Kavram karmaşası

hakan001

Üye
Katılım
5 May 2021
Mesajlar
1
Puanları
1
Merhaba, ben elektriğe yeni giriş yapıyorum ve bazı konularda kafam çok karışık bunları sizlere danışmak istedim.

9 volt güç kaynağımız, 10 ohm direncimizin olduğu kapalı bir devre hayal edelim.
Bu devrede ana kol akımımız 0,9 amper olacağından p=iv dan direncimizin gücü 8,1 Watt olur.

9 volt güç kaynağımız, 20 ohm direncimizin olduğu kapalı bir devre hayal edelim
Bu devrede ana kol akımımız 0,45 amper olacağından p=iv dan direncimizin gücü 4,05 Watt olur.

Voltaj bildiğim kadarıyla elektrik yükü başına düşen enerji demek.
Akım ise saniyede geçen yük miktarı.
Devremizde voltajı sabit tutup direnci arttırarak geçen akımı düşürdük sonuç olarak yukarıdaki tanımları düşünürsek güç kaynağımızın
sağlayabileceği potansiyel enerjiden daha azını sağlamasını sağladık.

Dirençler ise elektrik enerjisini ısıya dönüştürür.
Yukarıda devrede yaptığımız değişiklikle devreden daha az enerji geçmesini sağladık.

Sorularım şunlar
Acaba 4,05W lık enerji kaybını ikinci direnç üzerinde sıcaklık olarak ölçebilir miyiz?
Yoksa daha güçlü olduğu için birinci direncimiz etrafındaki sıcaklık değişimi daha mı çok olur ?
Sonuçta daha çok parçacık geçmesi atomları daha çok titreştirmez mi ?

Tam olarak bu işler nasıl yürüyor öğrenmek istiyorum.
Bir yandan da 2. devrede direncimiz akıma daha çok direniyor ancak daha az direnen 1. direncimizden daha az güç harcıyor acaba bu neden oluyor ?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Kardeşim standart ohm kanuna göre düşük değerli direnç üzerinden daha fazla akım geçeceğinden ve voltaj sabit olacağından düşük direnç üzerinde daha fazla enerji ısıya dönüşür. Yüksek değerli direnç senin de dediğin gibi daha çok direnip daha az elektron geçişine izin veriyor enerjiyi taşıyan elektronlar olduğuna göre daha az enerji harcanır.
 
Bu anlatım için bir çizim.

images (2).jpeg
 
Merhaba. Cevaplar;

1- Tabiki ölçersin, kalorimetre kabına bu direnci koyarsın, suyun akım geçmeden ve geçtikten hemen sonraki sudaki bu sıcaklık farkını t2-t1' i bulup Q kalori miktarının (Q=m.c. t2-t1) watt eşdeğeri üzerinden bunu çevirerek suya verilen watt miktarını yaklaşık olarak bulursun.

2-Tam olarak elektrikteki ohm kanununa göre işliyor bu çarklar, burada dirençte ısınmayla watt olarak harcanan veya açığa çıkan ısı enerjisi veya dirençte harcanan güç miktarı, daha düşük omajda daha çok amperlerin direnç atomlarından sürtünerek geçmesiyle dirençte daha fazla ısı watt (dışarıya verilen atıl güç olarak) açığa çıkıyor, tüm olay budur.

3- Parçacıkla geçenden elektronu yani elektrik yükünü kasdediyorsak eğer; düşük omajlı ayni ebattaki dirençlerden daha fazla elektron sürtünerek geçip bu iç sürtünmeyi daha fazla ısıya dönüştürür, buradaki olay da sadece budur.

4-Elektrik direncini suyu geçiren orifis (küçük delik) boyutuna benzetmiş olalım, delik ne kadar küçük olursa içinden geçen suya o kadar çok direnir, böylece daha az suyun daha az debiyle (az yoğun) geçmesine neden olur. Bu delik ne kadar büyürse içinden geçen suyun debisi (birim zamanda geçen su miktarı da) o kadar fazla olur. Direncin omajı yüksekken ve omajı daha düşükken yine benzeri geçerli, düşük omajda max. akım, yüksek omajlı dirençte min. akım geçip direnci de o kadar daha az veya daha fazla ısıtır.

Palalel direnç bağlı kollardan elektrik akımın geçme karekteri: Ohm kanununa göre farklı omajlarda olan paralel bağlı düşük omajlı ve yüksek omajlı kollardan, direnci (omajı) en düşük olanından max. akım (amper) direnci en yüksek olanından ise min. akım (amper) geçer. Bu sayede galvonometre olarak kullanılan çok düşük voltajları ölçen bir voltmetreyi, uygun şönt (paralel) (çok düşük omajlı) dirençle şöntleyerek nispeten yüksek amper değerlerini ölçmede kullanırız, bir avometrede 10 A'yı ölçen amper ölçüm skalasında da olduğu gibi. Kolay gelsin. Başarılar.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,132
Mesajlar
915,303
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst