Kabin Röle Bağlantısı

SkyGod

Üye
Merhabalar,
Traktöre kabin üzeri çalışma lambası takacağım. Arkada 4x100watt önde 2x100watt 12V luk H3 far ampül ile aydınlanma olacak ve bunları on-of buton ile ön ve arka ayrı ayrı şekilde kontrol edilecek. Traktörde iki sigorta kutusu var. Bir ana sigorta kutusu ve bir tane de kabin içi butonların(silecek, sarı Çakar lamba) kontrolü için sigorta var.
Ampüllerin wattlarının yüksek olması sebebi ile butonların uzun süre dayanmayacağını düşünmekteyim. Bunu bir röle ile kontrol etmek istiyorum.

Röleyi nereye bağlamak en doğru ve risksiz olacaktır? Bir de bu Watt değerlerine göre kaçlık kablo ve cam sigorta kullanmalıyım?
İlginiz ve yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Merhabalar.
4 x 100 watt far güçlendirme rölesi kullanın.
Röleyi traktörün kaput içinde uygun bir yerine sağlam şekilde monte edin unutmayın şaseyi bu bağlantıdan alacak o yüzden bağlantı sağlam olmak zorunda.
Akü artı kutuptan rölenin 30 numaralı ayağına 6 mm nyaf kablo çekin bu kabloya da 50 amper uygun bir DC sigorta koyun yine bağlantı muazzam sağlam olmalı.
56 a çıkışını ön farlara 56 b çıkışını arka farlara kullanın bu çıkışlar için 1.5 mm nyaf kablo uygundur.
İki kutuplu bir anahtarı uygun bir yere delik açarak yerleştirin.
Bu anahtarın giriş ucuna kontak açıldığı zaman enerji veren bir sigortadan 12 voltu alın.
Anahtarın 1.kutup çıkışını rölenin 4 numaralı ayağına,
Anahtarın 2.kutup çıkışını rölenin 5 numaralı ayağına bağlayın bu çıkışlar için 1 mm nyaf kablo uygundur.
Ama sakın unutmayın bahsi geçen akımlar baya yüksek o yüzden kablo bağlantıları uygun terminaller ile sağlam şekilde yapılmalı,
Kablo demeti spiral bir borudan geçirilmelidir.
48 watt 16 LED'li 12 24 volt çalışmaya uygun off road araçlara falan takılan kare LED ışıklar var aydınlatma gücü bence muazzam onları da düşünün derim.

Ekli dosyalar

• Screenshot_2025-03-28-01-05-18-051_com.pozitron.hepsiburada.webp
    Screenshot_2025-03-28-01-05-18-051_com.pozitron.hepsiburada.webp
    51.2 KB · Görüntüleme: 2
  • Screenshot_2025-03-28-01-20-39-484_com.pozitron.hepsiburada.webp
    Screenshot_2025-03-28-01-20-39-484_com.pozitron.hepsiburada.webp
    79.5 KB · Görüntüleme: 2
  • Screenshot_2025-03-28-01-21-31-154_com.android.chrome.webp
    Screenshot_2025-03-28-01-21-31-154_com.android.chrome.webp
    34.7 KB · Görüntüleme: 2
Son düzenleme:
Traktörün alternatörü sürekli o akımı verebilecek güçte mi?

Bir de off road yapanların kullandığı çok güçlü led barlar var. Onlarla hem daha az tüketim hem de daha güçlü aydınlatma sağlanabilir.

Röle olarak yüksek akımlı röleler var, bağlantı noktalarında faston yerine civata somun vardır. Onlar tercih edilebilir.

Üstatlar değerli yorumlarınız için teşekkür ediyorum. Led lambalara baktım hatta bir tane denemek için kullandım. Yakın manevralarda güzel iş görüyor fakat çizi-hat takibi gibi konularda pek uygun gelmedi.hem biraz fazla parlak yapıyor hem de belli bir noktada lümen yoğunlaşması fazla gibi geldi. Bana daha çok dengeli yayıcı tipte bir şey olması daha iyi olacaktır görüş hakimiyeti için. Tabi markadan markaya kalite olarak fark edecektir. Benim denediğim 300TL civarı bir ürün idi.

Her ikiniz de çok güzel açıklayıp güzel noktalara parmak basmışsınız. @Mustafa KABADAYI adımları oldukça güzel açıklamış, @-Acemi- de gözden kaçan güzel bir noktaya vurgu yapmış.
Alternatör konusunu şuan ben de gerçekten düşündüm ve bir tereddüte girdim. 120a sulu tip akü var. 2x55/60w farlar+ toplamda 6x100w çalışma lambaları elektrik tüketimini karşılar mı şuan ben de kestiremedim açıkçası. En kötü ihtimalle 100w yerine 60w olarak kullanmayı düşünebilirim.
Bu arada halojen tercih etmemin sebebi lambanın yapısının büyüklüğü ve içindeki yansıtıcı aynanın genişliği ile alakalı.

Şuan dinamonun etiket değerlerini hatırlayamadım ama yükte çalışacağı için ve d/d fazla olacağından tahminimce gerekli gücü karşılayacaktır. Zaten normal sürüş anında ihtiyacımız olan bir aydınlatma değil. Yine de dinamonun etiket değerlerine bakıp kesinleştirmekte fayda var tabi.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
131,005
Kullanıcılar
454,663
Son üye
Lütfiye kaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri