyaç durumlarında üstteki kademesindeyken switch kullanacağım. 12-24 volt arası için de şemaya göre diğer kademede alıp araya bir seri 3K bağlamış olacağım.
Buradaki sorum:
1) pull up-down diye bir mesele vardı burada o sıkıntı olur mu emin değilim ama switch kademe değiştirirken kısa bir süre boşta kalacak bunun modüle zararı olur mu nereye olduğunu tam bilemiyorum ama direnç koyarak bunu engelleyebilir miyiz?
2) Bir de akım ayarı için nasıl yapacağımı anlayamadım. Ayıp olmazsa boş olduğunuz bir zamanda tabi değerleri yine ben deneyeceğim, sadece yerlerini şemada gösterebilir misiniz? Orada da böyle switch ile bir kademelendirme yapabilir miyim? İnşallah yakında bitecek güç kaynağım. Yardımlarınızı bekliyorum. Bu güne kadarki yardımlarınız için de tekrardan çok teşekkür ederim.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Evet şimdi 24 voltta hassas ayarlama için sizin iki kademe yapmak istediğinizi anlıyorum. Lakin seyrettiğim videolarda xL4016 için öyle bir duruma rastlamadım. Tabii ki switch boşluğunda ortaya sorun çıkabilir.
Tavsiyem böyle bir detayla hiç uğraşmayın. 1k lık bir fine pot ile işinizi görün.

Akım ayarı çoğunlukla herkesi şaşırtır. Çünkü Hangi akıma ayarladığınızı görmezsiniz. Diyelim ki 0-5 amper ayarında. (İsterse smps 8 amper versin xL4016 fansız çok ısınır) 5 amper üst limit direnci yapacaksınız potun bir ucuna.

Akım ayarı ancak XL 4016 nın ışığı yandığında devreye girip voltajı düşürür. Bunu anlamanız için xL 4016 çıkışını kısadevre edecek ve pot maximumu 5 (güvenirseniz 6) amper olacak bir direnç ekleyeceksiniz.
Kutu tamamlaıp bittikten sonra kâlibre için potun etrafına küçük işaretler koyarsınız.

Bu tür ayarlamalar bittikten sonra kutunuzu kapatmadan önce pot Kablolama ve kalibrasyon hakkındaki ince detaylar (çünkü temiz ve doğru bir çıkış istiyoruz) hakkında görüşürüz.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,660
Kullanıcılar
449,944
Son üye
önder sem

Yeni konular

Geri
Üst