K tipi termokupul ile PID

X-KhaN ' Alıntı:
gayesa ' Alıntı:
X-KhaN ' Alıntı:
ancak yok ben analog giriş e karşılık analog çıkış alacağım onu da darba modulasyonu yapacağım diyorsan o zaman da şöyle:
AIW0 ı PID blooğuna giriş olarak göserip onun bir çıkış elde etmesini sağlayacaksın. sonra çıkışı zamana göre modüle edeceksen SM0.5 biti yada bir timer yardımıyla kontaklayarak o anki değeri boş bir word e atayacaksın. o worddeki sayıya göre de çıkış motorunu yada yakıcının/ısıtıcının performansını açıp kapatacaksın. Öneri: bence hiç modüle etmeden direk PID ile analog bir çıkış al. onu da gönder yakıcıya olsun bitsin.

peki çıkışa konan timer kontağı kaç sn'de bir açılıp kapanacak yani o on-off süresini deneme yanılmayla biz mi ayarlayacaz yoksa s7-300 PWM çıkışlı PID bloğunu kullanarak süreyi bloğa mı hesaplatmak gerek (FB58 ya da FC58'di sanırım)?

eger set sıcaklığın 100 dereceyese ve hata payında +-1 derece gibi bir sey ise kullanabilecegin en az periyodu kullanmani oneririrm. ha yok hata payim 10 derece diyorsan yani sistemin %10 hata payi kaldiriyorsa o zaman sahada deneyerek bulman lazim...

timer kontağı yerine normal FB41 PID bloğunun çıkışına FB43 PulseGen bloğu da konamaz mı? FB41'in çıkışı %30 PulseGen girişine girilerek ve sampling 0.1 seçilerek 0.3 s On olan bir PWM üretilebilir, ya da direkt FB58 mi kullanmak gerek?

Sanırım Auto-tune isteniyorsa FB 58 daha faydalı?
 
merhabalar.öncelikle yakıcılar genelde iki şekilde çalışır.bunlar oransal ve on-off çift kademe olanlardır.oransal olanlarda ise sizdeki gibi servo motorlu bir klepe bulunur.bu klepelerde iki çeşittir.0-10v vey 4-20mA ile sürülenler veya yüzer kontak open close kontaklarla sürülenler.eğer open close bir vana kullanıyorsanız kontrol cihazının pid olması yeterli değil aynı zamanda yüzer kontak sisteminede sahip olması gerekir.bu iş için yapılmış spesifik kontrol cihazları vardır.honeywell dc1020 jumo dtron08.1 siemens rwf40 emko esm9450 bunlardan bazıları ve yakıcı imalatçıları genelde bunları kullanıyor.siemens i kullanmadım ama diğer bütün cihazlarda servo motoru ayarlayarak set değerlerini birebir tutturdum.özellikle honeywell dc1020 pid performansı çok iyi.bu cihazların genelde modbus rtu haberleşme protokolü kullandığından plc yada operatör paneliylede haberleştirebilirsiniz.
 
"eğer open close bir vana kullanıyorsanız kontrol cihazının pid olması yeterli değil aynı zamanda yüzer kontak sisteminede sahip olması gerekir"

yüzer kontak
open-close kontak..

???
 
Yüzer Kontrol (Floating)
iki konumlu kontrol ile oransal kontrol arasında bulunan bu kontrol
türü, üç konumlu (yüzer) olarak da bilinmektedir. iki konumlu kontrolden
farklı olarak son kontrol elemanına üç türlü kumanda uygulanabilir;
aç-sabit kal-kapa.(open-close) Bu kontrol şeklinde sistemde istenen
ayar değeri yakalandığında, servomotor o anda bulunduğu konumda
hareketsizdir. istenen ayar değerlerinin belli bir miktar dışına çı-
ktığında ise servomotor oluşan farkı düzeltmek üzere açma ya da
kapama yönünde hareket eder.
 
aç-sabit kal-kapa.(open-close) Bu kontrol şeklinde sistemde istenen
ayar değeri yakalandığında, servomotor o anda bulunduğu konumda
hareketsizdir


anladım, yani open-close kontak olduğu durumda pid ile sabit kalma garanti ediliyor, teşekkürler
 
Merhaba arkadaslar,
bendım sorunumda x-khan arkadasım ıle aynı. Ve okuduklarımdan anladıgım kadarı ıle arkadasımızın sorupta cevap almak ıstedıgı noktadan bıraz uzaklasılmıs. Onun sorundan anladıgımı bende soyle belırteyım. Buna cevap olursa hem benım hemde onun sorunu cozulmus olur sanırım.

Benım elımde s7-200 plc ıle kontrol edılmek ısteden bır laboratuar fırını var. Ve bu fırın 6 adet dogalgaz bruloru ıle calısıyor. Ayrıca bu brulorların alev kontrolunu saglayan ve gaz ıle hava mıktarını ayarlayan bır oransal klape kısacası vana var. Ben bu oransal klapeyı kullanarak fırın sıcaklıgını ıstedıgım degere s7-200 pıd kontrolor kullanarak ayarlamak ıstıyorum. Yanı s7-200 pıd kontrolunde bu klapeyı ıhtıyaca gore (set deger) acılmasını yada kapanmasını ıstıyorum.

Bu fırından ısteden belırlı zamanlarda belırlı bır sure belırtılen ısıda calısması ıstenıyor. Ve ben bunu oransal (gazı kısıp, acan) bır vana kullanarak s7-200 pıd kontrolunde yapmak ıstıyorum. Yardımcı olursanız sevınırım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,196
Mesajlar
915,755
Kullanıcılar
449,975
Son üye
yamanelektronik2023

Yeni konular

Geri
Üst