Kaskad Sistemi Odasının Aydınlatması

Öğretmen27

Profesyonel Üye
Arkadaşlar kolay gelsin. Kaskad(merkezi) ısıtma sisteminin bulundugu odanın aydınlatmaları florasan. Biz lede çevirmeyi düşünüyoruz.
Kaskad sistemiyle uğraşan bir kişi gaz kaçağı olursa led lambaların kaçak gaz için tehlike oluşturacağını söyledi. Led bu odaya takamazsınız dedi.
Bu doğru mu?

Son düzenleme:
Arkadaşlar kolay gelsin. Kaskad(merkezi) ısıtma sisteminin bulundugu odanın aydınlatmaları florasan. Biz lede çevirmeyi düşünüyoruz.
Kaskad sistemiyle uğraşan bir kişi gaz kaçağı olursa led lambaların kaçak gaz için tehlike oluşturacağını söyledi. Led bu odaya takamazsınız dedi.
Bu doğru mu?
pinokyo desem inanır mısın? led içinde tercih olarak buz beyazı tercih et.

Bahsettiğim usta geniş çaplı merkezi ısıtma sistemiyle uğraşan kişi.
Başka kişi söylese gülüp geçerdim.
Bu usta böyle deyince acaba bilmediğim bişey mi var diye konu açtım.
Ayrıca kullanacağımız led bant armatür.

Bu doğru mu?

yangın ve patlama riski olan ortamlarda exproof özellikli şalt ekipmanları kulanıllır. risk durumu da zone'larla belirlenmiştir. sorunuz bağlamındaki mekan bu riskleri içeriyorsa aydınlatma anahtarı bile exproof özellikli olması gerekiyor. çok bildiğim bi konu olmadığı için detay veremiyorum.

Bahsettiğim mekan 2 adet kazan ve merkezi ısıtma sistemi bulunmaktadır.
Buraya led takmanın sakıncası var mı?

güzel ustam, gaz kaçağı olabilecek yerde her türlü aydınlatma risktir. @kocamanusta ustamızın dediği gibi ark yapmayacak anahtar dahil sistem kurulmalıdır. eğer böyle bir risk var ise. diğer taraftan floresan lambanın ark gücü led lambadan daha yüksektir. ama ben elektrikçi değilim. bilen ustalarımız yazsınlar. benim kafa sadece düz mantığa çalışır.

mekanın havalandırması kötüyse patlama ve yangın riski artar. atex konusu ayrı bi ihtisas gerektiriyor. bi çok değişkenin olduğu bi konuda kısıtlı bilgiyle net cevap vermek ne kadar mümkündür bilmiyorum.

Gaz kaçağına karşı yeterli derecede önlem alınmışsa ( sensör-havalandırma ) ekstra korumalı atex cihaz kullanmak gerekmeyebilir . Sonuçta evimizde mutfaklarda ocaklarda da doğal gaz- kombi-ocak kullanıyoruz ve kalkıp mutfaklarda da kullanılan her ekipmanın ekstra korumalı olması gibi bir zorunluluk yok . Ama bahsettiğiniz yerler endüstriyel tesis gibi değerlendiriliyorsa bahsettiğim durumları hepten kaldırıp kenara koymak ve her türlü önlemi almak gerekir . Mevzuatı incelemek gerekir .

Son düzenleme:
Bu doğru mu?
Endüstriyel bir tesisten bahsetmiyorsak basit mantıkla bu sorunun yanıtı verilebilir.
Gaz kaçagi meydana gelmesinde elektriksel tehlike nedir?
Ark/kıvılcım/ateşleme..
Bu oluşumlar floresan sistemlerin yapısı gereği çok daha fazladır.
LED sistemlerde bunlar daha düşük olduğundan daha güvenlidir denilebilir.
Bunun dışında gaz kaçagina karşı dedektör sistemi kullanmak ve aktif duruma geçerse ilgili alandaki elektriği kesecek düzeneği kurmak akılcı olur.

Forum istatistikleri

Konular
133,420
Kullanıcılar
459,405
Son üye
FatalRyhme

Yeni konular

Geri